: 19 paź 2014, 17:58
Ja też czasami robię coś z winogron. Ale u mnie to się nieco inaczej nazywaRoch pisze: dżem z winogron.
Forum Miłośników Przygody im. Pana Samochodzika
https://www.pansamochodzik.org.pl/
Ja też czasami robię coś z winogron. Ale u mnie to się nieco inaczej nazywaRoch pisze: dżem z winogron.
A lubisz smażone opieńki? Pyszności. Oczywiście takie większe kapelusze.PawelK pisze:Ja dopiero zacząłem hodowlę opieńków, pojawiły się po czwartkowych deszczach, więc jeszcze trochę muszą podrosnąć. Szacuję, że w przyszłą niedzielę będę marynował
Nie jadłem, zazwyczaj nie doczekują wyrośnięcia do 'takich większych'.Czesio1 pisze:A lubisz smażone opieńki? Pyszności. Oczywiście takie większe kapelusze.PawelK pisze:Ja dopiero zacząłem hodowlę opieńków, pojawiły się po czwartkowych deszczach, więc jeszcze trochę muszą podrosnąć. Szacuję, że w przyszłą niedzielę będę marynował
Gdzie Ty hodujesz te grzybki?PawelK pisze:To fragment mojej małej hodowli. Myślę, że na 5-6 słoiczków w tym roku starzy grzybków.
W ogródkuCzesio1 pisze:Gdzie Ty hodujesz te grzybki?PawelK pisze:To fragment mojej małej hodowli. Myślę, że na 5-6 słoiczków w tym roku starzy grzybków.
"Pan Tragacik" Spijasz, profanujesz czy produkujesz chmielowe przysmaki ???Pan Tragacik pisze: Chociaż ostatnio też spreparowałem sobie trochę gorzkich
[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 221042.jpg medium= group=glr18053][/timg]Czesio1 pisze:Ja też czasami robię coś z winogron. Ale u mnie to się nieco inaczej nazywaRoch pisze: dżem z winogron.
Niestety i większe tym słabsze w smaku. Próbowałem któregoś razu z dużych i była bez smaku. Nie wiem z jakiej odmiany skorzystałeś, może warto byłoby pomieszać z małą odmianą. Ja robię tylko z małych, upierdliwa robota, ale ten smak. W tym roku pigwę rozdałem, mam jeszcze zapas z ubiegłego roku.TomaszK pisze:A ja robiłem wczoraj nalewkę z pigwy, ale pierwszy raz robiłem nie z tych malutkich kulistych pigw, ale z tych dużych, w kształcie gruszki. Obawiam się, że to nie to samo, niestety zupełnie inny mają smak, słabszy, mniej wyrazisty. Zobaczymy jakie będzie jak już dojrzeje.
Dokładnie tak to się u nas nazywa, albo raczej wygląda.Roch pisze:[url=http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ec07ee6fdd9b.jpg]Obrazek[/url]Czesio1 pisze:Ja też czasami robię coś z winogron. Ale u mnie to się nieco inaczej nazywaRoch pisze: dżem z winogron.
Ja zawsze robiłem mieszankę czarno-porzeczowo-malinową bo roztwór z samej czarnej porzeczki wydawał się zbyt ciężki do spożywania.Roch pisze:Czysta porzeczka. Robię z czarnej ale i z czerwonej i czarnej. Z czerwonej mam nalewkę 2013. Jeszcze 0,7 litra zostało
Malinowe robię osobno.
Czesio nie za długo? Wyjdzie z tego galaretka. Trzeba będzie kroić nie pićCzesio1 pisze:Ja zawsze robiłem mieszankę czarno-porzeczowo-malinową bo roztwór z samej czarnej porzeczki wydawał się zbyt ciężki do spożywania.Roch pisze:Czysta porzeczka. Robię z czarnej ale i z czerwonej i czarnej. Z czerwonej mam nalewkę 2013. Jeszcze 0,7 litra zostało
Malinowe robię osobno.
W tym roku nic nie nastawiłem, klaruje się jeszcze roztwór z tamtego roku z samego winogrona, bez domieszki wody. Same owoce plus cukier. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Np cos Ty, wino im starsze tym lepsze. W piwnicy mam gdzues zachowana butelczyne z 2002 roku.van de loro pisze: Czesio nie za długo? Wyjdzie z tego galaretka. Trzeba będzie kroić nie pić :
Rochu nie została Ci chociaż jedna, lubię XVI wieczne galaretki Może są jeszcze jakieś starówki do zrewitalizowania?Roch pisze:Derniówki nie robiłem. Pamiętam butelki z winem (galaretka) znalezione przy okazji rewitalizacji toruńskiej starówki na początku tego wieku. Po badaniach okazały się winami z Brugii z XVI w. Lakowane szyjki. Cudo.
Piękne znalezisko. Masz jakieś fotki tych butelek? Co się z nimi stało?Roch pisze:Derniówki nie robiłem. Pamiętam butelki z winem (galaretka) znalezione przy okazji rewitalizacji toruńskiej starówki na początku tego wieku. Po badaniach okazały się winami z Brugii z XVI w. Lakowane szyjki. Cudo.
Eeeee, coś Ty, z tak robionej nalewki to już bym wiele nie zdziałał.van de loro pisze: Czesiu myślałem, że robisz nalewkę i na razie zalałeś tylko cukrem. i czekasz....
Wino nie lubi światła, ale dobrze że wiesz na którym są regale, jak co.Roch pisze:Nie mam niestety.
Są w zbiorach Muzeum Miasta Torunia. Nawet wiem na którym regałe w piwnicy Niestety, nie wszystko ujrzy światło dzienne. Chyba, że ktoś robi wystawę tematyczną.
I tak 3maj RochuRoch pisze:[url=http://naforum.zapodaj.net/thumbs/41898fbcc5ca.jpg]Obrazek[/url]
głupawka trwa nadal
Napisz coś wiecej o składzie. Ciekaw jestem , rum jako dodatek czy zalewaRoch pisze:Robiliście nalewkę z rumem? Mam taką wiśniową z 2009 roku i właśnie otworzyłem. Coś cudownego i zamykać nie chce butelki
Zdrowie wszystkich mam!