: 11 sty 2019, 16:00
W supermarkecie mleko z wielbłąda. Koniecznie chciałam znaleźć a u nas te jest !!!!!😳😳
Forum Miłośników Przygody im. Pana Samochodzika
https://www.pansamochodzik.org.pl/
Oczywiście.PawelK pisze:wołowina?Brunhilda pisze:I cos dla Fantomasa. Kibbeh nayyeh czyli arabski tatar. Przyrządzony z taka kaszka drobna. Namoczona. Z przyprawami ale bez pokrojonej cebulki i żółtka. Za to zawija się trochę w libański chlebek z mięta, rzodkiewka i cebula. Pyszny.
Pięknie dziękuję . Wierzę, że arabski tatar jest pyszny bo pysznie wygląda.Brunhilda pisze:I cos dla Fantomasa. Kibbeh nayyeh czyli arabski tatar. Przyrządzony z taka kaszka drobna. Namoczona. Z przyprawami ale bez pokrojonej cebulki i żółtka. Za to zawija się trochę w libański chlebek z mięta, rzodkiewka i cebula. Pyszny.
Obrazek
O ! Mam pomysł do wykorzystania w turystyce: wyjeżdżając za granicę, wszędzie kosztować miejscowej odmiany jakiejś popularnej potrawy. Np tatara.Brunhilda pisze:I cos dla Fantomasa. Kibbeh nayyeh czyli arabski tatar.
Fajny pomysł ale wolałbym pozostać przy piwie. Tatar ma to do siebie, że jest surowym mięsem. Ja się swego czasu zatrułem fish&chips w Londynie, zatrucie tatarem w niektórych przypadkach i krajach może być niezbyt śmieszne.TomaszK pisze:O ! Mam pomysł do wykorzystania w turystyce: wyjeżdżając za granicę, wszędzie kosztować miejscowej odmiany jakiejś popularnej potrawy. Np tatara.
Eee tam, ńie trzeba! Przecież w Dubai ńiemilosierńie gorąco! Jasne, ze się nie kupuje, (zreszta chyba nigdzie, w Polsce tez przeciez nie? ), tatara w podrzędnej knajpie czy na ulicznym straganie, czy jadlodajni. Ale To jest właśnie to co robię, próbuje wszędzie gdzie jestem tatara. Tzn nie wszędzie jest! W Azji nie widziałam. Nigdy. W Australii... Hmm.. tylko w polskich i czeskich restauracjach...chociaż nie! Raz w australijskiej restauracji widziałam! Zamówiłam ale... coś paskudnego to było. Byłam zaskoczona, ze we Francji i w Belgii w każdej niemal knajpie był tatar! Troche inny od naszego. A ja myślałam, ze to polski specjał, ze Tatarzy konno, surowe mięso pod siodłem itp. A tu? Voila! Nawet w Dubai, No ale Dubai to cosmopolitan twór! I jeszcze wszędzie próbuje Caesar salad.TomaszK pisze:No tak, lepiej wybrać inne danie.
Znaczy jesz zmiksowane warzywa. Z tatarem to nie ma nic wspólnego.Yvonne pisze:A ja właśnie jem tatar wegetariański z suszonych pomidorów, oliwek i kaparów kupiony w mojej ulubionej restauracji "Naturalna
Pycha!
Tak się nazywa w menuPawelK pisze:Znaczy jesz zmiksowane warzywa. Z tatarem to nie ma nic wspólnego.
To taka ściema, żeby vege mogli udawać, że jedzą normalne potrawy, że niby to samo...Yvonne pisze:Tak się nazywa w menu
I tego będę się trzymać.
a właśnie Yvonne! Wigilie zawsze spędzam z przyjaciółmi, stół zastawiony jest tradycyjnie po polsku. Zwykle jednak przygotowuje jedna potrawe "coś innego". Tym razem, z przepisu z polskiej strony internetowej, zrobiłam tatara z wędzonego lososisa. I właśnie podobnie miał warstwami ułożone: zmielony wedzony łosoś, avocado, łosoś, kapary, łosoś, koperek/ szczypior, łosoś I na koncu suszone pomidory. Wiesz, ze pyszny?Yvonne pisze:A ja właśnie jem tatar wegetariański z suszonych pomidorów, oliwek i kaparów kupiony w mojej ulubionej restauracji "Naturalna"
Pycha!
Ja takiego widziałem w Muzeum Historii Naturalnej w Londynie. Ponoć go zdjęli ostatnio...Brunhilda pisze:A w Centrum handlowym Dubai Mall niespodzianka. Szkielet dinozaura Diplodocus longus 155 milionów lat stary! Myślałam ze to kopia plastikowa j przeszłam obojętnie. Dopiero za którymś razem jak die tam kręciłam zobaczyłam, ze prawdziwy! 24 metry długi 7.5 wysoki i importowany z US z Wyoming!!! 90%kosci prawdziwych j nienaruszonych. Ewenement bo ostatni znaleziony Diplodocus miał tylko 30% prawdziwych kości. Wyobrażacie dobie ile musiał kosztować?????
Obrazek
Dzięki Bruniu Pyszności. Następnym razem będąc we Francji na pewno zamówię.Brunhilda pisze:I znowu zapraszam Fantomasa. W moim hotelu była francuska restauracja. Serwowała co? Oczywiście tatara tym razem wersja francuska. Na grzance z cebulka kaparami i Worcestershire sosem. Tak samo przyrządzony jak w Paryżu.
Obrazek
A dlaczego te kości są czarne, zawsze myślałem, że wystawowe oryginalne szkielety są białe lub szare?Brunhilda pisze:A w Centrum handlowym Dubai Mall niespodzianka. Szkielet dinozaura Diplodocus longus 155 milionów lat stary!....]
Brzmi wspaniale.Brunhilda pisze:a właśnie Yvonne! Wigilie zawsze spędzam z przyjaciółmi, stół zastawiony jest tradycyjnie po polsku. Zwykle jednak przygotowuje jedna potrawe "coś innego". Tym razem, z przepisu z polskiej strony internetowej, zrobiłam tatara z wędzonego lososisa. I właśnie podobnie miał warstwami ułożone: zmielony wedzony łosoś, avocado, łosoś, kapary, łosoś, koperek/ szczypior, łosoś I na koncu suszone pomidory. Wiesz, ze pyszny?