Z przygodą na ty Strona Główna



Z przygodą na ty

Forum Miłośników Przygody im. Pana Samochodzika

• FAQ • Dane_osobowe • Szukaj • Użytkownicy • Grupy
• Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przygoda z kuchnią
Autor Wiadomość
TomaszK 
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 59
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 6917
Wysłany: 2020-07-24, 20:09   

Pozazdrościłem Mysikrólikowi tych egzotycznych specjałów i dzisiaj z żoną i jej przyjaciółóką Martą, poszliśmy z okazji moich prawie okrągłych urodzin, do restauracji portugalskiej. Restaurację wynalazła przyjaciółka Beaty i co prawda ja płaciłem :-D , ale to była promocja 50% w ramach aplikacji Finebite. Na początek przekąski - pasteis de bacalhau, coś w rodzaju krokiecików z dorsza



i petiscos do mar - owoce morza i warzywa smażone w głębokim tłuszczu



Potem główne danie, ja jadłem kiełbasę alhaira z sosem pomidorowym



panie wzięły grilowaną ośmiornicę z ziemniakami



Do picia portugalski napój sumol i portugalskie wino



Kuchnia portugalska nie jest zła.
_________________
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-07-25, 01:11   

Dzisiaj Robas zamówił baraninę z ryżem. W sumie jak na dziecko jeszcze, dość dziwny wybór.
Ja owieczkę lubię i ubolewam że w Polsce kebaby są głównie z kurczaka, bo kiedyś jadłem w Turcji prawdziwego i to jednak inna bajka i niedościgniony wzór.
Wracając do robasowego dania. Ryż był dodatkowo zasmażany z wątróbką, nie wykluczam że również owczą, i zbytnio mu nie smakował. Skorzystałem skrzętnie i dokończyłem danie z niewielką ilością mięsa które zostawił. Baranina mu smakowała, co znaczy że byla dobrze zrobiona.
Po bułgarsku baranina brzmi - agnieszko.

20200724_200231.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 4.55 MB

_________________
Ostatnio zmieniony przez Mysikrólik 2020-07-25, 01:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-07-25, 01:14   

W tym czasie moja małżonka jadła szaszłyk z kurczaka. Dobry, ale to tylko kura więc nie ma zbytnio się co rozwodzić.

20200724_200247.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 4.94 MB

_________________
Ostatnio zmieniony przez Mysikrólik 2020-07-25, 01:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-07-25, 01:18   

Natomiast ja zamówiłem coś zapiekanego w glinanym naczynku. Nie była to tym razem kawarma, tylko coś z kurczaka :-| , ale z fajnymi warzywkami i wszystko przykryte miejscowym roztopionym serem kaszkawał.

20200724_200236.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 3.71 MB

_________________
Ostatnio zmieniony przez Mysikrólik 2020-07-25, 01:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-07-25, 01:29   

Celina, jako kompletny ignorant kulinarny, co mam nadzieję ulegnie jeszcze zmianie, otrzymała pyszną acz nieskomplikowaną parlenkę ze wspomnianym już kaszkawałem i białym serem sirene.
My z Agnieszką natomiast domówiliśmy grillowane warzywa.

20200724_200240.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 4.67 MB

_________________
Ostatnio zmieniony przez Mysikrólik 2020-07-25, 01:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-07-25, 01:34   

TomaszK napisał/a:
Pozazdrościłem Mysikrólikowi tych egzotycznych specjałów i dzisiaj z żoną i jej przyjaciółóką Martą, poszliśmy z okazji moich prawie okrągłych urodzin, do restauracji portugalskiej. Restaurację wynalazła przyjaciółka Beaty i co prawda ja płaciłem :-D , ale to była promocja 50% w ramach aplikacji Finebite. ...
...

Kuchnia portugalska nie jest zła.


Niezła? Wszystko wygląda wspaniale, a już ośmiornica musiała być obłędnie dobra. Mimo iż nie narzekam ostatnio na brak doznań kulinarnych, szczerze zazdroszczę.
_________________
 
 
irycki
Przygodomaniak
Pan Motocyklik



Wiek: 54
Dołączył: 22 Cze 2016
Posty: 1629
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2020-07-25, 07:34   

Mysikrólik napisał/a:

Ja owieczkę lubię i ubolewam że w Polsce kebaby są głównie z kurczaka


"Głównie z kurczaka" to są w niektórych sieciówkach i w budkach w stylu "kebab, kiełbaska, pizza, mydło i powidło".

W każdej szanującej się kebabiarni jest kebabik z baraninki. Nawet w moim Legionowie znam dwa takie miejsca, a być może jest więcej.
_________________

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
 
 
TomaszK 
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 59
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 6917
Wysłany: 2020-07-25, 08:40   

Baranina z ryżem musiała być super. Zresztą pozostałe dania też robią wrażenie.
_________________
 
 
Aldona
Zlotowicz
Aldona


Dołączył: 11 Lip 2013
Posty: 482
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-07-26, 05:33   

Nie wiem co jest tego przyczyną, ale do wielu rzeczy tutaj pokazanych i zachwalanych jako smakowe perełki, nigdy bym się nie dała przekonać. Ładnie to to wygląda .... ale jak jeść coś co jest tak bardzo odbiegające od wyobrażeń kulinarnych?
Mam też taką myśl, że uciekają mi rozkosze kulinarne za każdym razem kiedy wybieram tradycyjnego ziemniaka i schabowego z surówką. Chociaz ostatnie z takiego zestawu mogę jeść tylko....surówkę :)
Podziwiam Was za odwagę.
_________________
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-07-26, 08:22   

Siedzę na lotnisku w Burgas to wrzucę jeszcze fotki z wczorajszego wieczoru.

20200725_202841.jpg
Mieszany sacz, to po prostu cztery rodzaje mięs, z warzywami na żeliwnym, gorącym platerze.
Plik ściągnięto 3 raz(y) 5.43 MB

_________________
Ostatnio zmieniony przez Mysikrólik 2020-07-26, 08:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-07-26, 08:28   

Kolega natomiast zamówił kaczkę dobrze wysmarzoną, w sosie malinowym, podaną z risotto z warzywami.

IMG-20200725-WA0001.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 159.23 KB

_________________
Ostatnio zmieniony przez Mysikrólik 2020-07-26, 08:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-07-26, 08:32   

Jako aperitif, zamówiliśmy miejscową morelówkę.

IMG-20200725-WA0000.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 192.36 KB

_________________
Ostatnio zmieniony przez Mysikrólik 2020-07-26, 08:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Czesio1 
Administrator
Ojciec Prowadzący



Wiek: 44
Dołączył: 07 Lip 2013
Posty: 13674
Wysłany: 2020-07-26, 09:13   

Aldona napisał/a:

Mam też taką myśl, że uciekają mi rozkosze kulinarne za każdym razem kiedy wybieram tradycyjnego ziemniaka i schabowego z surówką.

Bo Ty jesz, żeby żyć Aldona. A oni żyją żeby jeść. :027:

Niemniej jednak muszę Ci przyznać tu rację:
Aldona napisał/a:
ale do wielu rzeczy tutaj pokazanych i zachwalanych jako smakowe perełki, nigdy bym się nie dała przekonać.

Ja też paru z tych "smakołyków" bym nie tknął. :-D
_________________

Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało :-)
 
 
Brunhilda 
Zlotowicz


Dołączyła: 10 Lip 2013
Posty: 5051
Wysłany: 2020-07-26, 17:20   

Jestem pod wrażeniem lokalnego fajansu, na którym powszechnie, jak rozumiem, podaje się potrawy? Bo zdjęcia z różnych restauracji a nakrycia wszędzie piekne i nietypowe!
_________________
 
 
Brunhilda 
Zlotowicz


Dołączyła: 10 Lip 2013
Posty: 5051
Wysłany: 2020-07-29, 11:59   

Hey, hey Mysikroliku! To fajans bulgarski? Popularny tam czy taka moda w restauracjach?
_________________
 
 
Fantomas
Przygodomaniak


Dołączył: 30 Lip 2018
Posty: 1229
Wysłany: 2020-07-29, 12:35   

Z tego co wiem, to jest to oryginalne bułgarskie wzornictwo. Gliniane garnki tzw. gary bułgary mają ponoć ciekawe właściwości :-)
_________________
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-07-29, 16:02   

Nie wiem jakie mają właściwości, ale rzeczywiście są wszędzie, ale mimo tego nie sprawiają moim zdaniem wrażenia kiczowatości. To chyba taka ich tradycja ludowa.
Do tego mają świetną muzykę. Gdy ekipa nieśpiesznie brała się do szykowania na plażę, włączałem bułgarski folk i zaraz robota paliła się w rękach.
_________________
 
 
Brunhilda 
Zlotowicz


Dołączyła: 10 Lip 2013
Posty: 5051
Wysłany: 2020-07-30, 01:06   

Fantomas napisał/a:
Z tego co wiem, to jest to oryginalne bułgarskie wzornictwo. Gliniane garnki tzw. gary bułgary mają ponoć ciekawe właściwości :-)


Ooo! A jakie?
_________________
 
 
Brunhilda 
Zlotowicz


Dołączyła: 10 Lip 2013
Posty: 5051
Wysłany: 2020-08-09, 16:22   

Dziś coś z kuchni lokalnej :-)

Stek z krokodyla i mielone kangurze.



Krokodyla najpierw starzy się 2 minuty po każdej stronie

_________________
 
 
Brunhilda 
Zlotowicz


Dołączyła: 10 Lip 2013
Posty: 5051
Wysłany: 2020-08-09, 16:25   

Następnie stek odpoczywa...

Jak ostygnie , kroi się na cienkie paski, nie wyszły mi zbyt cienkie No ale trudno..



Kropi się szczodrze cytrynka i znowu na patelnie z masełkiem ale tylko na 15 sekund!



Wychodzi Pyszny, nawet nie gumiasty...
_________________
 
 
TomaszK 
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 59
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 6917
Wysłany: 2020-08-09, 19:33   

Wygląda apetycznie. A to mielone z kangura ? Zrobiłaś sznycelki ?
_________________
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3882
Wysłany: 2020-08-10, 10:14   

Jak zrobię oczko wodne, to chyba zahoduję krokodyla. Wygląda bardzo smacznie.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group. Template GreyBlue v 0.2 created by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0.39 sekundy. Zapytań do SQL: 22