Wysłany: 2017-09-22, 13:55
Guzzi,
ja to znam, i potwierdza tylko to, co napisalam powyzej.
On pojechal na wykopaliska jako obserwator, nie jako historyk czy archeolog. Malo tego, sam uczciwie opisuje, ze byl "naiwny";np przy znalezieniu garnka z jednej epoki w warstwie drugiej, czy powiedzmy jakiegos tam starozytnego miecza ktorego slowianscy "tubylcy" uzywali do celow calkowicie pokojowych.
_________________ serdecznie pozdrawiam z Krainy Deszczowcow,
Anna
Odwiedziłem dzisiaj nasz "zameczek". Ma swój klimat, oj ma... Jutro będzie piknik z własnymi ciastami, wędlinami, bimberkiem... Chyba się wybiorę!
_________________ Stop PLANDEMII COVID-1984
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Tak jak pisałem wczoraj, pojechaliśmy sobie do Tumu na piknik z okazji odzyskania niepodległości. Piknik poprzedziła uroczysta Msza Św., którą celebrował biskup. Było mnóstwo straganów z regionalnymi przysmakami, poprzebierani w średniowieczne stroje ludzie etc. Ja nabyłem sobie znany nam Dukat Łokietka
Nie obyło się też bez spaceru na grodzisko...
Wiadomo jaki fantastyczny widok roztacza się z niego!
Potem poszliśmy do skansenu. Udało mi się być w ekipie, która kręciła wiatrakiem.
Na marginesie w skansenie był duży baner z wizualizacją jak będzie wyglądało grodzisko po rekonstrukcji. Całość prac ma się zakończyć ponoć za 2 lata.
Podsumowując. Super spędzony dzień, mnóstwo ludzi, dzieje się koło Łodzi. Do Tumu mogę jeździć codziennie!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Przegapiłem . A zastanawiałem się gdzie sobie pojechać z okazji wolnego dnia...
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Przegapiłem . A zastanawiałem się gdzie sobie pojechać z okazji wolnego dnia...
Żałuj bo braci motocyklowej było od groma! Ze 30 motocykli na mszy.
volenti non fit iniuria!
Przed chwilą obejrzałam na lokalnej stacji program, którego gościem był prof. Grygiel. Powiedział, że będą budować grodzisko w Tumie. Na szybko znalazłam taki link -
leczyca.naszemiasto.pl/artykul/prace-przy-rekonstrukcji-grodziska-w-tumie-rozpoczna-sie,4819281,artgal,t,id,tm.html.
A oprócz tego Muzeum dostało środki na rozbudowę siedziby. Także bogaty rok dla łódzkiej archeologii.
No będzie się działo! Jak to wszystko wyjdzie to będzie fajny kompleks.
volenti non fit iniuria!
I my wybraliśmy się do Tumu w niedzielę. Dwie rzeczy były dla nas nowością: wielki wysyp czerwonych kwitnących maków oraz Muzeum Regionalne, działające od października. Muzeum dopiero się organizuje, docelowo będzie się można napić kawki (jak dopną formalności).
Sklepik muzealny już funkcjonuje, polecam miód z pasieki proboszcza.
Wrzucam dwa zdjęcia na zachętę oraz zdjęcie trzecie jako świadectwo epoki, w której przyszło nam zwiedzać.
I my wybraliśmy się do Tumu w niedzielę. Dwie rzeczy były dla nas nowością: wielki wysyp czerwonych kwitnących maków oraz Muzeum Regionalne, działające od października. Muzeum dopiero się organizuje, docelowo będzie się można napić kawki (jak dopną formalności).
Sklepik muzealny już funkcjonuje, polecam miód z pasieki proboszcza.
Wrzucam dwa zdjęcia na zachętę oraz zdjęcie trzecie jako świadectwo epoki, w której przyszło nam zwiedzać.
Przy tych podtopieniach, to wygląda faktycznie prawie jak w książce!!! Można uwierzyć że to bagna Kuwasy.
Jak byłem na początku lipca, to te pola były suche jak pieprz.
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Ostatnio zmieniony przez irycki 2020-10-24, 16:00, w całości zmieniany 1 raz
Czyli to nie jest jezioro tylko podtopienia? Wyglada zupełnie jak jezioro... pięknie tam...
35 km od Łodzi...
volenti non fit iniuria!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum