_________________ Stop PLANDEMII COVID-1984
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Wysłany: 2015-10-30, 15:17
Odświeżyłem sobie temat i pomyślałem, że Nienacki pisząc ND mógł się zasugerować ekranizacją filmu Wajdy "Popioły", który powstał w 1965r. Nie wykluczone, że to mógł być impuls do wykorzystania tego tematu.
Chyba przejadę się do Gostkowa na mały jesienny spacer.
Wykorzystując wizytę w Jarczu wziąłem aparat Zorka Pieć i zrobiłem kilka zdjęć miejscom akcji ND.
Gdzieś tu siedzieli Samochodzik, Panna Wierzchoń i Bigos.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/img_42898_20170113030821664.jpg medium=http://s16.postimg.org/bv1voqxlh/20161125_194344_1.jpg large=http://s16.postimg.org/wry3tevmb/20161125_194344_1.jpg group=42898][/gimg]
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Ostatnio zmieniony przez johny 2016-11-26, 18:23, w całości zmieniany 1 raz
johny, czy zawarłeś już stosowne znajomości z władzami teatru?
Będzie to dla nas niezbędne podczas zlotu niesamowito-dworowego, jak będziemy chcieli nakręcić scenę w teatrze
johny, czy zawarłeś już stosowne znajomości z władzami teatru?
Będzie to dla nas niezbędne podczas zlotu niesamowito-dworowego, jak będziemy chcieli nakręcić scenę w teatrze
Pomyślimy i o tym. i mówię to jak najbardziej poważnie!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
Zostałam postawiona przed koniecznością napisania referatu o pałacu w Dobrzycy. Sam pałac jest świetny, chętnie się kiedyś wybiorę, tylko nie znoszę pisania tych referatów. Obecnie w pałacu jest Muzeum Ziemiaństwa, ale do 2009 r. było to Muzeum Wolnomularstwa. Ten profil wolnomularski opierał się na nieprawdziwych lub niesprawdzonych przesłankach, takich jak nawiązanie planem budynku do masońskiego symbolu węgielnicy (zleconego rzekomo przez Gorzeńskiego) czy użycie słowa angulus (oznaczającego również węgielnicę) w napisie na portyku.
Dopiero dzisiaj doczytałam w książce Róży Kąsinowskiej (autorce monografii pałacu), że w pałacowej oficynie po roku 1945, a na pewno w latach 60. w zamieszkał nieznany bliżej Władysław Miedziński. Mieszkał tam do 1981 r., kiedy to w pałacu urządzono Muzeum. Tak mi się ten człowiek skojarzył z Janiakiem. Wprawdzie muzeum powstało po napisaniu książki, ale te wolnomularskie opowieści krążyły wcześniej.
Zostałam postawiona przed koniecznością napisania referatu o pałacu w Dobrzycy. Sam pałac jest świetny, chętnie się kiedyś wybiorę,.......
Powiedz tylko, kiedy.
O, to, to!
volenti non fit iniuria!
Ale to akurat dość jednoznaczne. Jest nawet data na suficie, tam gdzie umieścił ją Nienacki. Byliśmy z Johnym i Zbychowcem w Sali Posiedzeń Rady Gminy (wzięli nas za dziennikarzy) ale nie znaleźlismy ukrytego wejścia do Loży.
Tyle że nie ma wokół parku, raptem kilkanaście drzew.
Wysłany: 2020-11-10, 21:05
TomaszK napisał/a:
Yvonne napisał/a:
Nie pasuje mi ten budynek na niesamowity dwór.
Ale to akurat dość jednoznaczne. Jest nawet data na suficie, tam gdzie umieścił ją Nienacki. Byliśmy z Johnym i Zbychowcem w Sali Posiedzeń Rady Gminy (wzięli nas za dziennikarzy) ale nie znaleźlismy ukrytego wejścia do Loży.
Tyle że nie ma wokół parku, raptem kilkanaście drzew.
Drzewa wycielinpo 1970 roku. Zmienił się wtedy właściciel, szkola nasiennictwa , wycięli wtedy sporo drzew i postawili blok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum