Wysłany: 2014-11-26, 17:49 Pan Samochodzik i Fantomas- Analiza treści
Widzę, że jeszcze nikt nie podjął tego tematu.
Obecnie jestem w trakcie czytania PS i Fantomasa, wywarła ona na mnie duże wrażenie.
Ciekaw jestem Waszej opinii na temat tej książki. Jak skończę czytać chętnie się podzielę moimi spostrzeżeniami.
Ale w między czasie muszę przebrnąć przez Anię z zielonego wzgórza.
"Fantomas" jest pewnym urozmaiceniem na tle innych "Samochodzików". Trochę inny schemat akcji, ale tak jak w pozostałych jest tajemnica, walka ze złoczyńcami, trochę wykładów z historii. Akcja trzyma w napięciu, tak jak inne książki z serii. Ja osobiście uważam "Fantomasa", za jedną z lepszych pozycji. W ogóle wszystkie są dobre, aż do "Tajemnicy tajemnic" (chronologicznie). Potem trochę się popsuło.
Najbardziej lubię przygody PS gdzie biorą udział harcerze. Mają własne poglądy i małe doświadczenie w takich przygodach, więc starają się rozwiązać różne zagadki na swój sposób.
W Fantomasie niestety tego nie ma, ale harcerzy zastępuje Robert i Yvonne.
Bardzo mi się podoba ta część PS.
A wiesz, że nigdy tego nie czytałam?
Za dużo tych fikcyjnych detektywów
Polecasz?
Nie czytałem wiele, ale to: Tajemnica wydrążonej iglicy (L'Aiguille creuse) bardzo mi w niektórych momentach przypominało PS i Fantomas, no i jest sporo opisów zamków, miasteczek i przyrody Francji.
Nie czytałem wiele, ale to: Tajemnica wydrążonej iglicy (L'Aiguille creuse) bardzo mi w niektórych momentach przypominało PS i Fantomas, no i jest sporo opisów zamków, miasteczek i przyrody Francji.
No to mnie teraz bardzo zachęciłeś!
Już zerkam, czy mają to na Bonito (przeważnie tam zamawiam książki ze względu na bardzo atrakcyjne ceny).
Dam Ci znać, jak przeczytam
No to mnie teraz bardzo zachęciłeś!
Już zerkam, czy mają to na Bonito (przeważnie tam zamawiam książki ze względu na bardzo atrakcyjne ceny).
Dam Ci znać, jak przeczytam
Ja to mam w innej wersji tytułowej - w dwóch częściach Zbrodnia w zamku i Tajemnica królowej.
W razie czego mogę Ci pożyczyć.
Na TVP Historia w kazda niedziele miedzy 1230 a 14 jest serial najpiekniejsze zamki Francji. Dzis bylo o krolewskim zamku w Amboise. Oj korc mnie zeby tam jechac, korci...
_________________ Stop PLANDEMII COVID-1984
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Na TVP Historia w kazda niedziele miedzy 1230 a 14 jest serial najpiekniejsze zamki Francji. Dzis bylo o krolewskim zamku w Amboise. Oj korc mnie zeby tam jechac, korci...
Nic prostszego, bierzesz młodzież, małżonkę do auta i jazda...
Nic prostszego, bierzesz młodzież, małżonkę do auta i jazda...
Zebys wiedzial Pawel! Caly czas o tym mysle majac w pamieci Twoja wyprawe! Chorwacjac walczy zaciekle z Francja o wakacyjny prymat!
_________________ Stop PLANDEMII COVID-1984
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum