Z przygodą na ty Strona Główna



Z przygodą na ty

Forum Miłośników Przygody im. Pana Samochodzika

• FAQ • Dane_osobowe • Szukaj • Użytkownicy • Grupy
• Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przygoda z kuchnią
Autor Wiadomość
VdL 
Zlotowicz



Wiek: 49
Dołączył: 29 Maj 2014
Posty: 3676
Skąd: dokąd
Wysłany: 2019-10-12, 19:11   

Disiaj na zdrowo, dużo warzyw, trochę owoców tylko mały akcent mięsny wołowy rostref marynowany w papryce wędzonej.

20191012_190440_Richtone(HDR).jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 2.95 MB

_________________
Ostatnio zmieniony przez VdL 2019-10-12, 19:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
TomaszK 
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 58
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 6778
Wysłany: 2019-10-12, 22:00   

VdL napisał/a:
Disiaj na zdrowo, dużo warzyw, trochę owoców tylko mały akcent mięsny wołowy rostref marynowany w papryce wędzonej.

Brzmi ciekawie.
_________________
Ostatnio zmieniony przez TomaszK 2019-10-12, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
PawelK
Moderator



Dołączył: 27 Lip 2013
Posty: 4893
Wysłany: 2019-10-28, 21:02   

Specjalnie dla TomaszKa, przepis na okonomiyaki, na podstawie warsztatów, na których byliśmy w sobotę w szkole języka japońskiego.

Okonomiyaki

Porcja dla jednej osoby

składniki
1 łyżka stołowa mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 ml wody (lub z Dashi stock - bulion rybny)
1 jajko
2 garści posiekanej kapusty
1 garść posiekanego pora
olej

dodatki
boczek
krewetki
ser mozarella

sos Okonomiyaki
majonez
szczypiorek
suszone płatki z bonito

Kapustę i por siekamy na cienkie, krótkie "wstążki".
Z mąki, proszku do pieczenia, jajka i wody robimy ciasto mieszając aby masa była jednorodna. Do ciasta dorzucamy posiekane kapustę i por. Ponownie mieszamy aż warzywa będą pokryte ciastem.

Na patelni układamy placek grubości ok. 1 cm. Na wierzchu można ułożyć boczek, ser, krewetki. Gdy spód jest obsmażony obracamy placek.

Po usmażeniu placek smarujemy sosem Okonomiyaki, dodajemy szczypiorek, suszone płatki z bonito i finalnie majonez.

Sos okonomiyaki nasze gospodynie robiły z kaczupu i sosu ostrygowego.

20191026_163152.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 82.69 KB

20191026_171804.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 112.34 KB

20191026_172044.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 100.93 KB

_________________
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
 
 
TomaszK 
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 58
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 6778
Wysłany: 2019-10-29, 17:56   

Wygląda smakowicie. Jadłem to raz w japońskiej restauracji, ale nie podeszło mi, bo była to głównie kapusta. To Wasze wygląda ciekawiej.
_________________
 
 
PawelK
Moderator



Dołączył: 27 Lip 2013
Posty: 4893
Wysłany: 2019-10-29, 18:35   

To dostałeś taką pizzę margherita a zabawa polega na tym żeby tam dołożyć to co się lubi. W Kyoto robili jeden zestaw i pakowali tam wszystko albo jeszcze więcej. Objadalismy się tym niesamowicie.
_________________
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
 
 
TomaszK 
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 58
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 6778
Wysłany: 2019-10-29, 19:15   

Mój syn jadł okonomiyaki w Japoni i bardzo chwalił. Dlatego w Krakowie się zawiodłem, bo na zdjęciach wyglądało to dużo lepiej.
Zrobicie okonomiyaki jak sie kiedyś spotkamy w Kościelisku. Bądź co bądź jesteście po specjalistycznym szkoleniu.
_________________
 
 
PawelK
Moderator



Dołączył: 27 Lip 2013
Posty: 4893
Wysłany: 2019-10-29, 20:08   

TomaszK napisał/a:
Mój syn jadł okonomiyaki w Japoni i bardzo chwalił. Dlatego w Krakowie się zawiodłem, bo na zdjęciach wyglądało to dużo lepiej.
Zrobicie okonomiyaki jak sie kiedyś spotkamy w Kościelisku. Bądź co bądź jesteście po specjalistycznym szkoleniu.


Spoko, nie ma problemu, będzie trzeba tylko kilka specjalistycznych zakupów zrobić.
_________________
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3759
Wysłany: 2019-11-27, 17:48   

Dawno już sobie nic nie robiłem z azjatyckiej kuchni, więc dziś ugotowałem ryż i zrobiłem kurczaka w słodkim sosie chilli i sosem teriyaki. Wyszło naprawdę zacnie. Chyba jedno z najlepszych jakie udało mi się zrobić. Chyba zaraz dojem.

20191127_165853.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 3.9 MB

_________________
 
 
TomaszK 
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 58
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 6778
Wysłany: 2019-11-27, 18:22   

Mysikrólik napisał/a:
Chyba zaraz dojem.

Zostaw trochę.
_________________
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3759
Wysłany: 2019-11-27, 22:50   

Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.
_________________
 
 
Von Dobeneck
[Usunięty]

Wysłany: 2019-11-28, 10:40   

Mysikrólik napisał/a:
Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.

No i co? Nic nie zrobiłeś?
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3759
Wysłany: 2019-11-28, 10:48   

Von Dobeneck napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.

No i co? Nic nie zrobiłeś?


Mogłem umyć talerze. :-D
_________________
 
 
Von Dobeneck
[Usunięty]

Wysłany: 2019-11-28, 10:57   

Mysikrólik napisał/a:
Von Dobeneck napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.

No i co? Nic nie zrobiłeś?


Mogłem umyć talerze. :-D

No! I to rozumiem. :-D
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3759
Wysłany: 2019-11-28, 11:34   

Von Dobeneck napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Von Dobeneck napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.

No i co? Nic nie zrobiłeś?


Mogłem umyć talerze. :-D

No! I to rozumiem.


Napisałem mogłem, a nie że zrobiłem. Mistrz kuchni nie zmywa. ;-)
_________________
 
 
Von Dobeneck
[Usunięty]

Wysłany: 2019-11-29, 06:41   

Mysikrólik napisał/a:
Von Dobeneck napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Von Dobeneck napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.

No i co? Nic nie zrobiłeś?


Mogłem umyć talerze. :-D

No! I to rozumiem.


Napisałem mogłem, a nie że zrobiłem. Mistrz kuchni nie zmywa. ;-)


A jak tak to po 75. ;-)
 
 
Fantomas
Przygodomaniak


Dołączył: 30 Lip 2018
Posty: 1174

Wysłany: 2019-12-21, 15:50   

TomaszK, Myśikrólik, Dobek i wszyscy inni z talentem kulinarnym i wilczym apetytem :-D pochwalcie co macie lub będziecie mieli na Święta i Nowy Rok :564:
_________________
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3759
Wysłany: 2019-12-21, 20:17   

Pewnie będzie tradycyjnie, ale na Wigilię idziemy do teściowej.
Ja piekłem w tym roku ciasteczka cynamonowo-imbirowe, które dzieci później ozdabiały, a na poniedziałek mam zaplanowane lepienie pierogów z kapustą i grzybami, oraz uszka do barszczu.

20191221_201826.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 4.34 MB

_________________
Ostatnio zmieniony przez Mysikrólik 2019-12-21, 20:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Czesio1 
Administrator
Ojciec Prowadzący



Wiek: 44
Dołączył: 07 Lip 2013
Posty: 13508
Wysłany: 2019-12-21, 20:23   

Mysikrólik napisał/a:
Pewnie będzie tradycyjnie, ale na Wigilię idziemy do teściowej.
Ja piekłem w tym roku ciasteczka cynamonowo-imbirowe, które dzieci później ozdabiały, a na poniedziałek mam zaplanowane lepienie pierogów z kapustą i grzybami, oraz uszka do barszczu.

Agnieszka Ci pomaga czy sam to robisz?
_________________

Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało :-)
 
 
Brunhilda 
Zlotowicz


Dołączyła: 10 Lip 2013
Posty: 4962
Wysłany: 2019-12-21, 22:00   

Fantomas napisał/a:
TomaszK, Myśikrólik, Dobek i wszyscy inni z talentem kulinarnym i wilczym apetytem :-D pochwalcie co macie lub będziecie mieli na Święta i Nowy Rok :564:


A ja zrobię eksperymentalnego łososia, podobno wysoko ceniony przez królowa Elzbiete.
SkladninKi:
filet z łososia duży najlepiej ze skóra
Sól gruboziarnista
Pieprz Szechuan grubo zmielony
Pomarańcze.
Filet nacinamy, smarujemy solą i pieprzem Szechuan. Nie żałujemy ani jednego ani drugiego.
Obkladamy filet plastrami pomarańczy. Bez skórki. Składamy na pół. Polewamy sokiem z pomarańczy dopiero co wyciśniętym. Zawijamy w folie przezroczysta nie wiem jak sie nazywa po polsku. Glad wrap? i zostawiamy w lodowce na 24-48 godzin. Przewracamy regularnie. Łosoś się pięknie marynuje. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Voila!
Swoją droga ten pieprz niezmielonymi jest bardzo ładny Takie dzwoneczki. Nie wiem tylko czy jest w Polsce?
_________________
 
 
Czesio1 
Administrator
Ojciec Prowadzący



Wiek: 44
Dołączył: 07 Lip 2013
Posty: 13508
Wysłany: 2019-12-21, 22:06   

A ja z łososia robię roladę szpinakowo-łososiową na Święta.
_________________

Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało :-)
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3759
Wysłany: 2019-12-22, 15:31   

Czesio1 napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Pewnie będzie tradycyjnie, ale na Wigilię idziemy do teściowej.
Ja piekłem w tym roku ciasteczka cynamonowo-imbirowe, które dzieci później ozdabiały, a na poniedziałek mam zaplanowane lepienie pierogów z kapustą i grzybami, oraz uszka do barszczu.

Agnieszka Ci pomaga czy sam to robisz?


Przy dekorowaniu pomagała. Ciasteczka i pierogi to moja działka.

Łososia wędzonego na zimno smaruję mascarpone i dużo koperku, najlepiej świeżego, ew. mrożony bo suszony to nie. Zawijamy i kroimy na 1 cm krążki. Dobra przekąska.
_________________
 
 
TomaszK 
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 58
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 6778
Wysłany: 2019-12-22, 19:54   

Mysikrólik napisał/a:
Łososia wędzonego na zimno smaruję mascarpone i dużo koperku, najlepiej świeżego, ew. mrożony bo suszony to nie. Zawijamy i kroimy na 1 cm krążki. Dobra przekąska.

Nigdy tego nie robiłem, ale kiedyś jadłem na jakiejś konferencji i było bardzo dobre.
Wrzuć zdjęcia jak robisz pierogi i uszka. Ja wrzucę jutro, jak będę robił tort bakaliowy.
_________________
 
 
TomaszK 
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 58
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 6778
Wysłany: 2019-12-23, 22:30   

Tort bakaliowy, to przepis rodzinny, pochodzący z lat 70-tych, który robię od czasów licealnych. To nie jest danie wigilijne, ale podajemy go zazwyczaj właśnie w wigilię i dlatego robię go tylko raz w roku. Podstawą są różnego rodzaju bakalie: figi, daktyle, orzechy włoskie, rodzynki, a także tabliczka czekolady i ananasy z puszki



Ale najważniejszym składnikiem są galaretki. Kiedyś kupowałem blok galaretkowy na wagę i kroiłem w drobną kostkę, teraz są dostępne tylko galaretki w czekoladzie, które też trzeba pokroić



Pozostałe bakalie też kroimy



I mieszamy razem



Teraz czas na masę, Składa się z żółtek, cukru, gorącego mleka



Z którego robimy wielki kogel-mogel



Teraz miksujemy masło



I dodajemy do niego kogel-mogel. Robimy to powoli bo inaczej krem się zetnie, co raz mi się zdarzyło



Teraz rozdzielamy masę na dwie części, do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao



Każdą z mas mieszamy z połową bakalii



Teraz przygotowujemy tortownicę, którą wykładamy waflami. Sposób uginania wafli na boki tortownicy, jest moją tajemnicą, wypracowaną przed laty



Teraz wkładamy tam dwie warstwy kremu z bakaliami, jedna cytrynowa, druga, kakaowa



I nakrywamy waflem.



Tort jest zdecydowanie kawalerski bo nie wymaga pieczenia, jest wprawdzie pracochłonny, ale za to genialny. Jedzą go wszyscy goście, nawet ci, którzy początkowo twierdzą, że to bomba kaloryczna. Ale krem jest puszysty, na pewno ma to mniej kalorii niż wygląda. Zresztą cały tort schodzi jeszcze przed pasterką. Jutro (o ile zdążę) wrzucę zdjęcie jak wygląda na przekroju.
_________________
 
 
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy



Wiek: 41
Dołączył: 25 Sie 2015
Posty: 2851
Skąd: Ciechocinek
Wysłany: 2019-12-23, 23:23   

To jest genialne w swojej prostocie - jak mawiał Maharadża Kaburu i wygląda pysznie Tomaszku :-P :-P :-P
_________________
 
 
Mysikrólik 
Zlotowicz
harcerz



Wiek: 44
Dołączył: 16 Lip 2013
Posty: 3759
Wysłany: 2019-12-24, 20:39   

W porównaniu z tortem rzecz przyziemna. Pierogi.


Ekipa gotowa do lepienia pierogów.


Robas przygotowuje farsz z kapusty i grzybów


Ciasto na ok 40 pierogów:
500g mąki
szklanka gorącej wody
1łyżeczka soli
Zagniatamy...


Lepienie w wykonaniu dzieci.


Produkt gotowy w stanie surowym.


Degustacja "odpadów poprodukcyjnych".
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group. Template GreyBlue v 0.2 created by Nasedo.
Strona wygenerowana w 0.87 sekundy. Zapytań do SQL: 18