Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Mój syn jadł okonomiyaki w Japoni i bardzo chwalił. Dlatego w Krakowie się zawiodłem, bo na zdjęciach wyglądało to dużo lepiej.
Zrobicie okonomiyaki jak sie kiedyś spotkamy w Kościelisku. Bądź co bądź jesteście po specjalistycznym szkoleniu.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6392
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 202 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

TomaszK pisze:Mój syn jadł okonomiyaki w Japoni i bardzo chwalił. Dlatego w Krakowie się zawiodłem, bo na zdjęciach wyglądało to dużo lepiej.
Zrobicie okonomiyaki jak sie kiedyś spotkamy w Kościelisku. Bądź co bądź jesteście po specjalistycznym szkoleniu.
Spoko, nie ma problemu, będzie trzeba tylko kilka specjalistycznych zakupów zrobić.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Dawno już sobie nic nie robiłem z azjatyckiej kuchni, więc dziś ugotowałem ryż i zrobiłem kurczaka w słodkim sosie chilli i sosem teriyaki. Wyszło naprawdę zacnie. Chyba jedno z najlepszych jakie udało mi się zrobić. Chyba zaraz dojem.
Załączniki
20191127_165853.jpg
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Mysikrólik pisze: Chyba zaraz dojem.
Zostaw trochę.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.
Von Dobeneck
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Von Dobeneck »

Mysikrólik pisze:Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.
No i co? Nic nie zrobiłeś?
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Von Dobeneck pisze:Mysikrólik napisał/a:
Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.

No i co? Nic nie zrobiłeś?
Mogłem umyć talerze. :-D
Von Dobeneck
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Von Dobeneck »

Mysikrólik pisze:
Von Dobeneck pisze:Mysikrólik napisał/a:
Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.

No i co? Nic nie zrobiłeś?
Mogłem umyć talerze. :-D
No! I to rozumiem. :-D
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Von Dobeneck pisze:Mysikrólik napisał/a:
Von Dobeneck napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.

No i co? Nic nie zrobiłeś?


Mogłem umyć talerze. :-D

No! I to rozumiem.
Napisałem mogłem, a nie że zrobiłem. Mistrz kuchni nie zmywa. ;-)
Von Dobeneck
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Von Dobeneck »

Mysikrólik pisze:
Von Dobeneck pisze:Mysikrólik napisał/a:
Von Dobeneck napisał/a:
Mysikrólik napisał/a:
Niestety, wróciłem z pięterka i po daniu. Rodzina wtranżoliła.

No i co? Nic nie zrobiłeś?


Mogłem umyć talerze. :-D

No! I to rozumiem.
Napisałem mogłem, a nie że zrobiłem. Mistrz kuchni nie zmywa. ;-)
A jak tak to po 75. ;-)
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Post autor: Fantomas »

TomaszK, Myśikrólik, Dobek i wszyscy inni z talentem kulinarnym i wilczym apetytem :-D pochwalcie co macie lub będziecie mieli na święta i Nowy Rok :564:
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Pewnie będzie tradycyjnie, ale na Wigilię idziemy do teściowej.
Ja piekłem w tym roku ciasteczka cynamonowo-imbirowe, które dzieci później ozdabiały, a na poniedziałek mam zaplanowane lepienie pierogów z kapustą i grzybami, oraz uszka do barszczu.
Załączniki
20191221_201826.jpg
Ostatnio zmieniony 21 gru 2019, 20:19 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Mysikrólik pisze:Pewnie będzie tradycyjnie, ale na Wigilię idziemy do teściowej.
Ja piekłem w tym roku ciasteczka cynamonowo-imbirowe, które dzieci później ozdabiały, a na poniedziałek mam zaplanowane lepienie pierogów z kapustą i grzybami, oraz uszka do barszczu.
Agnieszka Ci pomaga czy sam to robisz?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Fantomas pisze:TomaszK, Myśikrólik, Dobek i wszyscy inni z talentem kulinarnym i wilczym apetytem :-D pochwalcie co macie lub będziecie mieli na święta i Nowy Rok :564:
A ja zrobię eksperymentalnego łososia, podobno wysoko ceniony przez królowa Elzbiete.
SkladninKi:
filet z łososia duży najlepiej ze skóra
Sól gruboziarnista
Pieprz Szechuan grubo zmielony
Pomarańcze.
Filet nacinamy, smarujemy solą i pieprzem Szechuan. Nie żałujemy ani jednego ani drugiego.
Obkladamy filet plastrami pomarańczy. Bez skórki. Składamy na pół. Polewamy sokiem z pomarańczy dopiero co wyciśniętym. Zawijamy w folie przezroczysta nie wiem jak sie nazywa po polsku. Glad wrap? i zostawiamy w lodowce na 24-48 godzin. Przewracamy regularnie. Łosoś się pięknie marynuje. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Voila!
Swoją droga ten pieprz niezmielonymi jest bardzo ładny Takie dzwoneczki. Nie wiem tylko czy jest w Polsce?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

A ja z łososia robię roladę szpinakowo-łososiową na święta.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Czesio1 pisze:
Mysikrólik pisze:Pewnie będzie tradycyjnie, ale na Wigilię idziemy do teściowej.
Ja piekłem w tym roku ciasteczka cynamonowo-imbirowe, które dzieci później ozdabiały, a na poniedziałek mam zaplanowane lepienie pierogów z kapustą i grzybami, oraz uszka do barszczu.
Agnieszka Ci pomaga czy sam to robisz?
Przy dekorowaniu pomagała. Ciasteczka i pierogi to moja działka.

Łososia wędzonego na zimno smaruję mascarpone i dużo koperku, najlepiej świeżego, ew. mrożony bo suszony to nie. Zawijamy i kroimy na 1 cm krążki. Dobra przekąska.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Mysikrólik pisze:Łososia wędzonego na zimno smaruję mascarpone i dużo koperku, najlepiej świeżego, ew. mrożony bo suszony to nie. Zawijamy i kroimy na 1 cm krążki. Dobra przekąska.
Nigdy tego nie robiłem, ale kiedyś jadłem na jakiejś konferencji i było bardzo dobre.
Wrzuć zdjęcia jak robisz pierogi i uszka. Ja wrzucę jutro, jak będę robił tort bakaliowy.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Tort bakaliowy, to przepis rodzinny, pochodzący z lat 70-tych, który robię od czasów licealnych. To nie jest danie wigilijne, ale podajemy go zazwyczaj właśnie w wigilię i dlatego robię go tylko raz w roku. Podstawą są różnego rodzaju bakalie: figi, daktyle, orzechy włoskie, rodzynki, a także tabliczka czekolady i ananasy z puszki

Obrazek

Ale najważniejszym składnikiem są galaretki. Kiedyś kupowałem blok galaretkowy na wagę i kroiłem w drobną kostkę, teraz są dostępne tylko galaretki w czekoladzie, które też trzeba pokroić

ObrazekObrazek

Pozostałe bakalie też kroimy

Obrazek Obrazek

I mieszamy razem

Obrazek

Teraz czas na masę, Składa się z żółtek, cukru, gorącego mleka

Obrazek

Z którego robimy wielki kogel-mogel

Obrazek

Teraz miksujemy masło

Obrazek

I dodajemy do niego kogel-mogel. Robimy to powoli bo inaczej krem się zetnie, co raz mi się zdarzyło

Obrazek

Teraz rozdzielamy masę na dwie części, do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao

Obrazek

Każdą z mas mieszamy z połową bakalii

Obrazek

Teraz przygotowujemy tortownicę, którą wykładamy waflami. Sposób uginania wafli na boki tortownicy, jest moją tajemnicą, wypracowaną przed laty

Obrazek

Teraz wkładamy tam dwie warstwy kremu z bakaliami, jedna cytrynowa, druga, kakaowa

Obrazek

I nakrywamy waflem.

Obrazek

Tort jest zdecydowanie kawalerski bo nie wymaga pieczenia, jest wprawdzie pracochłonny, ale za to genialny. Jedzą go wszyscy goście, nawet ci, którzy początkowo twierdzą, że to bomba kaloryczna. Ale krem jest puszysty, na pewno ma to mniej kalorii niż wygląda. Zresztą cały tort schodzi jeszcze przed pasterką. Jutro (o ile zdążę) wrzucę zdjęcie jak wygląda na przekroju.
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3879
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Post autor: Barabasz »

To jest genialne w swojej prostocie - jak mawiał Maharadża Kaburu i wygląda pysznie Tomaszku :-P :-P :-P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

W porównaniu z tortem rzecz przyziemna. Pierogi.

Obrazek
Ekipa gotowa do lepienia pierogów.

Obrazek
Robas przygotowuje farsz z kapusty i grzybów

Obrazek
Ciasto na ok 40 pierogów:
500g mąki
szklanka gorącej wody
1łyżeczka soli
Zagniatamy...

Obrazek
Lepienie w wykonaniu dzieci.

Obrazek
Produkt gotowy w stanie surowym.

Obrazek
Degustacja "odpadów poprodukcyjnych".
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Czy mógłby ktoś sprawny odwrócić zdjęcia?
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11645
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

Jak klikniesz na nie to się odwracają.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Narodził się nowy mistrz patelni
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

johny pisze:Jak klikniesz na nie to się odwracają.
No tak, ale dziwnie się patrzy.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Mysikrólik pisze:Czy mógłby ktoś sprawny odwrócić zdjęcia?
Bardzo proszę
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

VdL pisze:Narodził się nowy mistrz patelni
Żeby to jeden. Cała rodzina mistrzów kuchni !
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Tomaszku a tort po przekrojeniu?
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Tak wyglądal pod koniec wieczerzy wigilinej

Obrazek
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3879
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Post autor: Barabasz »

Smakuje zapewne wyśmienicie i na pewno bym się na niego skusił, ale na zdjęciu wygląda trochę jak salceson :-D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Ależ Barabaszu! Salceson? :-D :-D :-D no pięknie wyglada! Tomaszku! MUsze Was naciągnąć na przyjazd na święta w innym klimacie i wtedy poproszę o taki torcik!
Ostatnio zmieniony 26 gru 2019, 13:55 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”