Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Niestety wszystko ale tak szczególnie to...Wiesz... I wcale nie bujam. Papryczka właśnie. I suszone pomidorki w oliwce... I marynowany ser feta. Czy to należy do przetworów?
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Roch pisze:
Czesio1 pisze: To co, zabierzemy po kilka słoiczków swoich przetworów na spotkanie z Brunią w Kościelisku?
Oczywiście. Butelek też :564: ;)
Chętnie skosztuję, a jeszcze bardziej moja żona. Ja też przywiozę swoje przetwory, ale w moim przypadku to są tylko nalewki.
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Są to przetwory Bruniu, jednak mało polskie. Zabiorę różności, także będzie co próbować i czym popijać.

TomaszKu, to są AŻ nalewki ;) :564:

Edit
Nie ma jak to z Czesławem myśleć identycznie :D :564:
Ostatnio zmieniony 19 paź 2014, 12:14 przez Nemsta, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze: Chętnie skosztuję, a jeszcze bardziej moja żona. Ja też przywiozę swoje przetwory, ale w moim przypadku to są tylko nalewki.
Nie "tylko" lecz "AŻ" TomaszKu :027:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 311985.jpg medium= group=glr17730][/timg]

Dziś robię ocet winny oraz dżem z winogron.
Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Dżem z wińogron??? Nigdy chyba nie jadłam! To musi byc coś pysznego! A ocet winny to z tych jabłek właśnie?
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6392
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 202 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Ja dopiero zacząłem hodowlę opieńków, pojawiły się po czwartkowych deszczach, więc jeszcze trochę muszą podrosnąć. Szacuję, że w przyszłą niedzielę będę marynował :-)
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Tak, dokładnie z tych. Już zrobione, teraz tylko czas.
Dżem jest wyjątkowy w smaku. Dodaje się także gruszkę, bo same grona nie dają masy. Zabiorę w góry, to zobaczycie czy smakuje ;)
Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

A ja robiłem wczoraj nalewkę z pigwy, ale pierwszy raz robiłem nie z tych malutkich kulistych pigw, ale z tych dużych, w kształcie gruszki. Obawiam się, że to nie to samo, niestety zupełnie inny mają smak, słabszy, mniej wyrazisty. Zobaczymy jakie będzie jak już dojrzeje.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Z pigwy??? Ależ ja uwielbiam naleweczke z pigwy! Znajomi mi przywieźli z Krakowskiego Kredensu taka. Mała niestety. Wspomnienie tylko zostało. I butelka......
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Roch pisze: dżem z winogron.
Ja też czasami robię coś z winogron. Ale u mnie to się nieco inaczej nazywa :027:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

PawelK pisze:Ja dopiero zacząłem hodowlę opieńków, pojawiły się po czwartkowych deszczach, więc jeszcze trochę muszą podrosnąć. Szacuję, że w przyszłą niedzielę będę marynował :-)
A lubisz smażone opieńki? Pyszności. Oczywiście takie większe kapelusze.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6392
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 202 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Czesio1 pisze:
PawelK pisze:Ja dopiero zacząłem hodowlę opieńków, pojawiły się po czwartkowych deszczach, więc jeszcze trochę muszą podrosnąć. Szacuję, że w przyszłą niedzielę będę marynował :-)
A lubisz smażone opieńki? Pyszności. Oczywiście takie większe kapelusze.
Nie jadłem, zazwyczaj nie doczekują wyrośnięcia do 'takich większych'.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6392
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 202 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

To fragment mojej małej hodowli. Myślę, że na 5-6 słoiczków w tym roku starzy grzybków.

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 830157.jpg medium= group=glr17841][/timg]
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

PawelK pisze:To fragment mojej małej hodowli. Myślę, że na 5-6 słoiczków w tym roku starzy grzybków.
Gdzie Ty hodujesz te grzybki?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6392
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 202 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Czesio1 pisze:
PawelK pisze:To fragment mojej małej hodowli. Myślę, że na 5-6 słoiczków w tym roku starzy grzybków.
Gdzie Ty hodujesz te grzybki?
W ogródku :-)
Awatar użytkownika
Pan Tragacik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 77
Rejestracja: 10 lip 2013, 14:23
Tytuł: Kamfora!
Miejscowość: Bielsko-Biała
Płeć: Mężczyzna
Gadu Gadu: 2637225
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Pan Tragacik »

Nie wiedziałem, że tu kwitnie taki wątek w zaciszach forum (zresztą co ja tam wiem, skoro mnie nie ma od kilkunastu miesięcy na forum)!
W każdym razie, ja się też pochwalę - akurat ten dżemik już trochę nieaktualny (bo zjedzony), ale z własnoręcznie zasadzonych dyń :)
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 041127.jpg medium= large= group=glr18029][/gimg]

Ja to w ogóle raczej uderzam w słodkie smakołyki.
Chociaż ostatnio też spreparowałem sobie trochę gorzkich :)
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 052596.jpg medium= large= group=glr18029][/gimg]

W ogóle od czasu do czasu coś tam wrzucę z kuchni na swoją skromną stronkę :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

To dziel sie i z nami swoimi przepisami i zrobionymi daniami Tragaciku :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Pan Tragacik pisze: Chociaż ostatnio też spreparowałem sobie trochę gorzkich :)
"Pan Tragacik" Spijasz, profanujesz czy produkujesz chmielowe przysmaki :564: ???

U mnie w tym roku królują nalewki z czarnej i czerwonej porzeczki i trochę malinówki.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2014, 15:10 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Czesio1 pisze:
Roch pisze: dżem z winogron.
Ja też czasami robię coś z winogron. Ale u mnie to się nieco inaczej nazywa :027:
[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 221042.jpg medium= group=glr18053][/timg]
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Porzeczka 2014 :D
30 litrów na Brześć ;)

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 303292.jpg medium= group=glr18054][/timg]
Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

TomaszK pisze:A ja robiłem wczoraj nalewkę z pigwy, ale pierwszy raz robiłem nie z tych malutkich kulistych pigw, ale z tych dużych, w kształcie gruszki. Obawiam się, że to nie to samo, niestety zupełnie inny mają smak, słabszy, mniej wyrazisty. Zobaczymy jakie będzie jak już dojrzeje.
Niestety i większe tym słabsze w smaku. Próbowałem któregoś razu z dużych i była bez smaku. Nie wiem z jakiej odmiany skorzystałeś, może warto byłoby pomieszać z małą odmianą. Ja robię tylko z małych, upierdliwa robota, ale ten smak. W tym roku pigwę rozdałem, mam jeszcze zapas z ubiegłego roku.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Dzisiaj po polsku :-P
[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 906553.jpg medium= group=glr18062][/timg]
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Roch pisze:
Czesio1 pisze:
Roch pisze: dżem z winogron.
Ja też czasami robię coś z winogron. Ale u mnie to się nieco inaczej nazywa :027:
[url=http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ec07ee6fdd9b.jpg]Obrazek[/url]
Dokładnie tak to się u nas nazywa, albo raczej wygląda. :-D
Ale Rochu, czy robisz mieszankę z samej czarnej porzeczki? Bo ja robiłem z mieszanki czarno porzeczkowo-malinowej i 2/3 dawałem maliny a 1/3 porzeczki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Czysta porzeczka. Robię z czarnej ale i z czerwonej i czarnej. Z czerwonej mam nalewkę 2013. Jeszcze 0,7 litra zostało ;)
Malinowe robię osobno.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Roch pisze:Czysta porzeczka. Robię z czarnej ale i z czerwonej i czarnej. Z czerwonej mam nalewkę 2013. Jeszcze 0,7 litra zostało ;)
Malinowe robię osobno.
Ja zawsze robiłem mieszankę czarno-porzeczowo-malinową bo roztwór z samej czarnej porzeczki wydawał się zbyt ciężki do spożywania.
W tym roku nic nie nastawiłem, klaruje się jeszcze roztwór z tamtego roku z samego winogrona, bez domieszki wody. Same owoce plus cukier. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Posmakujesz moich i jak będzie ok, to podam ci reperture ;) W tym roku nie robię nic ze śliwek, nie było urodzaju i nawet na powidła było mało.
Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Czesio1 pisze:
Roch pisze:Czysta porzeczka. Robię z czarnej ale i z czerwonej i czarnej. Z czerwonej mam nalewkę 2013. Jeszcze 0,7 litra zostało ;)
Malinowe robię osobno.
Ja zawsze robiłem mieszankę czarno-porzeczowo-malinową bo roztwór z samej czarnej porzeczki wydawał się zbyt ciężki do spożywania.
W tym roku nic nie nastawiłem, klaruje się jeszcze roztwór z tamtego roku z samego winogrona, bez domieszki wody. Same owoce plus cukier. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Czesio nie za długo? Wyjdzie z tego galaretka. Trzeba będzie kroić nie pić :027:

Od 2 lat robię nalewki w innej konfiguracji. Najpierw zalewam spirytusem po 2-3 tygodniach zlewam i zalewam roztworem z cukru i 2-3 tygodnie czekania. Następnie łączę oba zlewy. I :564: :564: :564: :564: :564: :564:

Robił ktoś z Was dereniówkę? :027:
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

van de loro pisze: Czesio nie za długo? Wyjdzie z tego galaretka. Trzeba będzie kroić nie pić :027::
Np cos Ty, wino im starsze tym lepsze. W piwnicy mam gdzues zachowana butelczyne z 2002 roku. :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Derniówki nie robiłem. Pamiętam butelki z winem (galaretka) znalezione przy okazji rewitalizacji toruńskiej starówki na początku tego wieku. Po badaniach okazały się winami z Brugii z XVI w. Lakowane szyjki. Cudo.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”