Rzeczywiście ładna rzecz, bo zwykle sukcesem archeologicznym jest znalezienie siekierki, garnka, sprzączki albo kości. A tu cała zbroja i to chyba książęca, bo jak na tamte czasy bardzo bogata.
Na forum miłośników rowerowych wojaży, gdzie ostatnio często zaglądam, jedna osoba wrzuciła fotki z letniego rowerowego tourne po województwach Lubuskim i Zachodniopomorskim. Piękne i smutne zarazem fotki kościółków, pałacyków , piwniczek, bunkrów. Okazuje się, że nie muszę planować mega-wypraw na drugi koniec świata. Jest jeszcze tyle do zobaczenia w niedalekich okolicach... Największe wrażenie wywarł na mnie pałac Podwilcze. Sceneria jak z horroru
Poniżej galeria z całej wycieczki, którą odbył. Według mnie, warta obejrzenia. To jest właśnie ten typ turystyki, który uwielbiam. Bezdroża, łąki i zagubione gdzieś pośród nich budynki i przedmioty będące świadectwem tego, co było. Zapomniane przez ludzi, skazane na powolną zagładę.
Poniżej galeria z całej wycieczki, którą odbył. Według mnie, warta obejrzenia. To jest właśnie ten typ turystyki, który uwielbiam. Bezdroża, łąki i zagubione gdzieś pośród nich budynki i przedmioty będące świadectwem tego, co było. Zapomniane przez ludzi, skazane na powolną zagładę.
Fajna galeria ale dla mnie mega daleko.
_________________ Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Największe wrażenie wywarł na mnie pałac Podwilcze. Sceneria jak z horroru
Byłem w pałacu w Podwilczach, windykowałem właścicieli z maszyn rolniczych. Pałac należał do jakiegoś niemieckiego barona, właściciela ziem rozciągających się od Szczecina po Koszalin. Obecni właściciele mieszkają w zabudowaniach, które pierwotnie były zabudowaniami służby.
_________________ Stop PLANDEMII COVID-1984
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Wspaniała galeria, przecudowne zdjęcia! Gdzie jest to opuszczone miasteczko?
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Największe wrażenie wywarł na mnie pałac Podwilcze. Sceneria jak z horroru
Byłem w pałacu w Podwilczach, windykowałem właścicieli
No to już wiadomo komu zawdzięczamy obecny wygląd pałacu
Nie Czesiu, absolutnie! Oni kupili ten teren pod koniec komuny od dawnego PGR-u. Od razu zamieszkali w domu obok. Mieli ambitny plan renowacji pałacu ale z oczywistych względów nie udało im się to. Gadałem z nimi z 1,5 h. Generalnie bardzo porządni ludzie.
volenti non fit iniuria!
Konfiturku, ciekawy wpis
Pałac Podwilcze nawet teraz jest wspaniały!
Uwielbiam takie miejsca. Lubię wyobrażać sobie ludzi, którzy kiedyś tam mieszkali, jakie wiedli życie, co robili, jak wyglądały wnętrza. Takie miejsca bardzo działają na moją wyobraźnię.
Lubuskie to dla mnie terra incognita.
Od kilku lat planuję się tam udać i jakoś ciągle nie po drodze.
Może wreszcie nadszedł czas na poznanie tego regionu?
Oj , coś tam wiesz .... ziemia tajemniczych szachownic .
W zasadzie nie całkiem. Tak popatrzyłem na mapę, i Myślibórz i ziemie na zachód to już zachodniopomorskie.
Choć być może w lubuskim też są jakieś szachownice.
Ciekawe jakie to było województwo za czasów akcji "Księgi Strachów". To było jeszcze przed reformą Gierka, więc nie gorzowskie.
_________________ Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Oj , coś tam wiesz .... ziemia tajemniczych szachownic .
W zasadzie nie całkiem. Tak popatrzyłem na mapę, i Myślibórz i ziemie na zachód to już zachodniopomorskie.
Choć być może w lubuskim też są jakieś szachownice.
Ciekawe jakie to było województwo za czasów akcji "Księgi Strachów". To było jeszcze przed reformą Gierka, więc nie gorzowskie.
Dla mnie na zachodzie to wszystko Lubuskie
_________________ KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!
Ostatnio zmieniony przez RobertH 2020-10-15, 13:19, w całości zmieniany 2 razy
Opuszczone miasteczko leży koło Drezdenka (miejscowość Kosin). Na mapach funkcjonuje jako "Opuszczone Miasteczko Westernowe". Szkoda, że autor relacji nie podzielił się plikiem ścieżki gpx z wyprawy. Ale łącząc na mapie wszystkie punkty ze zdjęć wychodzi, że zrobił rowerem grubo ponad 800 km, startując w Białogardzie i kończąc w Jeleniej Górze, po drodze mocno klucząc, raz na wschód, raz na zachód. Zamieścił relację w dziale "wycieczki". Dla mnie to już solidna "wyprawa" by była
Dla mnie te tereny są geograficznie bliskie. Za to miejsca Waszych spotkań mega daleko
volenti non fit iniuria!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum