Wysłany: 2019-03-31, 18:39 "Pan Samochodzik i ...skarby Muzeów"
Jest nam niezmiernie miło poinformować, że nasze Forum
objęło patronat nad wystawą p.t. "Pan Samochodzik i ...skarby Muzeów" ,
która zostanie zorganizowana przez Pałac Schoena Muzeum w Sosnowcu
w terminie - 21.11.2019 r. - 12.01.2020r.!!!
Oczywiście nasi Forowicze aktywnie włączyli się w całe przedsięwzięcie
i dzięki temu uzyskaliśmy zaszczytny tytuł Patrona medialnego wystawy!
_________________ Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało
Ja już szykuję, klient w krawacie jest mniej awanturujący się!
_________________ Stop PLANDEMII COVID-1984
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Ja już szykuję, klient w krawacie jest mniej awanturujący się!
Jak będzie kawior i szampan to jadę.
Damy radę!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Dokładnie - potwierdzam, jesteście Oficjalnym Partnerem Medialnym naszej ekspozycji
Wystawa "Pan Samochodzik i ... skarby Muzeów", wernisaż 21.11.2019 r. o godz. 17:00/ 18:00 (choć bardziej 18:00), czasookres prezentacji ekspozycji w Pałacu Schoena Muzeum w Sosnowcu - 21.11.2019 r. - 12.01.2020 r.
Dokładnie - potwierdzam, jesteście Oficjalnym Partnerem Medialnym naszej ekspozycji
Wystawa "Pan Samochodzik i ... skarby Muzeów", wernisaż 21.11.2019 r. o godz. 17:00/ 18:00 (choć bardziej 18:00), czasookres prezentacji ekspozycji w Pałacu Schoena Muzeum w Sosnowcu - 21.11.2019 r. - 12.01.2020 r.
Z całego serca już dziś Wszystkich zapraszam 21 listopada
To będzie nasze wspólne Święto
Dziękujemy za zaproszenie. Na pewno stawimy się w licznym gronie! Tylko jakiegoś TIRA musimy wcześniej na eksponaty załatwić, bo mamy tego bez liku.
volenti non fit iniuria!
Jak nie wydarzy się nic nieprzewidzianego to będę na 100%.
volenti non fit iniuria!
21 listopad godzina 18:00 - Pałac Schoena Muzeum w Sosnowcu, ul. Chemiczna 12 - wernisaż wystawy "Pan Samochodzik i ... skarby Muzeów" - to nasze wspólne Święto! Czujcie się Wszyscy zaproszeni. Gwiazdą wieczoru będzie Pan Michał Szewczyk.
p.s. jeśli ktoś z Was ma coś co wiąże się z Panem Samochodzikiem (np. cała seria PS - my mamy czarną całą, zatem jakąś inną, lub cokolwiek co chciałby, aby było zaprezentowane na ekspozycji - niechaj w te pędy się ze mną kontaktuje - archeologia@muzeum.org.pl
Mała zapowiedź, uchylająca rąbek tajemnicy (niewielki)
“Pan Samochodzik i … skarby Muzeów”
21.11.2019 r. - 12.01.2020 r.
W listopadzie 2019 r. Pałac Schoena Muzeum w Sosnowcu otworzy ekspozycję czasową, której motywem przewodnim będzie postać literacka Pana Tomasza zwanego Panem Samochodzikiem.
Wystawa będzie łączyła archeologię z wszystkim tym co powstało i co utrwaliło się w kulturze masowej, a co związane jest z legendarną postacią Pana Samochodzika. Zatem obok dwudziestu jeden skarbów archeologicznych (z rożnych epok i kultur archeologicznych) użyczonych na ekspozycję
z dziewięciu placówek muzealnych z terenu całej Polski (m. in. muzea z Wrocławia, Nysy, Opola, Olsztyna, Krakowa czy Łodzi) zwiedzający obejrzy oryginalne plakaty, fotosy i fragmenty scenariuszy z ekranizacji filmowych o Panu Samochodziku, szesnaście oryginalnych ilustracji do publikacji o Panu Samochodziku autorstwa Szymona Kobylińskiego, dodatkowo stworzony zostanie „Gabinet Poszukiwacza Skarbów” oraz „Gabinet pisarza”, który przybliży w jakich okolicznościach powstawały dzieła pisane związane z Panem Samochodzikiem. Ponadto na wystawie będą wyświetlane filmy i serial o przygodach Pana Samochodzika. Ekspozycja będzie miała charakter ścieżki edukacyjnej, której przejście i właściwe zrozumienie doprowadzi zwiedzających do odkrycia własnego skarbu (prawdziwego!).
Ekspozycja jest dedykowana dla wszystkich grup wiekowych, od najmłodszych zwiedzających („Pan Samochodzik i Templariusze” jest lekturą szkolną) po najstarszych, bowiem każdy
a w szczególności pokolenie dzisiejszych 40-latków swoją młodość kojarzy z oglądanymi z zapartym tchem ekranizacjami o Panu Samochodziku.
Reasumując każdy kochający przygody, wierzący w marzenia, czy odbierający otaczający świat nie tylko w sposób racjonalny i przyziemny będzie mógł przy pomocy ekspozycji przenieść się do krainy odkrywców skarbów, do strefy emocjonujących tajemnic i często przypadkowych odkryć archeologicznych.
W listopadzie 2019 r. Pałac Schoena Muzeum w Sosnowcu otworzy ekspozycję czasową, której motywem przewodnim będzie postać literacka Pana Tomasza zwanego Panem Samochodzikiem.
Wystawa będzie łączyła archeologię z wszystkim tym co powstało i co utrwaliło się w kulturze masowej, a co związane jest z legendarną postacią Pana Samochodzika.
Brzmi to wszystko naprawdę wspaniale!
Miałam plan, aby przyjechać na otwarcie wystawy, ale akurat wtedy będę już w ósmym miesiącu ciąży i nie chcę się ruszać tak daleko od domu.
Żałuję niezmiernie, że ta wystawa będzie tak krótka
Nie będzie dane mi jej zobaczyć.
Nie ma żadnych szans, żeby ją przedłużyć o kilka miesięcy?
PałacSchoena napisał/a:
„Pan Samochodzik i Templariusze” jest lekturą szkolną
Chyba jednak nie, a przynajmniej nie jest obowiązkową lekturą.
Moi chłopcy jej nie przerabiali, ani jeden ani drugi (w dwóch różnych szkołach).
Być może jest lekturą dodatkową? I niestety nauczyciele jej nie wybierają ...
Moi chłopcy jej nie przerabiali, ani jeden ani drugi (w dwóch różnych szkołach).
Mmma mia, moja polonistka mawiała, że przerabiać to można mleko na masło, a lektury to się omawia!
Na wystawie oczywiście jestem!
volenti non fit iniuria!
Mmma mia, moja polonistka mawiała, że przerabiać to można mleko na masło, a lektury to się omawia!
Na wystawie oczywiście jestem!
Uwierz mi, że to co oni mają to jest właśnie przerabianie.
Inaczej tego nazwać nie można
Tak szczegółowych pytań, jakie Dominik ma na sprawdzianach z lektur, to my na konkursach samochodzikowych nie mamy
Ale masz rację, że nie jest to zbyt dobre słowo.
Chociaż ja całe życie takie określenie słyszałam i używam
johny - super
Zapraszaj od siebie w moim imieniu i Innych
Niechaj zjadą się tłumnie
Trójka - jak ne wydarzy się nic nieprzewidzianego - zjawi się!
volenti non fit iniuria!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum