Postanowiłam, że do zlotu przeczytam wszystkie książki, o których mowa w Niewidzialnych. A co!
Dołączacie? Moglibyśmy jeden z wieczorów przeznaczyć na rozmowy o tych książkach. Co Wy na to?
(domyślam się, że Czesio już czyta )
Na razie wypisałam takie:
„Dzieci Jerominów” – Ernst Wiechert
„Puszcza” – Jerzy Putrament
„Na tropach Smętka” – Melchior Wańkowicz
„Archipelag ludzi odzyskanych” – Igor Neverly
„W cieniu tytanów” – Lili Braun
Czesio1 melduje, że z powyższej listy przeczytał wszystkie które ma czyli pierwsze cztery. Dziś skończyłem "Archipelag ludzi odzyskanych".
Mocno pokręcone są losy mieszkańców tych ziem. To nasuwa się po lekturze tych książek. I tym bardziej cieszę się, że tam pojedziemy.
Popłyniemy kajakiem jak Melchior Wańkowicz i jak bohater "Archipelagu", wytropimy ślady kobiet z Sowirogu zdążających do miasta jak i ślady Jona udającego się do miasta by zostać lekarzem ubogich. Będziemy tropić ślady Bolka Piotrowskiego w jego leśniczówce w Czarnym Lesie. To wszystko przed nami! Już za trzy tygodnie się zobaczymy! Już za trzy tygodnie poczujemy klimat z tych książek!!
_________________ Lepiej spróbować i wiedzieć, że się nie udało, niż żałować, że się nie spróbowało
Czesio1 melduje, że z powyższej listy przeczytał wszystkie które ma czyli pierwsze cztery.
Gratuluję, Czesio
Ja na razie jedynie "Puszczę".
Dzisiaj dotarła do mnie zamówiona w zeszłym tygodniu książka Newerlego "Archipelag ludzi odzyskanych" i po pierwszym rzucie oka zdecydowałam, że będzie następną, którą przeczytam.
"Dzieci Jerominów" zaczęłam, ale czuję, że nie dam rady. Po pierwszym rozdziale jestem zniechęcona. Bardzo ciężko mi się to czyta.
Ale zobaczymy, jeszcze mam 3 tygodnie
Czesio1 napisał/a:
Już za trzy tygodnie poczujemy klimat z tych książek!!
Ja przeczytałem tylko Dzieci Jerominów i Na tropach Smętka. Obie różne, obie bardzo dobre! Cieszę się, że będziemy w końcu na Mazurach!
_________________ Stop PLANDEMII COVID-1984
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Jest tam mnóstwo filmów z czasów okupacji. Niektóre w kolorze !!!. Ja znalazłem tam jedyny film z okupacji Ciechocinka (Hermannsbad) i nadal wertuję te wielką bazę naprawdę można znaleźć cudeńska.
Jest tam mnóstwo filmów z czasów okupacji. Niektóre w kolorze !!!. Ja znalazłem tam jedyny film z okupacji Ciechocinka (Hermannsbad) i nadal wertuję te wielką bazę naprawdę można znaleźć cudeńska.
o kruca bomba! Nieźle!
_________________ Stop PLANDEMII COVID-1984
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
XIII VII III I V XX XIV 1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum