Przygoda z kuchnią
- Czesio1
- Administrator
- Posty: 16384
- Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 386 razy
- Otrzymał podziękowań: 195 razy
Bardzo proszę dzień po dniu wykonanie zakwasu i samego chlebka:RobertH pisze: ale przepis poproszę z opisem czasu garowania.
Zakwas żytni PRZEPIS
Poniedziałek, godz. 19:00
100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody wymieszać odstawić pod przykryciem
Wtorek, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas
Wtorek, godz. 19:00
dodać do zakwasu 100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody i wymieszać całość; odstawić pod przykryciem
środa, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas
środa, godz. 19:00
dodać do zakwasu 100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody i wymieszać całość; odstawić pod przykryciem odstawić pod przykryciem
Czwartek, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas
Czwartek, godz. 19:00
dodać do zakwasu 100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody i wymieszać całość; odstawić pod przykryciem
Piątek, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas
Piątek, godz. 16:00
ZAKWAS GOTOWY DO UŻYCIA!
To porcja na dwa chlebki.
Chlebek PRZEPIS
Piątek, godz. 16:00
Robimy ciasto na chleb według przepisu (porcja na JEDEN CHLEBEK):
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej zwykłej
1 szklanka dodatków (słonecznik, otręby pszenne, otręby żytnie, płatki owsiane)
2 szklanki ciepłej wody (niepełne szklanki)
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
zakwas żytni (połowa tego co powyżej)
zioła dla smaku (oregano, bazylia, lubczyk, szałwia, estragon, itp.)
Wszystko razem mieszamy i wykładamy do nasmarowanej smalcem foremki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury 5-6 godzin powinno wystarczyć.
Piątek, godz. 21:00-22:00
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słonecznikiem i do piekarnika.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200-220 stopni.
SMACZNEGO!!
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, 11:03 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
- RobertH
- Zlotowicz
- Posty: 1279
- Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
- Tytuł: RobertH
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Jak ktoś nie lubi dużych dziur w chlebie jak na filmie ,to drożdże powinny być rozpuszczone w wodzie. By dobrze się rozprowadziły bez skupisk granulek, lub drugi raz przemieszał w połowie garowania.PawelK pisze:Genialny przepis Barabaszu.Jat też piekę chlebek i bułki z tego przepisu:
>>>YT: Chleb z gara
Na taką ilość mąki używam 7 gr drożdzy zamiast 25gr ,ale z zakwasem .
Boję się że będzie leciało drożdżowym plackiem.
Jak Barabaszu czuć drożdże w chlebie ?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, 20:59 przez RobertH, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zlotowicz
- Posty: 7158
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
A ja dzisiaj w tureckiej knajpie urzędowałam! Pyszne jedzenie!
W Polsce były jakiś stymulus na wakacje od rzadu? Żeby trochę ruszyć biznes turystyczny? U nas jest do restauracji, teraz tez na samoloty, lokalne oczywiście.
Pyszny hummus z prażona ciecierzyca
Turecki chlebek i pickle. Marchewka itp
Kurczak marynowany na ryżu z sosem z owczego sera
Baranina z tahini i baba ganoush.
Oczywiscie herbata po turecku
I pyyyszny deser! Krem z chałwy... niebiański po prostu!
W Polsce były jakiś stymulus na wakacje od rzadu? Żeby trochę ruszyć biznes turystyczny? U nas jest do restauracji, teraz tez na samoloty, lokalne oczywiście.
Pyszny hummus z prażona ciecierzyca
Turecki chlebek i pickle. Marchewka itp
Kurczak marynowany na ryżu z sosem z owczego sera
Baranina z tahini i baba ganoush.
Oczywiscie herbata po turecku
I pyyyszny deser! Krem z chałwy... niebiański po prostu!
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 14:21 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
- irycki
- Zlotowicz
- Posty: 2708
- Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 61 razy
- Otrzymał podziękowań: 106 razy
Bon turystyczny, ważny zreszta również na ten rok. Początkowo tylko na noclegi, ale zdaje się rozszerzyli też na inne rodzaje rekraacji.Brunhilda pisze:W Polsce były jakiś stymulus na wakacje od rzadu? Żeby trochę ruszyć biznes turystyczny?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2021, 18:02 przez irycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
- Posty: 3879
- Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
- Miejscowość: Antoninów
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 137 razy
Nie, wszystko pachnie ładnie chlebkiem. Dziur żadnych też nie zauważyłem.RobertH pisze:Na taką ilość mąki używam 7 gr drożdzy zamiast 25gr ,ale z zakwasem .
Boję się że będzie leciało drożdżowym plackiem.
Jak Barabaszu czuć drożdże w chlebie ?
Natomiast chcielibyśmy użyć mąki żytniej to trzeba dodać trochę więcej drożdży, żeby dobrze urosło.
- VdL
- Zlotowicz
- Posty: 4799
- Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
- Miejscowość: dokąd
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 129 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Wszystko pyszne, tylko te bratki.Brunhilda pisze:A ja dzisiaj w tureckiej knajpie urzędowałam! Pyszne jedzenie!
W Polsce były jakiś stymulus na wakacje od rzadu? Żeby trochę ruszyć biznes turystyczny? U nas jest do restauracji, teraz tez na samoloty, lokalne oczywiście.
Pyszny hummus z prażona ciecierzyca
Obrazek
Turecki chlebek i pickle. Marchewka itp
Obrazek
Kurczak marynowany na ryżu z sosem z owczego sera
Obrazek
Baranina z tahini i baba ganoush.
Obrazek
Oczywiscie herbata po turecku
Obrazek
I pyyyszny deser! Krem z chałwy... niebiański po prostu!
Obrazek
- RobertH
- Zlotowicz
- Posty: 1279
- Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
- Tytuł: RobertH
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
OK . Smakuje tak że kanapki nie potrzebują żadnego obkładu. Każdy tak po 650 gBarabasz pisze:Z takim składem to nawet nie mogę sobie wyobrazić jak taki smakuje? Jak możesz to zrób zdjęcie przekrojonego bochenka.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, 13:05 przez RobertH, łącznie zmieniany 3 razy.
- irycki
- Zlotowicz
- Posty: 2708
- Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 61 razy
- Otrzymał podziękowań: 106 razy
Zależy co dla kogo jest specjalne.
My ostatnio już tylko w białą kiełbasę w piwie się bawimy. No i pisanki oczywiście.
My ostatnio już tylko w białą kiełbasę w piwie się bawimy. No i pisanki oczywiście.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
-
- Zlotowicz
- Posty: 2617
- Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
- Podziękował;: 139 razy
- Otrzymał podziękowań: 134 razy
Gotuje się jajka na twardo. Przecinasz je na pół. Wyciągasz żółtko, które później rozdrabniasz i mieszasz z rozdrobnionym farszem, którym mogą być np. szynka, marynowane pieczarki albo łosoś dodajesz odrobinę lub więcej sosu tatarskiej. Dodajesz sól, pieprz i wypełniasz farszem miejsce po zółtku. Tak mniej więcej Dokładnie nie wiem, bo jestem tylko konsumentem wyrobów kulinarnych. Sam ich nie wyrabiam