Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Coś tam narozrabiałam z powyższym karpiowym postem. Dwa razy się wysłało. Sorry.
A dzisiaj mam sałatkę z portulaki pospolitej. W życiu nie jadłam. W ogóle nie słyszałam o czymś takim ale widzę w necie, ze rozpowszechniona na całym świecie oprócz Antarktydy. W Polsce popularna i rozumiem, ze jedzona! Kupiłam ja na farmie organicznej, tam gdzie kiedyś pokrzywy. Zamierzam zrobić sałatkę i wrzucić do sosu tez. Podobno kwaskowa w smaku. Zdjęcia za chwile.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Obrazek

To ta portulaka. W stanie surowym. Taka byłam ciekawa, ze zapomniałam sfotografować w formie sałatki, zrobię to następnym razem.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

W Wikipedii piszą, że to chwast. Moja żona eksperymentuje z takimi nowinkami do robienia sałatek, podsunę jej. Chociaż u nas w sklepach będzie pewnie dopiero w lecie. 
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Tak , tez przeczytałam, ze chwast ale równocześnie superfood, napakowany różnymi minerałami i witaminami. Zrobiłam ze tego sałatkę ale jak pisałam, byłam tak ciekawa, ze zapomniałam sfotografować. Trochę dodałam do sosu, podobno można, lekko kwaskowy smak. Mam jeszcze trochę, jutro zrobię sałatkę to sfotografuje. Mam jeszcze inne liście dziwne. Nazywają się czerwony amarant. Są fioletowe.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Czy macie fioletowe kalafiory? 
Obrazek
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Zrobiłam dzisiaj zupe z fioletowego kalafiora

Obrazek
 
 
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

A z reszty zrobiłam kalafiora z jajkiem. Kolorystycznie piekne!

Obrazek
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

A tu zapomniana sałatka z tej dziwnej portulaki-chwastu. Bardzo dobra, uważam. Liście takie grubsze jakby, lekko kwaskowate. Zrobiłam z ogórkiem, cebulka i pieczona papryka z olejem i balsamicznym octem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Sałatka w porządku, ale jajko z tym kolorowym kalafiorem wygląda nieszczególnie.
A już zupa, wygląda jak woda po myciu tego jajka z kalafiorem. :P

Co nie zmienia faktu, że może być pyszne.
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Mysikrólik pisze: 09 sty 2022, 14:29 Sałatka w porządku, ale jajko z tym kolorowym kalafiorem wygląda nieszczególnie.
A już zupa, wygląda jak woda po myciu tego jajka z kalafiorem. :P

 
:-D :lol:
  :lol:
   :-D :lol: :-D
  Ale się uśmiałam. Jak woda po myciu ! No masz  racje  :-D
  :-D
  :-D
 dzięki Mysikroliku, ze rozweseliles mi wieczór. U nas Armageddon. 
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 531
Rejestracja: 05 sie 2017, 22:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Ater »

Kalafior to jedyne warzywo które nie jem.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6392
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 202 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: PawelK »

To się nazywa w Polsce "kalafior Di Sicilia Violetto", jest jeszcze kilka kolorów kalafiorów i razem mogą tworzyć całkiem ciekawe i ekskluzywnie wyglądające dania.

https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobi ... -gfbt.html
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Ater pisze: 10 sty 2022, 08:45 Kalafior to jedyne warzywo które nie jem.  
No co Ty ! Wprawdzie jestem wielbicielem mięs i wrogiem większości warzyw, ale kalafior z bułeczką jest super.

 
 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze: 10 sty 2022, 13:55
Ater pisze: 10 sty 2022, 08:45 Kalafior to jedyne warzywo które nie jem.  
No co Ty ! Wprawdzie jestem wielbicielem mięs i wrogiem większości warzyw, ale kalafior z bułeczką jest super.

 
A brokuł?
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

Osobiście skreślam tylko seler, por i brukselkę. A no i uważam, że ogórek świeży to poślednia, wręcz wulgarna forma tego warzywa. Prawdziwe szlachectwo nadaje mu kiszenie. Dla mniej wyrośniętych osobników szlachectwem jest zalewa octowa.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

Fantomas pisze: 10 sty 2022, 14:55 A no i uważam, że ogórek świeży to poślednia, wręcz wulgarna forma tego warzywa.

 
A co sądzisz o mizzerii?
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Uwielbiam mizerię, ale ostatnio w ogóle surowe ogórki mi nie służą :((
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

Mizeria przejdzie. No jest dobra, ale skąd wiadomo, czy kiszonymI nie byłaby lepsza?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

Fantomas pisze: 10 sty 2022, 16:06 Mizeria przejdzie. No jest dobra, ale skąd wiadomo, czy kiszonymI nie byłaby lepsza?

 
Spróbuj.
Ja nie wyobrażam sobie mizzerii z kiszonych.
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Jak dla mnie, najlepszą  formą spożytkowania surowych ogórków, jest tzatziki. 
Czesio1 pisze: 10 sty 2022, 14:10A brokuł?
Okropne. Podobnie jak szpinak. 

 
 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze: 10 sty 2022, 17:49 Jak dla mnie, najlepszą  formą spożytkowania surowych ogórków, jest tzatziki. 
Czesio1 pisze: 10 sty 2022, 14:10A brokuł?
Okropne. Podobnie jak szpinak. 

 
Przecież to prawie to samo co kalafior. Tylko zielone. 
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

O tzaziki to faktycznie dobre rozwiązanie. Mizeria też.
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 531
Rejestracja: 05 sie 2017, 22:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Ater »

Czesio1 pisze: 10 sty 2022, 14:10
TomaszK pisze: 10 sty 2022, 13:55
Ater pisze: 10 sty 2022, 08:45 Kalafior to jedyne warzywo które nie jem.  
No co Ty ! Wprawdzie jestem wielbicielem mięs i wrogiem większości warzyw, ale kalafior z bułeczką jest super.


 
A brokuł?
 

 
Brokuły zjem, szczególnie w sałatce.
Ogórki w każdej postaci, szczególnie surowe długie paski z solą i pieprzem.
Cream de la cream  to dla mnie pomidorki z cebulką :)
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

A świeże ogórki z miodem kto jadł?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

Brunhilda pisze: 11 sty 2022, 18:39 A świeże ogórki z miodem kto jadł?

 
Fuj. Ogórek i miód? To jak marchewka z nutellą, prawda Vasco;-)
 
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

No chyba że miód do zalewy, ale wraz z czymś ostrym, np. chilli.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

Mysikrólik pisze: 11 sty 2022, 19:46 No chyba że miód do zalewy, ale wraz z czymś ostrym, np. chilli.

 
No taki zestaw to jeszcze u mnie przejdzie. 
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6392
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 202 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: PawelK »

Brunhilda pisze: 11 sty 2022, 18:39 A świeże ogórki z miodem kto jadł?

 
Bardzo dobre są. Robiłem "dressing" - miód z oliwą.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Czesio1 pisze: 11 sty 2022, 19:13
Brunhilda pisze: 11 sty 2022, 18:39 A świeże ogórki z miodem kto jadł?



 
Fuj. Ogórek i miód? To jak marchewka z nutellą, prawda Vasco;-)
 

 
😀😀😀😀 ubawiłam się ta marchewka z nutella… ale cieszę sięm
, ze nareszcie ktoś wpadł na forum! Czekam, czekam a tu cisza! U Was chyba dopiero  młody wieczór! U mnie czarna noc a właściwie już świta! Ojej! Świta! Idę spać! 
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Dzisiaj spróbowałam po raz pierwszy, No! Świadomie po raz pierwszy przynajmniej bo może gdzieś w Chinach już jadłam nie wiedząc nawet o tym, red amaranth. Sprawdziłam, ze po polsku to amarantus czyli szarłat trójbarwny. W tym przypadku bo są tez inne szkarłaty. U nas napisane, ze to chiński szpinak. To ten amarantus.

Obrazek

Obrazek
 
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”