Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1920
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Hanka »

TomaszK pisze:
słowik pisze:Wino super !!! Czesio masz talent Gratulacje !!!
Reaguję jak milicjant na dowcip w starych kawałach, po trzech dniach. Więc, ten pan na zdjęciach z minizlotu w Brześciu, to był Słowik ?
tak
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11645
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

TomaszK pisze:Mam ochotę skosztować tych żeberek w coli albo słodkim piwie. Jadłem kiedyś w restauracji żeberka na słodko i były genialne. Podejrzewam, że to coś podobnego.
Zapraszam do Łodzi na degustacje. :-)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Hanka, jak będziesz wykopywać swoją marchew, poproszę o zdjęcie swoich okazałości.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Przypadkiem wyszedł mi całkiem sensowny sosik do penne.

Obrazek

Najpierw podsmażyła kurczaka z imbirem na nierafinowanym oleju kokosowym.
Dodałam cukinie i baby papryczki. Podusilam, warzywa zmiksowałam i polałam tym sosikiem kurczaka i penne.

Do tego proponuje modny u nas ostatnio gin a właściwie wariacje na temat ginu. Moj ulubiony to Bloody Shiraz Gin, w kieliszku z tonikiem.

Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Brunhilda pisze:Do tego proponuje modny u nas ostatnio gin a właściwie wariacje na temat ginu. Moj ulubiony to Bloody Shiraz Gin, w kieliszku z tonikiem.
O, jest u nas w sprzedaży ! Mówią na to "jagodzianka na kościach" :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Australijski? Naprawdę? Jagodzianki na kościach? :-D :-D :-D A dlaczego tak?
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Brunhilda pisze:Jagodzianki na kościach? :-D :-D :-D A dlaczego tak?
To eufemizm na określenie denaturatu :-D Wybacz, ale kolor tego Waszego trunku...
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11645
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

TomaszK pisze:
Brunhilda pisze:Jagodzianki na kościach? :-D :-D :-D A dlaczego tak?
To eufemizm na określenie denaturatu :-D Wybacz, ale kolor tego Waszego trunku...
:-D :564:
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1920
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Hanka »

VdL pisze:Hanka, jak będziesz wykopywać swoją marchew, poproszę o zdjęcie swoich okazałości.
to dzisiaj mi to mówisz? wczoraj te duże wykopałam i z jednej zrobiłam surówkę i jeszcze do rosołu starczyło a resztę dałam rodzicom , ogromna była :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

TomaszK pisze:
Brunhilda pisze:Wybacz, ale kolor tego Waszego trunku...
Aaaaachha! 😀😀😀 na kaniec poniała! A ja myslalam, ba! Nawet zdziwilam sie , ze tak szybko trail na zagraniczne rynki nasz gin! Ale hazy nie slyszalam night przedtem 😀😀😀
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Andruty

Post autor: VdL »

Wspomnienie z dzieciństwa. 3min i zdobione. 5 min. Zjedzone. :-D
Załączniki
IMG20201123172547.jpg
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Andruty

Post autor: Brunhilda »

VdL pisze:Wspomnienie z dzieciństwa. 3min i zdobione. 5 min. Zjedzone. :-D
Czyżby to były pischingery...? I tylko 3 minuty pracy? Naprawdę?
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Andruty

Post autor: VdL »

Brunhilda pisze:
VdL pisze:Wspomnienie z dzieciństwa. 3min i zdobione. 5 min. Zjedzone. :-D
Czyżby to były pischingery...? I tylko 3 minuty pracy? Naprawdę?
Wystarczy przełożyć powidłami i nutellą.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

Nie ma to jak samodzielnie zrobiony kremik... moja ś.p. Babcia robiła taki, że paluszki lizać... żadne nutelle mu do pięt nie dorastały (abstrahując od tego gdzie krem ma pięty :D)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Wiem .
Najlepsze własne, ale jak się niema a ma się głoda słodowego, to musi wystarczyć.

Mój tata wykorzystywał dobrego krem tortowy. Było pycha.

Inny patent to bezy przekladane kremem tortowym.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

A jak takie przyziemne pytanie mam. Jak się w Waszych stronach przygotowuje mizerię?
Bo słyszę o różnych metodach... pewnie zależnie od regionu Polski.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

My kroimy ogórek na plastry i podajemy ze śmietaną. Można (jak mamy) dodać drobno pokrojoenego szczypiorku albo pokrojonej na plastry rzodkiewki.

Nie znam innych sposobów i chętnie poznam :)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2020, 10:56 przez irycki, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

irycki pisze:My kroimy ogórek na plastry i podajemy ze śmietaną. Można (jak mamy) dodać drobno pokrojoenego szczypiorku albo pokrojonej na plastry rzodkiewki.

Nie znam innych sposobów i chętnie poznam :)
Ale na słodko czy na słono ta śmietanka?
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

Na słono!!! Zreszta szczypiorek czy rzodkiewka ze słodką śmietanką to jednak byłby hardcore :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Moja żona dawniej robiła z jogurtem i na słodko, ale na szczęście zaniechała tej praktyki. Teraz robi ze śmietaną i odrobiną majonezu. Obok pasty jajecznej to jedyna potrawa w której u nas stosuje się majonez.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

irycki pisze:Na słono!!! Zreszta szczypiorek czy rzodkiewka ze słodką śmietanką to jednak byłby hardcore :D
Tylko na słono, raz nie miałem przyjemności jeść na słodko.
Stosuje pieprz ziołowy, wtedy to przypalona greckie tzaziki,
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Acha. Czy.i na razie mamy trzy wersje ze śmietanka na słono.
Ogórki plus szczypiorek/rzodkiewka plus śmietana
Ogórki plus śmietana z majo
Ogórki plus śmietanka ala tzatziki. Dajesz czosnek tez?

Wszyscy ze śmietana?

A wersje na słodko?
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Ja lubię bardzo cienko krojone, bo widziałem też takie na pół centymetra.
Na tarce zjeżdżam ogórki na plasterki cieniutkie. Solę i pruszę zielonym koperkiem, poza sezonem mam mrożony.
Czekam ok. 10 minut, po czym odlewam jak najwięcej wody którą puściły ogórki, aby mizeria nie była zbyt rozwodniona.
Teraz można dodać kwaśnej śmietany, lub jogurt.
Lubię mizerięj pikantną, więc pieprzę i jeśli trzeba dodaję jeszcze soli i koperku. Mizeria bez koperku traci połowę smaku.
No i oczywiście do lodówki. Ciepła mizeria to zło.

W każdym razie ja jem pikantną, słoną i kwaśną.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Mysikrólik pisze:Ja lubię bardzo cienko krojone, bo widziałem też takie na pół centymetra.
Na tarce zjeżdżam ogórki na plasterki cieniutkie. Solę i pruszę zielonym koperkiem, poza sezonem mam mrożony.
Czekam ok. 10 minut, po czym odlewam jak najwięcej wody którą puściły ogórki, aby mizeria nie była zbyt rozwodniona.
Teraz można dodać kwaśnej śmietany, lub jogurt.
Lubię mizerięj pikantną, więc pieprzę i jeśli trzeba dodaję jeszcze soli i koperku. Mizeria bez koperku traci połowę smaku.
No i oczywiście do lodówki. Ciepła mizeria to zło.

W każdym razie ja jem pikantną, słoną i kwaśną.
Ooo! Mysikroliku! Pierwsza cześć tak jak ja. Cienko, sole, odcedzam. Koperek. Tylko, ze ja na słodko-kwaśno!
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 12996
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 170 razy

Post autor: Yvonne »

Ja robię identycznie, jak Mysikrólik.
Poza pieprzem.
Też cienkie plasterki i też koperek.
Bez koperku to nie to samo.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2020, 14:32 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

Tak, koperek też jest OK. Ale my jednak najbardziej lubimy ze szczypiorkiem i rzodkiewką :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 12996
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 170 razy

Post autor: Yvonne »

irycki pisze:Tak, koperek też jest OK. Ale my jednak najbardziej lubimy ze szczypiorkiem i rzodkiewką :)
Nigdy tak nie jadłam.
Za to twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką mogę jest codziennie na śniadanie :-)
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewka, pyszny! Czasem dodaje tez ogórki i pomidory..
Ale to chwilowo historia... zamknęła się jedyna mleczarnia, która produkowała dobry twaróg. Jest tylko jedna, z niesmaczna, sucha , gorzkawa wersja...

Zaczyna natomiast być popularny quark, niemiecka wersja twarożku. Dla mnie bez smaku jakos. I to można kupić.

https://en.wikipedia.org/wiki/Quark_(dairy_product)
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Wracając do mizerii, czy ktoś przyrządza bez śmietany?
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

Nam się zdarza, nawet często, jadać ogórki po prostu pokrojone w plasterki, lekko posolone albo popieprzone, bez śmietany. Tylko tego już nie nazywamy mizerią.

W sumie jak widać kwestia jest bardzo płynna ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”