Strona 52 z 69

: 29 lis 2020, 10:01
autor: Yvonne
Dodam jeszcze, że mizeria jest najmniej lubianym przeze mnie dodatkiem ogórkowym.
Najbardziej lubię ogórki kiszone. Mniam. Potem konserwowe.
Mizeria jest dopiero na trzecim miejscu.

: 29 lis 2020, 10:23
autor: johny
Yvonne pisze:Najbardziej lubię ogórki kiszone. Mniam. Potem konserwowe.
Są jeszcze małosolne, są w keczupie... Bajka!

: 29 lis 2020, 10:27
autor: Brunhilda
johny pisze:
Yvonne pisze:Najbardziej lubię ogórki kiszone. Mniam. Potem konserwowe.
Są jeszcze małosolne, są w keczupie... Bajka!
Ogóreczki w keczupie? Jak?

: 29 lis 2020, 10:35
autor: Yvonne
johny pisze:
Yvonne pisze:Najbardziej lubię ogórki kiszone. Mniam. Potem konserwowe.
Są jeszcze małosolne, są w keczupie... Bajka!
Małosolnych nie lubię w ogóle :-)

: 29 lis 2020, 13:34
autor: irycki
Też wolę kiszone niż małosolne.

: 29 lis 2020, 17:01
autor: Mysikrólik
świeży chleb, smalczyk i dwudniowe małosolne. :-)

: 29 lis 2020, 17:05
autor: Eksplorator63
Mysikrólik pisze:świeży chleb, smalczyk i dwudniowe małosolne. :-)
:564: :-)

: 29 lis 2020, 20:43
autor: johny
Mysikrólik pisze:świeży chleb, smalczyk i dwudniowe małosolne. :-)
... i do tego luneta! :-D

: 02 gru 2020, 04:05
autor: Brunhilda
Kupiłam polski chrzan pod tytułem „Chrzanić wszystko”...😀😀😀😀
Bardzo mnie ta nazwa rozśmieszyła. Naturalny, bez dodatków sztucznych. Firma chyba Piskorek, chociaż nie wiem bo to akurat jest malutkimi literami z tylu napisane.
W polskim sklepie kupiłam oczywiście.
Chrzan jest smaczny ale niezbyt mocny.
To mi przypomniało ucieranie chrzanu, przed świetami w domu. To była cała procedura! Okno otwarte na mróz bo zapach. Mama tarla korzenie chrzanowe w jakimś kuchennym robocie chyba. I nie wiem już co potem się dodawało. Czy nie żółtka?
A u Was? Tarło się chrzan w domu? A teraz? Kupujecie gotowy czy sami przygotowujecie?
Jeśli tak to jak?
U nas chrzan podobno można czasem dostać, tj korzenie. Ale jakoś nigdy nie widziałam.
Zrobiłabym takiego ostrego chrzanu na święta... namiastkę chrzanu można kupić w postaci wasabi do sushi. Ostry ale ten kolor... i konsystencja tez nie ta.

: 02 gru 2020, 14:53
autor: Hanka
U mnie chrzan był na świątecznym stole ale na Wielkanoc. I zazwyczaj mieszany z tartymi buraczkami. Taki twór to cwikla. Samego chrzanu nie lubię za bardzo bo mocny.

: 02 gru 2020, 15:25
autor: Czesio1
Hanka pisze:U mnie chrzan był na świątecznym stole ale na Wielkanoc. I zazwyczaj mieszany z tartymi buraczkami. Taki twór to cwikla.
Oj tak, tak. U nas też przed świętami Bożego Narodzenia i przed Wielkanocą zawsze jest ćwikła. Rewelacyjny dodatek szczególne do kiełbaski swojego wyrobu. :564:

: 02 gru 2020, 15:45
autor: irycki
Brunhilda pisze:Tarło się chrzan w domu?
Nigdy nie tarliśmy sami, od najmłodszych moich lat jakie pamiętam chrzan był kupny. Babcie też sie w to nie bawiły (choć inne przetwory, typu kapusta, ogórki kisz., grzybki w occie robiły).

: 02 gru 2020, 16:19
autor: Mysikrólik
Czesio1 pisze:Rewelacyjny dodatek szczególne do kiełbaski swojego wyrobu.
Oj tak tak. O ile do kiełbasy "zwykłej" preferuję musztardę, to do białej chrzan jest najlepszy.
To samo do karkówki z grilla.

Chrzanu mam pełno w ogródku, ale tylko raz próbowałem zetrzeć. Niewiele z tego wyszło, bo nie wiedzieliśmy jak to przechować. Używamy głównie do ogórków kiszonych i małosolnych, a do mięs, kupne.

: 02 gru 2020, 17:53
autor: Fantomas
W moim domu kupowało się chrzan. Bardzo go lubię. Najlepszy z białą kiełbasą. Zdecydowanie biała będzie u mnie na święta :-) Chrzan już zakupiony.

: 02 gru 2020, 18:23
autor: Yvonne
Do chrzanu z chrzanem! :-)
Nie lubię.
Sam zapach mnie odrzuca.
Ale to może dlatego, że stosuje się go do potraw mięsnych.

: 02 gru 2020, 21:23
autor: Fantomas
Bruniu, a co Australijczycy mają w menu na święta? Pewnie podobnie jak Anglicy, ale może jest coś oryginalnego?

: 02 gru 2020, 22:18
autor: Czesio1
Yvonne pisze:Do chrzanu z chrzanem! :-)
Nie lubię.
Sam zapach mnie odrzuca.
Ale to może dlatego, że stosuje się go do potraw mięsnych.
Jak nic musisz się skusić na mięsko. ćwikla jest przepyszna. :564:

: 03 gru 2020, 13:47
autor: Brunhilda
Jakos mi umknęło, ze jesteś Yvonne vegetarianka! Od dawna?

: 03 gru 2020, 18:25
autor: TomaszK
Brunhilda pisze:U nas chrzan podobno można czasem dostać, tj korzenie. Ale jakoś nigdy nie widziałam.
Beata poleca chrzan Krakusa, uciera go z żółtkiem ugotowanym na twardo i cukrem. A to zdjęcie zrobiłem w supermarkecie na Twoim osiedlu :

Obrazek

: 03 gru 2020, 18:27
autor: TomaszK
Yvonne pisze:Sam zapach mnie odrzuca.
Ale to może dlatego, że stosuje się go do potraw mięsnych.
Skosztuj z jajkiem na twardo, ale to dopiero w Wielkanoc.

: 03 gru 2020, 19:42
autor: Mysikrólik
Końska rzodkiewka. :-D

: 09 gru 2020, 17:05
autor: Mysikrólik
Dziś na obiad szybkie hamburgery i bierzemy się za ciastka świąteczne.

: 09 gru 2020, 19:33
autor: Mysikrólik
Ciasteczka zrobione, teraz tylko Celina musi je udekorować.

: 09 gru 2020, 20:13
autor: Czesio1
U nas jedna porcja ciasteczek zrobiona w weekend i już zjedzona. Wszystko od początku do końca jest dziełem Mai.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

: 09 gru 2020, 20:29
autor: Yvonne
Czesio1 pisze:U nas jedna porcja ciasteczek zrobiona w weekend i już zjedzona. Wszystko od początku do końca jest dziełem Mai.
Czemu piszecie ciasteczka, jak chodzi o pierniczki? :-)
Piękne!
Pogratuluj Mai, Czesio.
Ja dopiero wczoraj zdobyłam dobry miód i będę piekła w weekend. W tym roku z nowego przepisu. Zobaczymy.

: 09 gru 2020, 20:44
autor: Czesio1
Yvonne pisze: Czemu piszecie ciasteczka, jak chodzi o pierniczki? :-)
Piękne!
Pogratuluj Mai, Czesio.
Ja dopiero wczoraj zdobyłam dobry miód i będę piekła w weekend. W tym roku z nowego przepisu. Zobaczymy.
Tak, masz rację, to pierniczki.
Dziękuję Yvonne. :564:

: 09 gru 2020, 22:00
autor: Mysikrólik
Ja robię ciasteczka cynamonowo-imbirowe z miodem.

: 09 gru 2020, 22:46
autor: TomaszK
Czesio1 pisze:U nas jedna porcja ciasteczek zrobiona w weekend i już zjedzona.
Mysikrólik pisze:Ciasteczka zrobione, teraz tylko Celina musi je udekorować.

Mniam !

A u mnie wraca apetyt po chorobie. Teraz zjadłbym jedne i drugie ciasteczka.

: 10 gru 2020, 06:14
autor: Czesio1
Mysikrólik pisze:Ja robię ciasteczka cynamonowo-imbirowe z miodem.
Maja robiła pierniczki cynamonowe z miodem.

: 10 gru 2020, 06:15
autor: Czesio1
TomaszK pisze: A u mnie wraca apetyt po chorobie. Teraz zjadłbym jedne i drugie ciasteczka.
To super wiadomość! :564: