Strona 56 z 69

: 26 mar 2021, 18:19
autor: irycki
Brunhilda pisze:Ooo! A jak się robi biała kiełbasę w piwie?
Jest masa przepisów, w sumie ja co roku robię inaczej, ale generalnie z grubsz tak:
kilka łyżek oleju, kilka łyżeczek musztardy (do tej pory używałem musztardy francuskiej Kamisa, ale w tym roku chcę spróbować na musztardzie rosyjskiej, też Kamis). Jakieś przyprawy wedle fantazji - sól, pieprz (może być cayenne), gorczyca, chili, co tam mamy w kuchni :D.

Można dodać miodu (ja dodaję) tylko wtedy trzeba uważać, żeby nie "gryzło się" z przyprawami. Miodu dajemy tak ze dwie łyżeczki.

Dajemy jakieś pół szklanki piwa. Od smaku piwa sporo zależy, ja używam ciemnego, najlepiej Kozela, bo tak lubię, choć przepisy prerferują jasne.

Tym mazidłem zalewamy ponakłuwane kiełbaski i chowamy do lodówki, niech się macerują, Ja na ogół robię rano i macerują się przez cały dzień.

Następnie szklimy cebulkę, układamy na niej kiełbaski, zalewamy zalewą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jakąś godzinką. Co jakiś czas trzeba podlewać zalewą, jak zalewa odparowuje to można podlać piwem, tylko żeby nie za dużo.

W sumie w moim wydaniu to jedna wielka improwizacja, zarówno jeśli chodzi o składniki jak i proporcje, zawsze wychodzi inaczej, ale zawsze smacznie! :)

: 26 mar 2021, 23:41
autor: Milady
Ja poza tradycyjnymi potrawami, czyli pisankami, obowiązkową rzeżuchą czy faszerowanymi jajkami piekę sernik (nie mazurka), robię sałatkę warzywną i hummus, do którego dokładam chleb własnego wypieku.:) No i oddzielnie grzyby marynowane.

: 28 mar 2021, 14:05
autor: Brunhilda
Dziekuje za podpowiedzi. Jajka faszerowane, kiełbasa biała z piwie i rzeżucha będą na stole. A jak z rzeżucha? Po prostu ja zasiewasz na gazie czy coś?

U nas króluje czekolada pod każda postacią. Typowe tez są hot cross buns czyli bułeczki z krzyżykiem. Lekko słodkie. Przepis poniżej gdyby ktoś zechciał się pobawić.

https://www.recipetineats.com/hot-cross-buns-recipe/

: 28 mar 2021, 22:15
autor: TomaszK
Bułeczek u nas nie ma, natomiast na będzie chałka w wykonaniu mojej teściowej. Ale tradycyjnie na obiad będzie pieczony indyk. A do śniadania świątecznego sos tatarski produkcji Beaty. Kilka godzin roboty ale ma większe wzięcie, niż wędliny do których jest dodatkiem.

: 28 mar 2021, 23:20
autor: Milady
Brunhilda pisze:A jak z rzeżucha? Po prostu ja zasiewasz na gazie czy coś?
Ja rzeżuchę sieję po prostu na wacie.:) I obowiązkowo pilnuję żeby miała wystarczająco wilgotno.

: 11 kwie 2021, 14:02
autor: Brunhilda
Zrobiłam na święta z internetu tort. Niezwykły, zielony , ze szpinaku. Bardzo wszystkim smakował! Zielony, przekładany bita śmietana i mascarpone z malinami, niezbyt słodki! Pyszny! Polecam na każda okazje, szczególnie, ze u Was wiosna.

Na zdjęciu troszke siadł bo gorąco było...

Obrazek

: 11 kwie 2021, 14:13
autor: Brunhilda
Udało mi się tez zrobić pasztet z soczewicy, to ten pomaranczowawy w kolorze. Kolorystycznie pasował do świat!😀😀😀 był pyszny, niespodziewanie pyszny musze dodać! Również z internetu, z którejś polskiej strony z przepisami.

Obrazek

: 11 kwie 2021, 15:46
autor: irycki
My w tym roku bardzo skromnie. Poza śledziem w pierzynce i kiełbasą w piwie właściwie wszystko kupne, a tego kupnego też niewiele. Nawet ciast nam się nie chciało piec...

: 11 kwie 2021, 19:28
autor: TomaszK
Pasztet z soczewicy jest rzeczywiście dobry, to chyba jedna z niewielu wegetariańskich namiastek wędlin, która mi smakuje. Jadłem jeszcze smalec z cebulką w wykonaniu Misi, też super.
Ale tort ze szpinakiem mnie nie przekonał, przy słowie "szpinak" dostaję szczękościsku. Coś jak Czesiu na myśl o krewetkach :-D

: 11 kwie 2021, 19:34
autor: Czesio1
TomaszK pisze:Pasztet z soczewicy jest rzeczywiście dobry, to chyba jedna z niewielu wegetariańskich namiastek wędlin, która mi smakuje. Jadłem jeszcze smalec z cebulką w wykonaniu Misi, też super.
Ale tort ze szpinakiem mnie nie przekonał, przy słowie "szpinak" dostaję szczękościsku. Coś jak Czesiu na myśl o krewetkach :-D
Szpinak jest pyszny :-P

: 11 kwie 2021, 19:42
autor: TomaszK
Czesio1 pisze:Szpinak jest pyszny :-P

Wstawię taki znaczek jak Ty, kiedy ktoś coś napisze o owocach morza: :563:

To nie było do Ciebie Brunhildo. Zrób pasztet z krewetek, to przylecimy do Australii :-)

: 11 kwie 2021, 22:10
autor: VdL
Czesio1 pisze:
TomaszK pisze:Pasztet z soczewicy jest rzeczywiście dobry, to chyba jedna z niewielu wegetariańskich namiastek wędlin, która mi smakuje. Jadłem jeszcze smalec z cebulką w wykonaniu Misi, też super.
Ale tort ze szpinakiem mnie nie przekonał, przy słowie "szpinak" dostaję szczękościsku. Coś jak Czesiu na myśl o krewetkach :-D
Szpinak jest pyszny :-P
Nigdy więcej, ostatni raz jadłem w przedszkolu. :563:

: 12 kwie 2021, 09:17
autor: Yvonne
Oczywiście, że szpinak jest pyszny.
Pod warunkiem, że jest odpowiednio przyrządzony.
A spaghetti ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań.

Jeśli chodzi o ciasto, to w naszej ulubionej kawiarni nazywa się ono Leśny Mech i jest ulubionym ciastem Adama. Zawsze, jak tam jesteśmy, to zamawia właśnie to ciacho. Ja za nim nie przepadam. Jest za mdłe, jak na mój słodki gust.

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 kwie 2021, 18:46
autor: Milady
Oczywiście, że szpinak jest bardzo smaczny! I dietetyczny (chociaż zależy z czym się go przyrządza;)).
Co do ciasta Leśny Mech to akurat za nim nie przepadam. Zdecydowanie wolę bezę z malinami.

Re: Przygoda z kuchnią

: 28 kwie 2021, 07:19
autor: Brunhilda
A jadł ktoś z Was pasztet z fasoli? Trochę roboty z tym a nie wiem czy warto?

Re: Przygoda z kuchnią

: 27 maja 2021, 15:17
autor: VdL
Dzisiaj szparagi.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 10 cze 2021, 15:43
autor: VdL
Dzisiaj swojskie jadło.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 10 cze 2021, 17:42
autor: Budrys
Polecam tą książkę, potrawy z niej są tanie, smaczne i sycące.
http://chomikuj.pl/tn.pl/D*c4*99bski+H. ... 120149.pdf

Re: Przygoda z kuchnią

: 10 cze 2021, 18:20
autor: Piter
VdL pisze: 10 cze 2021, 15:43 Dzisiaj swojskie jadło.
 

 
Bon appetit :564:
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 13 cze 2021, 21:59
autor: Budrys
Spróbujcie na biwaku przyrządzić takie pyszne smakołyki. Smacznego łakomczuchy!

Re: Przygoda z kuchnią

: 04 lip 2021, 13:47
autor: Brunhilda
U mnie w lockdown dzisiaj kurczak po filipinsku. Siedzę po nocach, oglądam TV (bo mam czas) i w nocy różne ciekawe rżeczy są. Wczoraj facet jakiś, Anglik, gotował właśnie kurczaka po filipinsku. Otoz marynuje się najpierw, najlepiej udka, w zaprawie:
Ocet biały,
Sos soyowy
Cukier brązowy
Liście laurowe
Czosnek dużo
Cebula
Imbir
Marynujemy 25 minut +
a! I powinien być coriander ale nie miałam, władze proszą, żeby nie chodzić do sklepie bo tam u nas chwilowo dużo zarażeń wiec miałam pietruszkę zielona, kontynentalna, czyli taka jakby Polsce i ja użyłam zamiast coriander. Poniżej faza marynowania 😀
Obrazek

Później smaży się. No naprawdę dobre mimo tego octu! Oto produkt prawie gotowy!
Obrazek


Podaje się z pyyysznym ryżem! Otoz:
Smaży się cebulkę
Praży wiórki kokosowe
Dodaje groszek zielony może być z puszki
Zamiast czosnku dałam sól czosnkowa
I ryż. No i gotujemy metoda absorpcji…

Obrazek
 
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 lip 2021, 13:44
autor: Brunhilda
Po niepowodzeniach w pieczeniu chleba za pierwszego lockdown, przeniosłam w drugim lockdown się na kajzerki. Nooo! I dużo lepiej mi to idzie!
Voila!
Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 lip 2021, 13:47
autor: Brunhilda
Czy w Polsce są w sprzedaży fioletowe marchewki i fioletowe kalafiory? Podobno pierwsze marchewki byly fioletowe właśnie! Uprwiane jakos przed 900 rokiem w Afganistanie , potem przeszły do Turcji, a potem na cały świat. W Europie jakos przemieniły się w pomarańczowe. Teraz powrót do fioletowych bo podobno zdrowsze…
Tu zupa kalafiorowa z marchewka. Na fioletowo.
Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 lip 2021, 13:48
autor: Brunhilda
I coś dla Czesia. Scampi, czyli jakby wielgachne krewetki .

Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 03 sie 2021, 20:57
autor: TomaszK
Własnie wróciłem z pobytu z rodziną w Świnoujściu. Leżenie na plaży to nie jest mój ulubiony sposób spędzania urlopu, wolę zwiedzanie. Ale były też zalety, w postaci chodzenia codziennie do innej restauracji na obiad  :-D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo wszystko nie utyłem  :-D
Nie wierzcie w "Paragony grozy". Prawie wszystkie te dania były w cenie 29-39 zł i nigdzie (poza golonką) cena nie była "według wagi". Tak że zamawiając, wiedziałem ile zapłacimy. 
 
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 03 sie 2021, 21:10
autor: Yvonne
Ależ te rybki smakowicie wyglądają :)

Re: Przygoda z kuchnią

: 03 sie 2021, 21:12
autor: Mysikrólik
A krążki kalmarów. Mniam.

Re: Przygoda z kuchnią

: 03 sie 2021, 22:18
autor: TomaszK
Mysikrólik pisze: 03 sie 2021, 21:12 A krążki kalmarów. Mniam. 
Właśnie, mniam ! :-D

Obrazek
 
 
 
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 04 sie 2021, 09:50
autor: Fantomas
:027: Aż mi się skonsumowany niegdyś rożek owoców morza przypomniał. Po co ja to czytam i po co oglądam. Tylko apetytu na kalmary mi narobiliscie. To nieludzkie.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 05 sie 2021, 17:57
autor: TomaszK
U nas dzisiaj żurek, oczywiście z Brześcia.

ObrazekObrazek