Strona 64 z 69

Re: Przygoda z kuchnią

: 06 gru 2022, 19:13
autor: TomaszK
Ciąg dalszy fioletowych ziemniaków. W niedzielę były dodatkiem do indyka ale nie poszły, więc dzisiaj zrobiłem z nich coś, co w moim dzieciństwie było przyrządzane, jako "Ziemniaki po nelsońsku". De facto zapiekanka z ziemniaków, danie wegetariańskie, trochę pracochłonne ale genialne. Wasrstwami układa się ziemniaki, jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki, podsmażone pieczarki i cebulę. Tak wygląda gotowe:

Obrazek

Obrazek

Fioletowe ziemniaki trochę straciły kolor, ale jako potrawa z resztek ziemniaków  danie jest super. 
 
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 21 sty 2023, 21:15
autor: TomaszK
Dzisiaj z wnukiem robiliśmy czekoladę z ziaren kakaowca. Wiem że prościej i taniej kupić w sklepie gotową tabliczkę, ale to miało w założeniu walor edukacyjny.

Obrazek

Najpierw ziarna trzeba uprażyć (rzeczywiście wcześniej były bez smaku), w internecie znalazłem że najlepiej zrobić to w piekarniku.

Obrazek

Potem trzeba je pozbawić łusek. Znów w internecie znalazłem, że najlepiej pokruszyć w moździerzu, a potem "wydmuchać" łuski.

Obrazek

Tak wygląda uprażone ziarno po odłuskaniu.

Obrazek

Następnie trzeba zemleć ale podobno młynek do mięsa się nie nadaje, bo chodzi o miażdżenie ziaren. Skorzystaliśmy z elektrycznego młynka do kawy z lat 80-tych.

Obrazek

Po minucie mielenia, z proszku zaczęła się robić tłusta masa, rzeczywiście przypominajaca czekoladę.

Obrazek

Pod koniec mielenia dodaliśmy cukru pudru i odrobinę mleka. Tak wygląda efekt końcowy.

Obrazek

Rzeczywiście ma to smak czekolady, chociaż wyczuwa się że jest lekko ziarniste. Poza tym dodałbym jeszcze odrobinę cukru waniliowego, bo aromat nie jest do końca czekoladowy. Tym niemniej Julian jest zachwycony. 
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 21 sty 2023, 22:45
autor: Barabasz
Ja jadłem ostatnio domową czekoladę fasolową i była całkiem niezła. Nawet chłopakom smakowała.

Re: Przygoda z kuchnią

: 21 sty 2023, 23:10
autor: TomaszK
Czy chodzi o japońską, słodką fasolkę ?
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 12:30
autor: TomaszL
Czekolada czekoladą, ale mnie zachwyca ten talerzyk - wygląda na jakąś masę perłową. Kolory tych róż (to chyba róże) też bardzo pasują do ogólnej atmosfery.

Czy mi się wydaje, czy to kwestia ujęcia - ten talerz nie jest symetryczny - górna część jest węższa ? Ale nawet jeżeli jest symetryczny, to mógłby być niesymetryczny - to byłaby podpowiedź, że kładziemy na stole różami do biesiadnika.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 14:59
autor: PawelK
TomaszK pisze: 21 sty 2023, 21:15 Poza tym dodałbym jeszcze odrobinę cukru waniliowego

 
 Widzę, TomaszKu, że niedokładnie przeczytałeś "Kacper Ryx i tajemnice wzgórza wawelskiego". Jak tam powiedział biskup Kromer "najlepiej smakuje z mlekiem i miodem albo zamorskim cukrem trzcinowym i odróbką wanilii, które łagodzą naturalną gorycz czekoladowego proszku".

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 17:23
autor: Barabasz
TomaszK pisze: 21 sty 2023, 23:10Czy chodzi o japońską, słodką fasolkę ?
 
received_1831498540543077.jpeg
 Wychodzi coś takiego ala brownie.

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 18:31
autor: Mysikrólik
Ja się wczoraj bawiłem w robienie sushi.
Niestety zostały mi tylko te z dodatkiem kurkumy i nie mam zdjęcia z białym ryżem, a wyglądały lepiej moim zdaniem.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 20:43
autor: TomaszK
TomaszL pisze: 22 sty 2023, 12:30Czekolada czekoladą, ale mnie zachwyca ten talerzyk - wygląda na jakąś masę perłową.  
No co Ty, zwykły talerzyk. Pozachwycaj się czekoladą a nie tłem. Albo lepiej sam spróbuj zrobić,  z dzieckiem. 
 
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 20:46
autor: TomaszK
Barabasz pisze: 22 sty 2023, 17:23
TomaszK pisze: 21 sty 2023, 23:10Czy chodzi o japońską, słodką fasolkę ?  
 Wychodzi coś takiego ala brownie.  
Czyli zwykła fasola z puszki ! Namówię córkę żeby zrobiła, ma termomix.

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 20:50
autor: TomaszL
TomaszK pisze: 22 sty 2023, 20:43
TomaszL pisze: 22 sty 2023, 12:30Czekolada czekoladą, ale mnie zachwyca ten talerzyk - wygląda na jakąś masę perłową.  
No co Ty, zwykły talerzyk. Pozachwycaj się czekoladą a nie tłem. Albo lepiej sam spróbuj zrobić,  z dzieckiem. 
 
 

 
Czekolada: Żona ostatnio kupuje czekoladę 100% PURE COCOA, bo każda normalna znikała zaraz po zakupie :) Zostałem abstynentem czekoladowym :) Wolę talerzyki podziwiać :)

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 20:51
autor: TomaszK
Mysikrólik pisze: 22 sty 2023, 18:31Ja się wczoraj bawiłem w robienie sushi.  
Ale jaka to ryba ? Nie widzę różowego mięsa, więc pewnie nie łosoś ? 
Raz robiłem sushi dla syna, który był wtedy zafascynowany Japonią, ale skrytykował :"Ty to byś tam najchętniej dał kiełbasę". Przyznaję, że trochę eksperymentowałem  :-D
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 21:10
autor: TomaszL
 Wszyscy z przepisami to ja też:

Bierzemy 1 woreczek 100g mieszanki: pęczak, bulgur i soczewica zielona
(Melvit: seria Trendy Lunch, 5,99PLN za opakowanie 4 x 100g)
 
kasza.png
kasza.png (229.96 KiB) Przejrzano 765 razy
https://melvit.pl/trendy-lunch-peczak-b ... 4-x-100-g/

Do tego termos obiadowy 0,5 litra
(Ikea: EFTERFRÅGAD, 39,99 PLN)
termos.png
termos.png (149.93 KiB) Przejrzano 765 razy
 https://www.ikea.com/pl/pl/p/efterfraga ... -40288354/

Wsypujemy kaszę (bez woreczka) do termosu, zalewamy wrzątkiem i czekamy około 6 godzin (może być 8 godzin, bo soczewica lubi "dojść" w termosie). Czyli idziemy do pracy a po powrocie obiad gotowy. Proponuję po drodze do domu kupić surową paprykę słodką i chrupać razem z tą mieszanką.

Sprawdzone. Testowane na sobie od roku. Czasami rezygnowałem na rzecz normalnego jedzenia, ale z przyjemnością wracałem do tych mieszanek.

:)

Re: Przygoda z kuchnią

: 22 sty 2023, 23:54
autor: TomaszL
Powyżej była wersja dania wymagającego zalania wrzątkiem i czekania 6-8h

To może coś w tym samym duchu (zalewanie wrzątkiem), ale znacznie szybsze: 3-4 minuty
Bierzemy makaron ryżowy "nitki", zalewamy wrzątkiem (wystarczy głęboki talerz), przykrywamy przykrywką i czekamy 3-4 minuty.

Dodajemy warzyw, mogą być surowe, mogą być wstępnie przetworzone (np. groszek konserwowy z puszki, gotowana ciecierzyca z puszki) i gotowe.

Sprawdzone. Całkiem sensowne. Na domowy survival idealne.

Re: Przygoda z kuchnią

: 23 sty 2023, 00:23
autor: Mysikrólik
Nie interesowałem się głębiej tematem, więc w sumie to nie wiem jakie są rodzaje sushi i czy jeśli nie ma ryby to jest to sushi, czy jednak nie.
Surowej i tak bym nie jadł. Używałem surimi i łososia, ale akurat nie w tych na zdjęciu. Nie zachwycę Cię TomaszKu. Głównie to warzywa. Oprócz papryki i ogórka, dawałem nieco bardziej egzotyczne dla nas rzodkiew daikon i tykwę.

Re: Przygoda z kuchnią

: 23 sty 2023, 13:00
autor: TomaszL
To ja pogodzę TomaszKa i Mysikrólika: ostatnio od czasu do czasu kupuję kiełbaski wegetariańskie.

O dziwo, kiełbaski wegetariańskie to nie to samo co świnka morska: ani świnka ani morska.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 sty 2023, 14:05
autor: Ater
TomaszL pisze: 23 sty 2023, 13:00 To ja pogodzę TomaszKa i Mysikrólika: ostatnio od czasu do czasu kupuję kiełbaski wegetariańskie.

O dziwo, kiełbaski wegetariańskie to nie to samo co świnka morska: ani świnka ani morska.
 

 
Przypomniał mi się kawał o programistkach ;)

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 sty 2023, 20:29
autor: TomaszK
Ater pisze: 25 sty 2023, 14:05Przypomniał mi się kawał o programistkach ;)  
Przejrzałem stronę dowcip.net wrzucajac hasło "dowcip o programistach". Uśmiałem się ale tego nie znalazłem. Opowiedz.

Re: Przygoda z kuchnią

: 26 sty 2023, 00:12
autor: TomaszL
TomaszK pisze: 25 sty 2023, 20:29
Ater pisze: 25 sty 2023, 14:05Przypomniał mi się kawał o programistkach ;)  
Przejrzałem stronę dowcip.net wrzucajac hasło "dowcip o programistach". Uśmiałem się ale tego nie znalazłem. Opowiedz.

 
Ja też poproszę.

Re: Przygoda z kuchnią

: 26 sty 2023, 00:38
autor: Brunhilda
Podawałam wczoraj fioletowe kartofelki, nie po Nelsonsku, jak Tomaszek, tylko po prostu tłuczone. Kolor super, chociaz moje dzieci nie były zachwycone. Powiedziały, ze w kuchni ważna jest prezentacja a ten kolor… osobiście uważam, ze posypanie koperkiem i kolorystycznie i smakowo super. No i smak, jak napisał Tomaszek, jeśli zamknąć oczy to zupełnie to samo. Może troszke bardziej skrobiowe.

Re: Przygoda z kuchnią

: 26 sty 2023, 12:59
autor: Ater
TomaszK pisze: 25 sty 2023, 20:29
Ater pisze: 25 sty 2023, 14:05Przypomniał mi się kawał o programistkach ;)  
Przejrzałem stronę dowcip.net wrzucajac hasło "dowcip o programistach". Uśmiałem się ale tego nie znalazłem. Opowiedz.

 
Myślałem, że jest znany i w sumie TomaszL go już powiedział :)
"Kobieta programistka jest jak świnka morska. Ani świnka, ani morska"

Re: Przygoda z kuchnią

: 26 sty 2023, 13:21
autor: PawelK
Ater pisze: 26 sty 2023, 12:59
TomaszK pisze: 25 sty 2023, 20:29
Ater pisze: 25 sty 2023, 14:05Przypomniał mi się kawał o programistkach ;)  
Przejrzałem stronę dowcip.net wrzucajac hasło "dowcip o programistach". Uśmiałem się ale tego nie znalazłem. Opowiedz.


 
Myślałem, że jest znany i w sumie TomaszL go już powiedział :)
"Kobieta programistka jest jak świnka morska. Ani świnka, ani morska"

 
Poważnie? Ani kobieta ani programistka? To w jakim środowisku Wy pracujecie?
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 26 sty 2023, 14:07
autor: Ater
Przecież to dowcip, nie musi każdego śmieszyć :)
Ja pracuję w Linuksie w Javie. Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem programistkę.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 26 sty 2023, 15:28
autor: PawelK
Ater pisze: 26 sty 2023, 14:07 Przecież to dowcip, nie musi każdego śmieszyć :)
Ja pracuję w Linuksie w Javie. Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem programistkę.
 

 
Oczywiście. Dowcip może być głupi i nie musi być śmieszny. Współczuję tylko tym, dla których ten "dowcip" jest śmieszny, bo jest rzeczywisty, bo żyją w strasznie ograniczonym świecie.

Re: Przygoda z kuchnią

: 26 sty 2023, 17:54
autor: TomaszL
Ja dowcipu nie znałem. I nie do końca się z nim zgadzam. Dlaczego:

W pracy zawodowej mówię studentom, że pierwszym programistą była kobieta (Ada Lovelace) - gremia międzynarodowe tak w przeważającej większości uważają
W pracy zawodowej mówię studentom, że termin "deep learning" zaproponowała kobieta (Rina Dechter w 1986) - może w trochę innym znaczeniu, ale termin powstał
U mnie w pracy jest może mało studentek, ale jak trzeba coś zrobić na zajęciach (m.in. programowanie) to one są bardzo pilne.

Ja wiem, że na słynnym spotkaniu w 1956, kiedy zaproponowano termin Artificial Intelligence, nie było kobiet tylko 10 Panów, ale jak tam miały być kobiety jak nie dawano im szansy pracy naukowej.

Mam w pracy koleżanki i powiem szczerze, one mają takie umiejętności tworzenia i prowadzenia zespołów, że ja dobrze wiem, gdzie jest moje najlepsze miejsce :)

----

Natomiast powiem historyjkę o Informatyku (czyli o sobie). Na studiach miałem praktykę zawodową. A ponieważ można było sobie załatwić samemu praktykę, gdziekolwiek, to kolega załatwił mi praktykę u wujka Proboszcza na wsi w tartaku. Przynajmniej pracowałem na każdym etapie procesu przetwarzania drewna. Maszyny różne - nowoczesne (czyi z lat 90-tych) ale też z lat 50-tych. No i tak jeden z młodszych pracowników pyta się mnie co ja robię, co studiuję. Mówię, że Informatykę. I teraz pada pytanie:

Kogo ja będę "informować" po studiach???

Tak więc jako Informatyk po studiach informatycznych informuję Forowiczów, że Kopernik była kobietą !!! No bo gdzie diabeł nie może to Kobieta da radę. Kopernik dał radę czyli musiała być Kobietą !!!
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 lut 2023, 10:03
autor: Barabasz
Znalazłem zestawienie najlepszych ciast wg jakiegoś portalu.
  
ranking ciast.jpg
Zaciekawił mnie polski Marcinek. Nigdy chyba go nie jadłem. : (

Obrazek


Za to zabrakło i mojej ulubionej Stefanki. Z każdym dniem od upieczenia coraz lepsza.

Obrazek

 
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 lut 2023, 11:17
autor: PawelK
Barabasz pisze: 08 lut 2023, 10:03 Znalazłem zestawienie najlepszych ciast wg jakiegoś portalu.
  ranking ciast.jpg
Zaciekawił mnie polski Marcinek. Nigdy chyba go nie jadłem. : (

Obrazek


Za to zabrakło i mojej ulubionej Stefanki. Z każdym dniem od upieczenia coraz lepsza.

Obrazek

 
 

 
śmiga to zestawienie teraz w całym necie.
Brakuje również szarlotki i murzynka :-)

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 lut 2023, 15:53
autor: Fantomas
Murzynek to coś innego niż piernik? Stefanki nie znam. A polskie babki, rogaliki, pączki, szneki i jak słusznie PawelK zauwazył szarlotka oraz makowiec to gdzie? Tendecyjne to zestawienie. Nic się nie znają na polskich specjałach. I miodownik przed sernikiem no ludzie to przecież jakby Lady Pank przed Stonsami postawić! Tu się nie ma co zastanawiać, tu trzeba dzwonić i pisać ot co.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 lut 2023, 16:09
autor: PawelK
Fantomas pisze: 08 lut 2023, 15:53 Murzynek to coś innego niż piernik? 
 

 
Oczywiście, że coś innego.

Murzynek https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/811-murzynek

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 lut 2023, 16:34
autor: Brunhilda
Czy próbował ktoś owoc achacha? Pierwszy raz jadlam. Tropikalny owoc, rośnie u nas ale pochodzi z Boliwii.
Obrazek

Daleki kuzyn mangosten. Tez ma takie podobne pestki, tyko dwie,

Obrazek

W smaku i texture podobny do mangosten rzeczywiście. Słodkawy kwaśny podobny miąższ


 Obrazek