Strona 69 z 69
Re: Przygoda z kuchnią
: 30 sty 2024, 21:43
autor: Mysikrólik
Ooo lazania.
Mimo wszystko zrobiłbym ten beszamel, ale rozumiem że zabrakło czegoś że składników.
Re: Przygoda z kuchnią
: 31 sty 2024, 00:07
autor: Yvonne
Nie chwaląc się, lasagne to jedno z moich popisowych dań
Jak robię, to mam całą kolejkę chętnych, która puka do moich drzwi, z moim bratem na czele.
Oczywiście robię sos beszamelowy.
Re: Przygoda z kuchnią
: 31 sty 2024, 08:26
autor: Mysikrólik
Nie wiem co mówią oryginalne przepisy na temat przykrycia, ale może ta górna warstwa była twardawa przez jego brak. Śmietana grawitacyjnie poszła w dół, a para wodna zamiast zająć się górną warstwą odparowała?
Ja raczej robię pod przykryciem.
Re: Przygoda z kuchnią
: 31 sty 2024, 08:33
autor: Yvonne
Ja robię bez przykrycia.
Re: Przygoda z kuchnią
: 31 sty 2024, 08:40
autor: TomaszK
Przykryłem folią aluminiową. Może rzeczywiście chodzi o to, że sos beszamelowy jest gęsty i nie spływa w dół.
Re: Przygoda z kuchnią
: 08 maja 2024, 21:15
autor: TomaszK
Kiedy Grim-reaperowie byli w Krakowie dwa lata temu, zgadało się o angielskiej kuchni. Chwalili ser ze swoich stron - Shropshire Blue, który w Polsce jest niestety niedostępny. Nie udało mi się go kupić nawet przez internet, ale przywieźli mi w prezencie do Pragi !
Podobny do naszej gorgonzoli, ale żółty i łagodniejszy w smaku, postanowiłem zrobić z niego sos serowy do makaronu
Zalałem śmietanką 30% i zagotowałem.
Powstał żółty sos, niesamowity w smaku, do tego wegetariański. Beata też była zachwycona.
Według przepisu powinno się jeszcze dodać natkę pietruszki ale nie lubię.
Re: Przygoda z kuchnią
: 09 maja 2024, 13:39
autor: Czesio1
Wygląda bardzo apetycznie. Zwłaszcza, że z makaronem.