Kujawy na kole

Dział poświęcony twórczości własnej Forowiczów
ODPOWIEDZ
trzyem
Lubi przygody
Lubi przygody
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Kujawy na kole

Post autor: trzyem »

Swego czasu zanudzałem Państwa opowieściami o "Diable Weneckim". Mam nadzieję wreszcie ukończyć ten projekt, ale w międzyczasie skończyłem pisać "Kujawy na kole". Pod linkiem znajduje się pierwszy rozdział "Kawa u Gustawa". Miłej lektury!

https://drive.google.com/file/d/1CDDSvp ... drive_link

PS Brak zdjęć jest spowodowany objętością pliku.

Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 138 razy
Otrzymał podziękowań: 173 razy

Re: Kujawy na kole

Post autor: Barabasz »

Ciekawe taki jak cały twój blog manowce.com. Gdzie można nabyć tę książkę w wersji papierowej??
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
trzyem
Lubi przygody
Lubi przygody
Kontakt:

Manowce z powodu książki trochę zapuściłem, ale przy okazji zbierania materialnych do nowego tytułu mam nadzieję, że odżyją. O losach książki melduję na blogu albo Facebooku
Za ten post autor trzyem otrzymał podziękowanie:
Barabasz (27 sie 2024, 14:11)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Post autor: TomaszK »

A nie wybrałbyś się się na taką objazdową wycieczkę po moich stronach czyli Galicji ? A potem jeszcze opisał tak archeologiczno-historycznie ?
trzyem
Lubi przygody
Lubi przygody
Kontakt:

Mapa Miega jest piękna. Kto wie? Może kiedyś? ;)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

trzyem pisze: 28 sie 2024, 20:42Mapa Miega jest piękna. Kto wie? Może kiedyś?  
Ale mi namieszałeś z tą mapą Miega !
Najpierw szukałem co to jest, potem z fragmentów ściągniętych z internetu jako zrzuty ekranu, robiłem rekonstrukcje moich stron rodzinnych, a potem próbowałem ustalić co tam  jest teraz. W pracy słyszałem od osób zaglądających mi przez ramię "a co ty tu robisz ?"

To jest mapa Miega, powstała zaraz po pierwszym rozbiorze, około 1775 roku, obejmowała całą Galicję.

Obrazek

Wychowałem się na Słotwinie, to w samym środku obrazka. Dom moich dziadków wybudowany w okresie międzywojennym, stał mniej więcej tuż pod literą "S", za czasów Miega było tu szczere pole. Dwie grupki domów tamtej Słotwiny, to zabudowania dworu właścicieli wioski i zaczątek browaru. Resztki drewnianego dworu (ale już na pewno późniejszego) stoją do dziś, a w dawnym browarze w czasach PRL-u była wytwórnia tanich win owocowych.
A tak te miejsca wyglądają teraz:

Obrazek

W połowie XIX wieku Słotwina i las po lewej, zostały przecięte linią kolejową, a z czasem wioska stała się dzielnicą Brzeska. Z drugiej strony tamtejsze bagna obsadzono lasem, który jest teraz dużo większy. Oglądam to teraz i ze zdziwieniem widzę, że ciag bocznych uliczek, których nazwa zmienia się co 500 metrów, a spory odcinek jest polną drogą - był wtedy jednym z głównych traktów - do Szczepanowa. Na mapie zaznaczono wiele krzyży przydrożnych i te miejsca najmniej się zmieniły, dzisiaj stoją tam bardziej współczesne kapliczki. 
trzyem
Lubi przygody
Lubi przygody
Kontakt:

TomaszK pisze: 02 wrz 2024, 19:58
trzyem pisze: 28 sie 2024, 20:42Mapa Miega jest piękna. Kto wie? Może kiedyś?  
Ale mi namieszałeś z tą mapą Miega !
Najpierw szukałem co to jest, potem z fragmentów ściągniętych z internetu jako zrzuty ekranu, robiłem rekonstrukcje moich stron rodzinnych, a potem próbowałem ustalić co tam  jest teraz. W pracy słyszałem od osób zaglądających mi przez ramię "a co ty tu robisz ?"

Takie podróże ze starymi mapami potrafią być wciągające, prawda?
Może przyda Ci się taka pomoc: 
https://maps.arcanum.com/en/map/europe-19century-secondsurvey/?bbox=2282452.6604237733%2C6439136.477085801%2C2308231.048212949%2C6447831.189053239&layers=osm%2C158%2C164

TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Dzięki ! Ulica Solskiego wiodąca z Brzeska na Słotwinę jest już wytyczona, to przy niej mieszkałem. Browar na Słotwinie też jest, chociaż raczej to jakieś inne zakłady. W 1845 austriacki przemysłowiec założył istniejący do dziś browar Okocim, a wcześniej ożenił się z córką browaru na Słotwinie, zamykając go.
Ale nie mogę znaleźć roku. Pociąg już jest czyli po 1856. Piękna, dokładna i kolorowa mapa, czy inne zabory też takie mają ?
A znajdziesz mi mapę topograficzną  moich stron, ale z lat 60-tych albo 70-tych XX wieku ? Fizycznie ją mam, w wersji papierowej, ale szukam też w postaci cyfrowej. 
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: Ater »

TomaszK pisze: 03 wrz 2024, 20:11  Piękna, dokładna i kolorowa mapa, czy inne zabory też takie mają ?

Niestety, tak kolorowe i dokładne mapy miał chyba tylko zabór austriacki, nie mówiąc o ich katastrze galicyjskim. Tutaj przykłady:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/3068600
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/5561830
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 246 razy
Otrzymał podziękowań: 174 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Skoro o mapach i planach mowa, to od lat poszukuję planu Dobromila, najlepiej z 2 połowy lat 30 ubiegłego wieku, może ktoś, coś?
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: Ater »

PawelK pisze: 04 wrz 2024, 12:25 Skoro o mapach i planach mowa, to od lat poszukuję planu Dobromila, najlepiej z 2 połowy lat 30 ubiegłego wieku, może ktoś, coś?

Dobromil znalazłem tylko na XIX w. planach:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... a/14814850
https://maps.geshergalicia.org/cadastra ... yl-1852-2/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Twórczość własna”