Kościelisko, jesień 2021
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 98 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Re: Kościelisko, jesień 2021
Chce sobie góralska chustę kupić. Na Kasprowy też bym chciała ale nie wiem właśnie jak czasowo. Zobaczę jak będzie bliżej w takim razie.
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Podziękował;: 57 razy
- Otrzymał podziękowań: 478 razy
Uda się, moja żona zawsze coś stamtąd przynosi. Ostanio głównie dla wnuków
Mam też nadzieję, że lubisz góralską kuchnię, na obiad będzie kociołek z ogniska i dwuletni miód trójniak do popicia.
Mam też nadzieję, że lubisz góralską kuchnię, na obiad będzie kociołek z ogniska i dwuletni miód trójniak do popicia.
- PawelK
- Moderator
- Podziękował;: 263 razy
- Otrzymał podziękowań: 193 razy
- Kontakt:
Tak sobie przemyślałem - wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem by było ustalenie z grubsza godziny, o której byście chcieli jechać i monitorowanie dostępności, w zależności od liczby zainteresowanych podjęcie decyzji o zakupie. My, jeśli pogoda by pozwoliła - czyli by nie było ulewy, halnego i oblodzenia, byśmy byłi zainteresowani wejściem. Wtedy startujemy od nas ok. 7-7.30 i jesteśmy na górze pewnie po 11.PawelK pisze: ↑17 paź 2024, 10:51Pewnie zależy na którą godzinę, choć ja bym nie przewidywał większych problemów. Kolejka hula co 10 minut, więc jak nie teraz to za 10 minut.
Bierzcie pod uwagę, że to listopad i może być ulewa i nikt nie będzie chciał wyjść z domu do samochodu a co dopiero jechać na Kasprowy.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
- Czesio1
- Administrator
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 502 razy
- Otrzymał podziękowań: 237 razy
Jak podaje Gazeta Krakowska kolejka na Kasprowy będzie nieczynna od 21 października do 8 listopada.
https://gazetakrakowska.pl/zakopane-ost ... 7-18885173
Patrząc na te tłumy to i na listopadowym weekendzie może być podobnie skoro będzie przerwa konserwacyjna.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Wątpię aby ludzie jechali do Zako tylko po to żeby przejechać się kolejką na Kasprowy.Czesio1 pisze: ↑19 paź 2024, 10:51Jak podaje Gazeta Krakowska kolejka na Kasprowy będzie nieczynna od 21 października do 8 listopada.
https://gazetakrakowska.pl/zakopane-ost ... 7-18885173
Patrząc na te tłumy to i na listopadowym weekendzie może być podobnie skoro będzie przerwa konserwacyjna.
Ale jesteśmy dorośli, każdy zrobi jak uważa. Pewnie jeśli chcecie jechać w 20 osób to lepiej kupić wcześniej.
-
- Zlotowicz
Aa! Czyli na Kasprowy się i tak nie wjedzie? To co innego trzeba wymyślić!
- Czesio1
- Administrator
Serwis jest przewidziany do 8 listopada. Czyli teoretycznie w czasie waszego pobytu w Kościelisku kolejka będzie czynna.
-
- Zlotowicz
A no tak. Będzie już otwarta. Pomyliły mi się weekendy. Super! Na dodatek bedzie odświeżona!
-
- Forowy Badacz Naukowy
Chyba jednak grupowy bilet nie będzie potrzebny, bo zainteresowanie jest nieduże.
A zaporowa cena chyba ma na celu zmniejszenie ruchu turystycznego w tamtym rejonie.
A zaporowa cena chyba ma na celu zmniejszenie ruchu turystycznego w tamtym rejonie.
- panna Monika
- Zlotowicz
- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 71 razy
- Otrzymał podziękowań: 63 razy
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Piszesz w kontekście Kasprowego czy planów trekkingowych?
- panna Monika
- Zlotowicz
-
- Zlotowicz
Panno Moniko, może uda mi się dołączyć? Na razie czarno to widzę ale jak już będę na miejscu i rozejrzę sie jak dostać się do Zakopanego, to dam znać.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Pogoda zapowiada się dobra. Ktoś chętny na spacer na Kasprowy w sobotę o ile utrzyma się taka pogoda jak prognozują? Z Kuźnic przez Myślenickie Turnie to 7,5 km czyli, nie forsując tempa, 3 godziny. Można schodzić tą samą trasą, lub przez Gąsienicę i Boczań. To drugie zejście to 8 km ale tylko trochę ponad 2 godziny.
-
- Forowy Badacz Naukowy
Wyjazd na Kasprowy kolejką, to raczej rano, a przynajmniej przed południem. Tymczasem Brunhilda da radę przyjechać do Zakopanego dopiero koło południa, a jeszcze chciałaby pochodzić po kramach. Czarno zatem widzę nasz wspólny wyjazd na Kasprowy w tym dniu, bo koło 16 już robi się ciemno i niewiele zobaczymy. Może raczej spotkajmy się z nią na mieście, pójdziemy do jakiejś kafejki jak rok temu, potem pojedziemy do Kościeliska, a wieczorem odstawimy Brunię na autobus do Krakowa. Rano gdzieś pójdziemy albo pojedziemy na przełom Białki.
W tej sytuacji ewentualny wyjazd na Kasprowy, proponuję na niedzielę przed południem.
Mój wnuk niestety odmówił wyjazdu do Kościeliska bez babci, a ona ma konferencję psychiatryczną do soboty po południu, więc w ogóle nie jedzie.
W tej sytuacji ewentualny wyjazd na Kasprowy, proponuję na niedzielę przed południem.
Mój wnuk niestety odmówił wyjazdu do Kościeliska bez babci, a ona ma konferencję psychiatryczną do soboty po południu, więc w ogóle nie jedzie.
- panna Monika
- Zlotowicz
Brzmi jak plan.TomaszK pisze: ↑01 lis 2024, 20:41 Wyjazd na Kasprowy kolejką, to raczej rano, a przynajmniej przed południem. Tymczasem Brunhilda da radę przyjechać do Zakopanego dopiero koło południa, a jeszcze chciałaby pochodzić po kramach. Czarno zatem widzę nasz wspólny wyjazd na Kasprowy w tym dniu, bo koło 16 już robi się ciemno i niewiele zobaczymy. Może raczej spotkajmy się z nią na mieście, pójdziemy do jakiejś kafejki jak rok temu, potem pojedziemy do Kościeliska, a wieczorem odstawimy Brunię na autobus do Krakowa. Rano gdzieś pójdziemy albo pojedziemy na przełom Białki.
Dla mnie priorytetem jest spotkanie z Wami. Kasprowy nie zając, nie ucieknie. Twoja propozycja TomaszKu brzmi rozsądnie.
-
- Zlotowicz
Tak, najważniejsze jest spotkanie z Wami. Jeszcze nie wiem jak i o której będę. Może odważę się na samochód?
-
- Forowy Badacz Naukowy
Mam problem co zrobić z obiadami w sobotę i niedzielę. Czy zarezerwować jakiś lokal, np. Holny niedaleko nas ? Tylko wtedy na którą godzinę ?
Czy może gotować w domu, np. w sobotę pieczonki, czyli kociołek z ogniska, a w niedzielę spaghetti, takie jak na Czarcim Ostrowie. Wtedy nie ma problemów z godziną, można robić jak wszyscy wrócą, nawet późnym popłudniem, ale jedzenie mniej wykwintne niż w Holnym.
Co sądzicie ?
Czy może gotować w domu, np. w sobotę pieczonki, czyli kociołek z ogniska, a w niedzielę spaghetti, takie jak na Czarcim Ostrowie. Wtedy nie ma problemów z godziną, można robić jak wszyscy wrócą, nawet późnym popłudniem, ale jedzenie mniej wykwintne niż w Holnym.
Co sądzicie ?
- Czesio1
- Administrator
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 598 razy
- Otrzymał podziękowań: 213 razy
Ja osobiście byłbym za gotowaniem. Bardziej elastyczne rozwiązanie niz umawianie się na konkretną godzinę w lokalu. Pewnie mniejszy wybór róznorodności domowego jedzenia niz w lokalu, ale zawsze jest coś za coś.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Wrócę jeszcze do tematu wycieczek w góry. Bo skoro jedziemy w góry, to może warto coś więcej niż tylko je obejrzeć z Kościeliska lub Doliny Krupówek?PawelK pisze: ↑01 lis 2024, 14:40 Pogoda zapowiada się dobra. Ktoś chętny na spacer na Kasprowy w sobotę o ile utrzyma się taka pogoda jak prognozują? Z Kuźnic przez Myślenickie Turnie to 7,5 km czyli, nie forsując tempa, 3 godziny. Można schodzić tą samą trasą, lub przez Gąsienicę i Boczań. To drugie zejście to 8 km ale tylko trochę ponad 2 godziny.
Proponuję w sobotę Halę Kopieniec z Kuźnic lub Kościeliska - Hala Ornak i Smreczyński Staw a w niedzielę Kasprowy wyżej opisany. Jeśli ktoś chętny to poproszę info coś bardziej szczegółowego zaproponuję.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Halę Ornak i Smreczyński Staw bardzo mile wspominam. Dojście z Kościeliska.PawelK pisze: ↑06 lis 2024, 13:43Wrócę jeszcze do tematu wycieczek w góry. Bo skoro jedziemy w góry, to może warto coś więcej niż tylko je obejrzeć z Kościeliska lub Doliny Krupówek?PawelK pisze: ↑01 lis 2024, 14:40 Pogoda zapowiada się dobra. Ktoś chętny na spacer na Kasprowy w sobotę o ile utrzyma się taka pogoda jak prognozują? Z Kuźnic przez Myślenickie Turnie to 7,5 km czyli, nie forsując tempa, 3 godziny. Można schodzić tą samą trasą, lub przez Gąsienicę i Boczań. To drugie zejście to 8 km ale tylko trochę ponad 2 godziny.
Proponuję w sobotę Halę Kopieniec z Kuźnic lub Kościeliska - Hala Ornak i Smreczyński Staw a w niedzielę Kasprowy wyżej opisany. Jeśli ktoś chętny to poproszę info coś bardziej szczegółowego zaproponuję.
A czy z Kościeliska droga na Halę Kondratową jest warta rozważenia? Bo też urocze schronisko było swego czasu.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Z Kościeliska na Kondratową jest daleko. A poza tym schronisko jest nieczynne, bo jest budowane od nowa. Nie wiem jak teraz ale w wakacje była tylko budka z jedzeniem poza miejscem budowy.
Idąc z Małej Łąki do Kondratowej to 11,5 km a jeszcze trzeba wrócić, czyli przynajmniej 3,6 km do Kuźnic.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Remont/rozbudowa - to było bardzo klimatyczne schronisko z historią: w 1953 roku (jak podają w Internecie) lawina kamieni runęła w kierunku schroniska. Głaz 70-tonowy zatrzymał się koło schroniska a 30-tonowy wbił się w narożnik jadalni.PawelK pisze: ↑06 lis 2024, 18:13Z Kościeliska na Kondratową jest daleko. A poza tym schronisko jest nieczynne, bo jest budowane od nowa. Nie wiem jak teraz ale w wakacje była tylko budka z jedzeniem poza miejscem budowy.
Idąc z Małej Łąki do Kondratowej to 11,5 km a jeszcze trzeba wrócić, czyli przynajmniej 3,6 km do Kuźnic.
-
- Forowy Badacz Naukowy
Normalnie takimi sprawami zajmował się Czesio, ale nie przyjeżdża. Popieram Twój pomysł i proponuję, żebyś się zajął organizacją, czyli czymś co mi nie wychodzi. Chodzi o ustalenie godziny i miejsca spotkania. Ja w góry nie pójdę ale są tacy którzy pójdą. Nawet jeżeli teraz nie zaglądają na forum, porozmawiamy o Twojej propozycji w dniu przyjazdu, czyli w piątek wieczorem.
Jakbyś jeszcze rozgryzł problematykę, jak najlepiej kupić bilety na Kasprowy. Kupić przez internet w sobotę albo nawet w piątek, czy na miejscu, w tych biletomatach ? Ja tego nie łapię. Sam pojechałbym na Kasprowy bo odawno nie byłem, są też inni chętni.
-
- Forowy Badacz Naukowy
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Klimat, klimatem ale w zimie w kibelku mocz zamarzał zanim doleciał do muszliTomaszL pisze: ↑06 lis 2024, 19:08Remont/rozbudowa - to było bardzo klimatyczne schronisko z historią: w 1953 roku (jak podają w Internecie) lawina kamieni runęła w kierunku schroniska. Głaz 70-tonowy zatrzymał się koło schroniska a 30-tonowy wbił się w narożnik jadalni.PawelK pisze: ↑06 lis 2024, 18:13Z Kościeliska na Kondratową jest daleko. A poza tym schronisko jest nieczynne, bo jest budowane od nowa. Nie wiem jak teraz ale w wakacje była tylko budka z jedzeniem poza miejscem budowy.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Ok. Więc propozycje na sobotę są dwie:TomaszK pisze: ↑06 lis 2024, 19:59
Normalnie takimi sprawami zajmował się Czesio, ale nie przyjeżdża. Popieram Twój pomysł i proponuję, żebyś się zajął organizacją, czyli czymś co mi nie wychodzi. Chodzi o ustalenie godziny i miejsca spotkania. Ja w góry nie pójdę ale są tacy którzy pójdą. Nawet jeżeli teraz nie zaglądają na forum, porozmawiamy o Twojej propozycji w dniu przyjazdu, czyli w piątek wieczorem.
1. Hala Kopieniec/Kopieniec Wielki z Kuźnic i powrót do Kuźnic. Opcja z dojazdem do Zako. To co mogę zaoferować to jedno miejsce parkingowe przed naszym domem i dojeżdżamy do Kuźnic busikiem, można też zostawić auto/auta na parkingach od Ronda do Kuźnic i dojść. Wtedy po powrocie jesteśmy w Zako, można iść na obiad, Krupówki... Cała trasa z wejściem na Kopieniec to 9,6 km ca. 3,5 godziny. Tutaj, niestety, nie ma schroniska, herbatki i ciasta. Bez wchodzenia na Kopieniec trochę krócej, jeśli ktoś nie chce wchodzić może poczekać na dole przy jednym z szałasów pasterskich.
2. Dolina Kościeliska do Hali Ornak, plus dla chętnych Smreczyński Staw i powrót do Kir. Ta opcja dla Was to dojście do Kir od TomaszKa lub ktoś podrzuci autem/autami ale jeśli później ktoś jeszcze chce odwiedzić Zako to będzie trzeba dojechać i wrócić. Cała trasa w dwie strony 14,2 km ca. 4 godziny (dłuższa) lub 9,2 km i ok. 3 godzin, plus to co spędzimy na herbacie i szarlotce.
Biorąc pod uwagę krótki dzień, szacuję, że do Kir byśmy byli w stanie dojechać na 9.30-9.45 w zależności od tego jak będzie dostępny busik.
Jeśli opcja 1, to w Kuźnicach podobnie, jeśli ktoś by chciał zostawić auto u nas, to myślę, że z dojściem do busika trzeba być u nas ok. 9.
Byłbym tylko wdzięczny za informację w piątek, jak zdecydujecie, tak abyśmy wiedzieli jak ustawiać budziki na sobotę rano
Co do niedzieli - Kasprowy na piechotę, to już napisałem. Trochę trudniejsza i dłuższa wycieczka ca. 6 godzin z ewentualną herbatą w Murowańcu. W związku z tym, żeby nie chodzić po ciemku trzeba wystartować z Kuźnic przed 9. My najchętniej byśmy byli w Kuźnicach ok. 8.30. Ale to możemy dogadać w sobotę.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Widzę problem bo system, zarówno na sobotę jak i na niedzielę, twierdzi, że nie ma biletów na ten termin. Czy ktoś monitorował dostępność czy coś im się zmieniło z przerwą techniczną?
Nie zmieniło się z przerwą. Według informacji, którą wynalazłem, na każdy przejazd w kasie w Kuźnicach sprzedają dodatkowe 10 biletów, z tym że jest ryzyko, że może być kolejka do kolejki.