Strzała

Tu napisz kilka słów o sobie
ODPOWIEDZ
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód
Tytuł: rozglądam się
Miejscowość: ćmiłów
Podziękował;: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Strzała

Post autor: złoczyńca »

Strzała wszystkim forumowiczom, i -czkom ;-) mimo iż często szukałem w sieci różnych informacji nt. twórczości Pana Nienackiego, na Wasze forum trafiłem dopiero wczoraj - przekierowałem się z wikipedii. Z przygodami książkowymi spędziłem całe swoje dzieciństwo (od kiedy tylko nauczyłem się czytać a był oto już w pierwszej klasie podstawówki) dzięki o wiele starszym braciom, którzy podsunęli mi w pierwszej kolejności Niziurskiego i Bahdaja... Pierwszym "Samochodzikiem" z jakim się zetknąłem był "... i Fantomas" wydanie białe ;-) Niestety, nie wciągnęło mnie a ponieważ zabrałem go na kolonie (wtedy jeszcze nie było komórek i tabletów i czas w podróży spędzało się z książką w ręku ;-) ) i tam pożyczyłem koledze, który zabrał go ze sobą do domu, książka już do mnie nie wróciła (mimo, ze kilkakrotnie jeszcze spotykałem tego kolegę na dzielnicy i przypominałem mu o tym...). Po kilku latach dostałem na urodziny kolejną z książek z Tomaszem NN. - "Wyspa Złoczyńców" z "czerwonym" wehikułem na okładce. Nie powiem, książka wciągnęła mnie ale w dalszym ciągu w moim życiu czytelniczym prym wiedli Marek Piegus, Tolek Banan i inni bohaterowie wspomnianych wyżej autorów. Byłem leniwy i chyba wolałem przygody wynikające z życia młodzieży niż przeplatane historycznymi faktami powieści Pana Nienackiego. Z czasem dorosłem i mimo, że nadal nie jestem z zamiłowania humanista to Pan Samochodzik zrównał się ważnością z wymienionymi wcześniej bohaterami do tego stopnia, że każdą z części przeczytałem co najmniej po kilka razy i dalej chętnie do nich wracam. Oczywiście jak pewnie większość z Was sentymentem darzę szczególnie tzw. kanon (u mnie osobiście zawiera się on pomiędzy złoczyńcami a UFO - z których ten ostatni bardzo odstaje od reszty ale mimo wszystko jest w moim kanonie) jednak w tej chwili jestem w trakcie "zaliczania" reszty książek z serii, ale raczej właśnie w celu "zaliczenia" niż z czystej fascynacji... nowy wehikuł, komórki, faxy i internet, służby bezpieczeństwa i egzotyczne wyjazdy... to jakoś do mnie nie przemawia... jednak czytam i nie spocznę dopóki nie skończę (jestem na "brązowym notesie") aby móc sobie powiedzieć, że przeczytałem... Oczywiście nie mógłbym nie wspomnieć o filmach... o ile Templariuszy "łykałem" w każde wakacje to "Wyspę złoczyńców" "odkryłem dopiero kilka lat temu... Templariusze - majstersztyk ekranizacyjny (oczywiście wiem, że są tam pewne niedoskonałości ale i tak pozostają numerem jeden wśród ekranizacji), Złoczyńcy - inny, dojrzalszy klimat, bardziej pretendujący do filmu sensacyjnego dla dorosłych niż wakacyjnej ekranizacji dla młodzieży ale także trzyma dobry poziom (nieodżałowany Machulski i kazimierskie plenery...) O pozostałych ekranizacjach, aby nikogo nie urazić w tym wątku się nie wypowiem, może gdzieś będzie odpowiedni wątek to z chęcią tam podyskutuję ;-) Cóż, na razie chyba tyle na początek... mam nadzieję, że miło spędzę tutaj z Wami czas wiedząc, że mam do czynienia z miłośnikami książek o tematyce zbieżnej z tą, na której ja się wychowałem i do której wracam tak często jak tylko mam okazję. świadomie uchylam się od użycia sformułowania "miłośnik przygody", gdyż, jak już zostało to zacytowane na forum: "Przygoda (...) nie lubi leniwych" a ja może leniwy do końca nie jestem ale obecny tryb rodzinny i kwestie ekonomiczne raczej uniemożliwią mi kontakt z Wami na zlotach, o których zdążyłem już co nieco poczytać. Za to na forum postaram się być w miarę możliwości aktywny. Pozdrawiam was i witam serdecznie...
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez złoczyńca, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 475 razy
Otrzymał podziękowań: 220 razy

Post autor: Czesio1 »

Witaj złoczyńco!
Rozgość się na naszym forum i zostań z nami!!
:564: :564: :564: :564: :564:
Czy mnie oko nie myli i mam przyjemność powitać ziomka z lubelskiego?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Post autor: TomaszK »

Witaj złoczyńco ! Oprócz kontynuacji, polecam ze swej strony prequele "samochodzików", zwłaszcza "Uroczysko".
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy

Post autor: Yvonne »

Witaj serdecznie złoczyńco!

:564:
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 289 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: johny »

Witaj! :564:
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Czesio1 pisze:Czy mnie oko nie myli i mam przyjemność powitać ziomka z lubelskiego?
oko zatem masz wprawne ;-) i tym bardziej się cieszę :564: :564: :564: :564: :564:
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

TomaszK pisze: Oprócz kontynuacji, polecam ze swej strony prequele "samochodzików", zwłaszcza "Uroczysko".
tak, może tego dobrze nie ująłem w swoim wstępie ale prequele także już mam "za sobą" i w mojej opinii są niewiele gorsze od "kanonu" a od "UFO" nawet lepsze ;-)

przy okazji: nie poradziłem sobie z cytatami kilku postów w jednym moim więc wybaczcie - natomiast chętnie przyjmę instrukcję w tej kwestii... ;-)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

złoczyńca pisze:
Czesio1 pisze:Czy mnie oko nie myli i mam przyjemność powitać ziomka z lubelskiego?
oko zatem masz wprawne ;-) i tym bardziej się cieszę :564: :564: :564: :564: :564:
To jak Ty się uchowałeś że do tej pory do nas nie dołączyłeś? Toż przez Twoją miejscowość ja czasem przejeżdżam. Lubelskie rośnie w siłę! :564:
złoczyńca pisze: przy okazji: nie poradziłem sobie z cytatami kilku postów w jednym moim więc wybaczcie - natomiast chętnie przyjmę instrukcję w tej kwestii... ;-)
Najprostszy chyba sposób to taki, żeby napisać odpowiedź na jeden post z cytatem, nie wysyłać go lecz skopiować. Potem robisz ruch wstecz, cytujesz drugi post i wklejasz na początku to co skopiowałeś. A pod spodem piszesz odpowiedź na drugi post.
Ewentualnie odwrotnie, najpierw odpowiadasz na drugi post z cytatem, nie wysyłasz go lecz kopiujesz. Potem wracasz do tematu, klikasz cytuj na post pierwszy, odpowiadasz na niego, potem pod spodem wklejasz to co skopiowałeś i wysyłasz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 246 razy
Otrzymał podziękowań: 174 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Można jeszcze zaznaczyć cytowany fragment z pierwszego postu i wybrać cytowanie selektywne a następnie zrobić to samo z kolejnymi fragmentami z kolejnych postów. Tyle, że wpisuje się odpowiedź w 'Szybkiej odpowiedzi'.
szczotaw
Forowy Lektor
Tytuł: Wnusio Forowy
Miejscowość: k/Cz-wy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: szczotaw »

Witaj złoczyńco! :D
Obrazek
"Wszyscy kłamią" - podstawowa i jedyna prawda o ludziach
Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: panna Monika »

Witaj :-) :-)
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: miasto Łódź
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: misia »

Witam na naszym forum :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Praw­da leży pośrod­ku - może dla­tego wszys­tkim za­wadza" - Arystoteles
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Czesio1 pisze: To jak Ty się uchowałeś że do tej pory do nas nie dołączyłeś? Toż przez Twoją miejscowość ja czasem przejeżdżam. Lubelskie rośnie w siłę! :564:
ano, tak jak napisałem wcześniej - to chyba przez to lenistwo ;-)
Czesio1 pisze: Najprostszy chyba sposób to taki, żeby napisać odpowiedź na jeden post z cytatem, nie wysyłać go lecz skopiować. Potem robisz ruch wstecz, cytujesz drugi post i wklejasz na początku to co skopiowałeś. A pod spodem piszesz odpowiedź na drugi post.
Ewentualnie odwrotnie, najpierw odpowiadasz na drugi post z cytatem, nie wysyłasz go lecz kopiujesz. Potem wracasz do tematu, klikasz cytuj na post pierwszy, odpowiadasz na niego, potem pod spodem wklejasz to co skopiowałeś i wysyłasz.
acha, czyli "łopatologia stosowana" ;-) ok, myślałem, że są jakieś "prostsze" mechanizmy ale skoro tak to już sobie będę radził, dzięki ;-)
PawelK pisze:Można jeszcze zaznaczyć cytowany fragment z pierwszego postu i wybrać cytowanie selektywne a następnie zrobić to samo z kolejnymi fragmentami z kolejnych postów. Tyle, że wpisuje się odpowiedź w 'Szybkiej odpowiedzi'.
to wygląda bardziej skomplikowanie więc wybiorę sposób Czesia1 ale także dziękuję za radę ;-)
Nietajenko
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Tytuł: Użytkownik chwilowo nieaktywny
Miejscowość: Olsztyn
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nietajenko »

Cześć i czołem kluchy z rosołem! :564:
Refert non fatigo et consolatoria calceamenta...
Harpagan http://www.harpagan.pl/rajd/
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Re: Strzała

ekhm... jakby tu... hmmm... może najprościej: przepraszam.
za co? za to, że zniknąłem na dłuuuugo, bez pożegnania... i być może nikt po mnie nie płakał i nie tęsknił ale teraz, prawie 10 lat później sam czuję, że tak nie wypada...
za co? za to, że po prawie 10 latach wracam i bezpardonowo, bez słowa wyjaśnienia zaczynam coś wklejać, wtrącać, publikować itp. itd. w różnych wątkach i tematach na Waszym Forum...
dlatego też, zreflektowawszy się, że takie działanie także nie jest chyba do końca uprzejme z mojej strony, właśnie w tym miejscu (historia lubi zataczać koła ;-) ) chcę przywitać się jeszcze raz, co, być może pozwoli mi ponownie stać się częścią tego Forum, tej społeczności.
Zatem - CZEŚĆ! Witam ponownie i mam nadzieję, że swoją skromną obecnością, w miarę możliwości czasowych i merytorycznych, przyczynię się do aktywności tego Forum.
Za ten post autor złoczyńca otrzymał podziękowania (total 2):
Barabasz (04 wrz 2024, 16:35) • TomaszL (05 wrz 2024, 16:07)
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 138 razy
Otrzymał podziękowań: 173 razy

Post autor: Barabasz »

Strzała Złoczyńco!
Za ten post autor Barabasz otrzymał podziękowanie:
złoczyńca (05 wrz 2024, 07:55)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Witaj złoczyńco po latach!
Chociaż nie tak po latach bo ja Cię tu co jakiś czas widziałem i zawsze jak Cię ujrzałem zalogowanego to było miło podwójnie bo przecież Ty ziomal jesteś.
Zatem witam Cię ponownie i zapraszam do udziału w samochodzikowej przygodzie.  :564:

Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 158 razy
Otrzymał podziękowań: 149 razy

Post autor: Fantomas »

Strzała! Nie było mnie na forum za Twojej pierwszej bytności. Za to teraz jestem!
Za ten post autor Fantomas otrzymał podziękowanie:
złoczyńca (05 wrz 2024, 08:00)
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Czesio1 pisze: 04 wrz 2024, 21:17 (...) bo przecież Ty ziomal jesteś.
Zatem witam Cię ponownie i zapraszam do udziału w samochodzikowej przygodzie.  :564:

no właśnie - ziomal ;-)
do niedawna myślałem, że Ty jesteś z Bychawy, ale wczoraj przeczytałem wywiad z Tobą z GW sprzed ponad 10 lat i tam się dowiedziałem, że "Ty z Krzczonowa"... Dla mnie to wiele nie zmienia ale moja teściowa pochodzi z Krzczonowa więc zaraz się może okazać, że jesteście rodziną, a idąc dalej ty, tropem to my też ;-) :564:. W każdym razie trzeba to będzie kiedyś dogłębnie przedyskutować :-D

złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Fantomas pisze: 04 wrz 2024, 21:48 Strzała! Nie było mnie na forum za Twojej pierwszej bytności. Za to teraz jestem!

👍 zatem witam również :lol:

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 570 razy
Otrzymał podziękowań: 203 razy

Post autor: TomaszL »

złoczyńca pisze: 05 wrz 2024, 08:00
Czesio1 pisze: 04 wrz 2024, 21:17 (...) bo przecież Ty ziomal jesteś.

no właśnie - ziomal ;-)
do niedawna myślałem, że Ty jesteś z Bychawy, ale wczoraj przeczytałem wywiad z Tobą z GW sprzed ponad 10 lat i tam się dowiedziałem, że "Ty z Krzczonowa"... Dla mnie to wiele nie zmienia ale moja teściowa pochodzi z Krzczonowa więc zaraz się może okazać, że jesteście rodziną, a idąc dalej ty, tropem to my też ;-) :564:. W każdym razie trzeba to będzie kiedyś dogłębnie przedyskutować :-D

To ja dołączam się (może troche bezczelnie i nielegalnie) do Lubelszczaków, bo zanim pojechałem na pierwszy Zlot to przejrzałem Forum, natrafiłem na wywiad z Czesiem i zrobiłem sobie prywatną wycieczke do Morynia/Cedyni/Siekierek
Za ten post autor TomaszL otrzymał podziękowania (total 2):
Czesio1 (05 wrz 2024, 20:10) • złoczyńca (06 wrz 2024, 09:05)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

złoczyńca pisze: 05 wrz 2024, 08:00 no właśnie - ziomal
do niedawna myślałem, że Ty jesteś z Bychawy,

To i dobrze myślałeś, bo ja jestem rodowitym Bychawianinem. Trzydzieści lat od urodzenia tam mieszkałem...
złoczyńca pisze: 05 wrz 2024, 08:00 i tam się dowiedziałem, że "Ty z Krzczonowa"

... a dopiero od kilkunastu lat przeniosłem się do Krzczonowa.

złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Czesio1 pisze: 05 wrz 2024, 20:09... a dopiero od kilkunastu lat przeniosłem się do Krzczonowa.

czyli rodzina odpada ;-)

to nic, damy radę ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Początek przygody”