Nowe Warpno-Szczecin: turystyka wodno-rowerowa

Dział poświęcony turystyce krajoznawczej
ODPOWIEDZ
Konfiturek
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Degustator porzeczek
Podziękował;: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy

Nowe Warpno-Szczecin: turystyka wodno-rowerowa

Post autor: Konfiturek »

W Szczecinie uruchomiono właśnie regularne rejsy Odrą do Świnoujścia. Tramwaj wodny będzie kursował przez całe wakacje w weekendy. Fajna sprawa, tym bardziej, że można zabrać rower. Wiem, że niektórzy przeżyją szok, ale choć formalnie w Szczecinie, kilkaset metrów od mojego domu, wyznaczona jest granica między wodami Bałtyku, a Odrą, to realnie do samego morza mamy stąd spory kawałek :) Dlatego cieszę się,m że takie połączenie powstało, bo pozwoli ono rano wypłynąć statkiem do Świnoujścia, a wieczorkiem wrócić z powrotem.
Nie mogłem sobie odmówić okazji, by zabrać się na pierwszy, jubileuszowy rejs, który odbył się tydzień temu, 28-go czerwca. Nie popłynąłem do samego Świnoujścia, lecz wysiadłem w Nowym Warpnie, skąd rowerem wróciłem do domu. Dało to w sumie rekreacyjną przejażdżkę rzędu około 60 km. W planach było zwiedzenie ukrytej w polickich lasach dawnej poniemieckiej fabryki benzyny syntetycznej, ale upał był taki, że tym razem zrezygnowałem z tej atrakcji. Poniżej kilka fotek z wyprawy wodno-rowerowej. Może ktoś, będąc kiedyś tu w okolicy, da się skusić. Zawsze to lepsze, niż tłuc się autem zatłoczonymi drogami w stronę morza.
Poniżej link do stronki, na której rezerwuje się bilety:
tramwaj wodny

Obrazek
Fot.01 - Początek rejsu. Industrialne widoki na tereny stoczniowe

Obrazek
Fot.02 - Rowery upychane są w każde wolne miejsce. Armator chwali się, że jest w stanie zabrać 50 szt.

Obrazek
Fot.03 - Opuszczamy tereny zabudowane

Obrazek
Fot.04 - Zbliżamy się do Polic.

Obrazek
Fot.05 - "Księżycowe krajobrazy" w Policach

Obrazek
Fot.06 - Odra to królestwo orła bielika

Obrazek
Fot.07 - Przed nami otwierają się wody Zalewu Szczecińskiego.

Obrazek
Fot. 08 - Pierzaste

Obrazek
Fot.09 - Linoskoczek

Obrazek
Fot.10 - Tramwaj wody przycumował na chwilę w Nowym Warpnie. Dla mnie to koniec rejsu.

Obrazek
Fot.11 - Widok na Nowe Warpno

Obrazek
Fot. 12 - Początek ścieżki rowerowej w kierunku Szczecina

Obrazek
Fot.13 - Ścieżka jest zróżnicowana. Raz prowadzi lasami...

Obrazek
Fot.14 - ... raz polami...

Obrazek
Fot.15 - ... a czasem drugorzędnymi drogami wiodącymi przez wsie.

Obrazek
Fot.16 - Przystań jachtowa w Trzebieży.

Za ten post autor Konfiturek otrzymał podziękowania (total 4):
TomaszL (06 lip 2025, 22:16) • PawelK (06 lip 2025, 22:30) • johny (07 lip 2025, 10:25) • TomaszK (07 lip 2025, 11:36)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Dorośli bardzo rzadko przeżywają takie przygody jak Pan Samochodzik. Nie mają na to czasu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyka piesza, rowerowa i wodna”