Czy muzea motoryzacyjne, są samochodzikowe?
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 153 razy
- Otrzymał podziękowań: 128 razy
Czy muzea motoryzacyjne, są samochodzikowe?
W sobotę podjechałem do Muzeum Motoryzacyjnego Wena w Oławie. Ro chyba nawieksza kolekcja pojazdów w Polsce. Przy okazji jest też klimat PRLu. Muzemu ma też sporo instalacji interaktywny h dla dzieci. Spędziłem tam ponad 3 godziny i to w intensywnym tempie.
https://youtube.com/shorts/QuPTH8IIunc? ... -zjWIrcCqI
https://youtube.com/shorts/QuPTH8IIunc? ... -zjWIrcCqI
- GrzegorzCh
- Forowy Lektor
- Miejscowość: Wrocław / Pęgów
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Czy muzea motoryzacyjne, są samochodzikowe?
Powiedziałbym, że wszystkie muzea są panosamochodzikowe, przy czym oczywiście te motoryzacyjne najbardziej.
Kilka lat temu w ciągu kilku miesięcy byłem w Oławie, Otrębusach i w Muzeum Polskie Drogi koło Końskich.
I każde z tych muzeów ma swój urok, każde jest warte odwiedzenia. Oława oczywiście bije pozostałe rozmachem, ale każde z nich jest ciekawe.
A jeszcze niedaleko Kielce niedawno otwarto kolejne muzeum - Ars Old Car w Wolicy koło Chęcin. Jeszcze tam nie byłem.
W Oławie zresztą byłem już kilka razy, ostatnio kilka tygodni temu i przy kasie siedział właściciel Tomek
Wyłowił mnie z kolejki i wpuścił. Nie wiem jak mu się biznes spina jak znajomych wpuszcza za darmo a ludzi zna coś koło miliona 
Kilka lat temu w ciągu kilku miesięcy byłem w Oławie, Otrębusach i w Muzeum Polskie Drogi koło Końskich.
I każde z tych muzeów ma swój urok, każde jest warte odwiedzenia. Oława oczywiście bije pozostałe rozmachem, ale każde z nich jest ciekawe.
A jeszcze niedaleko Kielce niedawno otwarto kolejne muzeum - Ars Old Car w Wolicy koło Chęcin. Jeszcze tam nie byłem.
W Oławie zresztą byłem już kilka razy, ostatnio kilka tygodni temu i przy kasie siedział właściciel Tomek
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 232 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Re: Czy muzea motoryzacyjne, są samochodzikowe?
Byłem w muzeum w Oławie rok temu. Świetne!
A stosunkowo niedaleko od Oławy, w miejscowości Frączków, znajduje się Stodoła Motoryzacyjna. Wielkością oczywiście daleko jej do Weny w Oławie, ale myślę że też warto. Nie jest to muzeum sensu stricte, nie mają godzin otwarcia, dobrze jest przedzwonić wcześniej, żeby się nie okazało że nikogo nie ma, a za wstęp biorą co łaska
.
I skoro wymieniamy muzea motoryzacyjne, to dorzucę jeszcze muzeum Motonostalgia w Nieborowie, tuż obok pałacu.
A stosunkowo niedaleko od Oławy, w miejscowości Frączków, znajduje się Stodoła Motoryzacyjna. Wielkością oczywiście daleko jej do Weny w Oławie, ale myślę że też warto. Nie jest to muzeum sensu stricte, nie mają godzin otwarcia, dobrze jest przedzwonić wcześniej, żeby się nie okazało że nikogo nie ma, a za wstęp biorą co łaska
I skoro wymieniamy muzea motoryzacyjne, to dorzucę jeszcze muzeum Motonostalgia w Nieborowie, tuż obok pałacu.

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki
.