Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Dodatek. 1/3 objętości to rum. Jestem bardzo zaskoczony jakością. Na plus oczywiście. Tradycyjna nalewka wiśniowa 2/3 + 1/3 czystego rumu. Zostało to na 4 lata i mam jeszcze pół butelki ;) Na szczęście są jeszcze 3 pełne :D
Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Roch pisze:Dodatek. 1/3 objętości to rum. Jestem bardzo zaskoczony jakością. Na plus oczywiście. Tradycyjna nalewka wiśniowa 2/3 + 1/3 czystego rumu. Zostało to na 4 lata i mam jeszcze pół butelki ;) Na szczęście są jeszcze 3 pełne :D
Zastanawiam się, aby w ten sposób sprowokować nalewę z czarnej porzeczki. Robiłeś cos takiego?
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Nie, porzeczkowej nie. Jeszcze morelową robiłem i była...
No właśnie. Była :D
Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Kilka butelek czarnej zostało, jedną potraktuję rumem. Tylko nie będę czekał z testem 4-ch lat.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8881
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 390 razy

Post autor: TomaszK »

A ja dziś robiłem krupnik wg. przepisu Cieślaka ("Domowy wyrób win", wyd. 1976) z kilograma miodu i litra spirytusu. Będzie na rozgrzewkę, gdyby na zlocie były mrozy. Co prawda ma tylko 2 miesiące żeby dojrzeć, ale z moich wcześniejszych doświadczeń wiem, że to powinno wystarczyć.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Roch pisze:Dodatek. 1/3 objętości to rum. Jestem bardzo zaskoczony jakością. Na plus oczywiście. Tradycyjna nalewka wiśniowa 2/3 + 1/3 czystego rumu. Zostało to na 4 lata i mam jeszcze pół butelki ;) Na szczęście są jeszcze 3 pełne :D
.
Jaką powinna mieć moc po dodaniu rumu?
Ostatnio zmieniony 02 lis 2014, 11:13 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

To już zależy od mocy rumu. Mój był mocny, jak pamiętam Jamajka ma 73%. Nie sprawdzałem a liczyć mi się nie chce dziś ;)
Zaraz udaje się na zbiór jarzębiny. Jest po pierwszych przymrozkach, zatem czas na wino z nich.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Dziś miałem swój pierwszy raz :)
Pierwszy raz z ciastkiem.
Gotować potrafię, jednak cukiernictwo nie jest moją mocną stroną. Zaczynam to zmieniać i po trzech próbach z ciastami (dwa nieudane) dziś postanowiłem zrobić ciastka. To nic skomplikowanego, francuskie z brzoskwiniami. Nic nie można zepsuć :D
Udało się, zatem prezentuje swoje ciastka.
[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 300202.jpg medium= group=glr18348][/timg]
Ostatnio zmieniony 20 lip 2015, 01:22 przez Nemsta, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16434
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 402 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: Czesio1 »

Brawo Rochu! Nie poprzestawaj na tym jednym razie! :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16434
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 402 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: Czesio1 »

Ja od kilku lat regularnie kupuję Tele-Tydzień (żeby mieć pod ręką aktualny program telewizyjny) i z każdego numeru wyrywam strony z przepisami kulinarnymi i turystyką. Mam już spory plik, przy każdym zestawie obiecuję sobie, że w zimie będzie więcej czasu to sobie pokucharzę. I zwykle tego czasu brakuje, albo zacięcia brak.
Aż wreszcie ostatnio mnie zebrało i dwa dania zrobiłem:

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 439441.jpg medium= large= group=glr18353][/gimg]
Pomidory pod jajecznicą

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 458631.jpg medium= large= group=glr18353][/gimg]
Drobiowe kieszonki
z nadzieniem szpinakowym


Zdjęcia trochę kiepskie, ale nie przewidywałem publikacji dań więc się do fotek nie przyłożyłem.

A w najbliższej przyszłości mam w planach ruloniki ze szpinakowo-rybnym farszem. Ciekawe czy wyjdą.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Na kieszonki można przepis?
Smacznie to wygląda.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16434
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 402 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: Czesio1 »

Roch pisze:Na kieszonki można przepis?
Smacznie to wygląda.
Proszę bardzo:

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 617678.jpg medium= large= group=glr18355][/gimg]

Jedno w tym przepisie jest dla mnie niejasne. Mianowicie te dwie cebule. Trzeba ich pokroić w piórka i podsmażyć. I co dalej z nimi? Nie mogę tego doczytać. :-/
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Faktycznie nie jest napisane . Myślałem, najpierw że dodaje się do farszu. Teraz myślę, że idzie pod ciasto francuskie. Czesio jak to zrobiłeś?
Zrobiłbym inaczej pierś ze szpinakiem przesmażyłbym razem z cebulą lub czosnkiem.

Jeszcze lepiej byłoby gdyby do szpinaku dodać trochę gorgonzolli.
Sorki poniosło mnie :-P
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16434
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 402 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: Czesio1 »

van de loro pisze:Faktycznie nie jest napisane . Myślałem, najpierw że dodaje się do farszu. Teraz myślę, że idzie pod ciasto francuskie. Czesio jak to zrobiłeś?
Przyznam sie bez bicia ze cebulke...pominalem :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Bez bicia i picia. To dlatego.

Pewnie to się nie spodoba, ale nie jestem wielbicielem szpinaku, jest delikatnie wyrażając nie określony w smaku.
W tej potrawie potrzebne jest jakieś wzmocnienie smaku. Można tez dodać wędzonej papryki suszonej. Też powinno być dobre.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8881
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 390 razy

Post autor: TomaszK »

Ten pomidor pod jajecznicą wygląda ciekawie, mam ochotę spróbować. Czy pomidora się jakoś podgrzewa przed włożeniem jajecznicy ?
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

TomaszK pisze:Ten pomidor pod jajecznicą wygląda ciekawie, mam ochotę spróbować. Czy pomidora się jakoś podgrzewa przed włożeniem jajecznicy ?
Ciekawa propozycja,
Czecio, daj recepturkę, możemy się tylko domyślać.

Robisz zagadki kulinarne, nowy temat czy co :???? ;-)

Zgaduję:
Patroszysz pomidora,
zawartość dodajesz do jajecznicy i pakujesz do pomidora?
Dałbym szczypiora do smaku, jak mówi pewien francuz i włala :-P
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16434
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 402 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze:Ten pomidor pod jajecznicą wygląda ciekawie, mam ochotę spróbować. Czy pomidora się jakoś podgrzewa przed włożeniem jajecznicy ?
Postaram sie wieczorkiem wrzucic przepis
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16434
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 402 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: Czesio1 »

Jak obiecałem tak proszę, oto przepis:

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 734588.jpg medium= large= group=glr18404][/gimg]
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11654
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 246 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy

Post autor: johny »

Zagadka, co to za potrawa?
[Brak obrazka tinypic]
Ostatnio zmieniony 20 lip 2015, 01:26 przez johny, łącznie zmieniany 1 raz.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16434
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 402 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: Czesio1 »

Czy to jakaś regionalna potrawa z Łodziowni?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11654
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 246 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy

Post autor: johny »

Nie. :-D
Czesiu drogi co Ci to przypomina?
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16434
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 402 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: Czesio1 »

johny pisze:Nie. :-D
Czesiu drogi co Ci to przypomina?
Qrcze pieczone, jakbym gdzieś już to widział ale nie wiem gdzie i jak. :-/
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Nie ma perspektywy. Na omlet za małe, może placek ziemniaczany? :D
Łódź ma regionalne potrawy? :P
Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8881
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 390 razy

Post autor: TomaszK »

Wygląda jak okonomijaki - japoński omlet, z tym, że farsz (głównie kapusta) jest wrzucony do ciasta przed smażeniem.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11654
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 246 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy

Post autor: johny »

No TomaszkKu brawo!!! Kotlet mielony z białej kapusty! Pychota! :-)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Ja wolę bigos :D :P
Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7221
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy

Post autor: Brunhilda »

Ojej! Z kapusty kotlet? A jak sie robi?
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11654
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 246 razy
Otrzymał podziękowań: 202 razy

Post autor: johny »

Normalnie, mieli kapustę, dodaje przyprawy, formuje kotlety i smaży! :-D
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16434
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 402 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: Czesio1 »

johny pisze:Normalnie, mieli kapustę, dodaje przyprawy, formuje kotlety i smaży! :-D
To jednak czegos takiego nie widzialem i nie jadlem.
Ja tez wole bigos. A propos Rochu w tych przepisach z Tele-Tygodnia widzialem tez przepis na kapuste z grzybami i msm to w niedalekich planach zrobic.
A kapuste z grochem lubisz?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”