Nowosci na naszych półkach

Dział poświęcony literaturze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Re: Nowosci na naszych półkach

Post autor: johny »

Yvonne pisze: 05 lis 2025, 17:28 Mam "Gołoborze" na półce, ale czeka na swoją kolej.

Cykl Gortycha podsumuję tak: pierwsza część świetna, druga gorsza, ale da się przeczytać, trzecia tak słaba, że po czwartą nie sięgnęłam.

Ale jestem ciekawa Twojej opinii.

Skończyłem "Gołoborze". Czytało się fajnie, ponad 500 stron w 4 dni. Mimo wszystko lekkie rozczarowanie. To bardziej saga rodzinna niż kryminał. Bardzo przewidywalna, zagadki kryminalnej jak na lekarstwo. Do trylogii greckiej nie umywa się. 

POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Siembieda mówił na spotkaniu w Toruniu, że to będzie inna książka.
Ja zaczęłam wczoraj :)
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Solidne wyzwanie przede mną. Zacząłem czytać Archipelag GUŁag. 3 tomy po 500 stron każdy, z temat wiadomo, ciężki cholernie.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Ambitnie, ja nawet nie próbowałem. Dzieło duże objętościowo i przygnębiające. Do tego raczej relacja dziennikarska niż fabuła.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

TomaszK pisze: 20 sty 2026, 21:24 Ambitnie, ja nawet nie próbowałem. Dzieło duże objętościowo i przygnębiające. Do tego raczej relacja dziennikarska niż fabuła.

No nie jest to łatwa lektura, ale uznałem, że trzeba ją przeczytać. Wczoraj dotarłem do bardzo ciekawego rozdziału, w którym Sołżenicyn opisuje jak cienka jest granica między jasną a ciemną stroną mocy. Na swoim przykładzie (był aresztowany jako kapitan Armii Czerwonej), że gdyby ułożyło się inaczej to on mógł być po stronie katów... Władza, siła... Słowa klucze. Bardzo często ludzie ulegają tym pokusom. 

POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”