Ciekawostki z Australii

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym przygód na żywo
ODPOWIEDZ
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Ten badyl wyglądający jak seler to lemon grass czyli trawa cytrynowa. Troche łykowate wiec wysysa sie cytrynowy smak , po prostu mozna tym mieszać napój albo w sproszkowanej, zmielonej pokrojonej hformie formie .
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 615 razy

Post autor: TomaszK »

Brunhilda pisze:Ten badyl wyglądający jak seler to lemon grass czyli trawa cytrynowa.
A to już znam, Beata używa tego jak robi tajską zupę galangalową wg. przepisu Makłowicza.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No wlasnie. Bo lemongrass ma lekko cytrynowy smak i używana jest do gotowania, wlasnie zup, sosów, curry, do mięsa i tez robi sie z lemongrass herbatę. Tak sobie rośnie

Obrazek

A tak mozna na rynku kupić, w Azji i w sklepach zwykłych. U nas w supermarketach nie widziałam ale wystarczy do azjatyckiego sklepiku wejsc!

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 408958.jpg medium=http://i1156.photobucket.com/albums/p56 ... wghlf.jpeg large=http://i1156.photobucket.com/albums/p56 ... jcfija.jpg group=35117][/gimg]

oba zdjęcia z Wiki
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, 01:22 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 2 razy.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Lemongrass używa sie tez przciwko rożnym robalom, np sadzi sie w ogrodzie, zeby je zniechęcić. Bardzo dobrze zniechęca komary wiec robi sie najróżniejsze świeczki do odganiania komarów z niektórych gatunków lemo grass. Jak byłam w Kambidzy to nosiłam bransoletkę specjalna nasączona citronella wlasnie. Przeciw konarom, bo tam i malaria i dengue gorączka przeciez. Bo z lemongrass produkuje sie olej citronella, ktory jest przeciw komarom, ma właściwości antyseptyczne , przeciwgrzybiczne wiec używa sie w mydłach i srodkach dezynfekujących. Rowniez prezerwuje! Znalezli starożytne manuskrypty indyjskie spisane na liściu palmy zarezerwowane citronella. Super herb po prostu!
Jak wspomniałam, jak najbardziej jadalna jest ta trawa, nawet w postaci surowej, tak jak podana w Noma z abalone albo jak na kolejnym zdjeciu jeszcze z Singapore. Jako mieszacz w napoju. Napój tez fajnie podany, goraco tam wiec w w formie zamrożonej kulki, ktora sie po prostu powoli roztapia!

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 416478.jpg medium=http://i1156.photobucket.com/albums/p56 ... jcfija.jpg large=http://i1156.photobucket.com/albums/p56 ... g~original group=35118][/gimg]
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, 01:36 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Następnie podano owoce. No! Owoce to za duzo powiedziane oczywiscie. Malutkie kostki ananasa i arbuza. Ale za to jakie! nasączone sokami owocowymi! B o S k i e! PYSZNE! Naprawde. Do tego malutka kanapeczka z mango, owinieta w liść, przekładana i posypana..... Czym? Widać?

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 420987.jpg medium=http://i1156.photobucket.com/albums/p56 ... jcfija.jpg large=http://i1156.photobucket.com/albums/p56 ... jcfija.jpg group=35119][/gimg]
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, 02:06 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 303 razy

Post autor: johny »

Jak tak patrzę na te dania to myślę, ze na zlocie w Brześciu musimy zrobić jakieś orientalne dania. My będziemy kucharzyć a Ty będziesz nadzorowała to wszystko! :-D
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

johny pisze:Jak tak patrzę na te dania to myślę, ze na zlocie w Brześciu musimy zrobić jakieś orientalne dania. My będziemy kucharzyć a Ty będziesz nadzorowała to wszystko! :-D
Popieram ! Przywiozę pastę krewetkową, specjalnie dla Czesia.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

OK zgoda, ale zgadnijcie czym posypane jest to mango! No nie moge sie doczekać!
A dla Czesia pasta krewetkowa moze byc zbyt duzym szokiem. Do rosołu z kurki nijak nie podobna....
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, 12:15 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 601 razy
Otrzymał podziękowań: 309 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze:
johny pisze:Jak tak patrzę na te dania to myślę, ze na zlocie w Brześciu musimy zrobić jakieś orientalne dania. My będziemy kucharzyć a Ty będziesz nadzorowała to wszystko! :-D
Popieram ! Przywiozę pastę krewetkową, specjalnie dla Czesia.
To ja jeszcze się zastanowię czy przyjechać :563:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Wiedziałam :-D
nie moge sie doczekać czy zgadniecie czym posypane jest mango..
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, 15:29 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Brunhilda pisze: nie moge sie doczekać czy zgadniecie czym posypane jest mango..
To ja już nawet nie chcę próbować zgadywać :027:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Brunhilda pisze:OK zgoda, ale zgadnijcie czym posypane jest to mango! No nie moge sie doczekać!
Na zbliżeniu wyglada jak mrówki, ale podejrzewam że to jakieś ziarenka.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

TomaszK pisze:Na zbliżeniu wyglada jak mrówki,
Kurczę Tomaszu, dobry jesteś.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Jadłeś to ?
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

TomaszK pisze:Jadłeś to ?
Nie. Ale nie mogłem doczekać aż Brunhilda wstanie, więc wyszukałem w googlach :-)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Oecophylla_smaragdina
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Wstala i juz z pracy wrocila. TAK! Mrówki zielone! Normalnie Kambodza! Chociaz nie! Te nie sa jakies tam zwykle mrówki! To mrówki zielone. Żyją na drzewach cytrusowych, najchętniej lemonkowych wiec sa zielone i UWAGA, smakują cytrynowo! :shock: :shock: :shock: popularne wsród Aborygenów jako cytrynowa przyprawa!oto zbliżenie...

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 531640.jpg medium=http://i1156.photobucket.com/albums/p56 ... jcfija.jpg large=http://i1156.photobucket.com/albums/p56 ... jcfija.jpg group=35189][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nie moglam Po prostu uwierzyc, ze sa cytrynowe w smaku!! :shock: no smaczne nawet! Te w Kambodzy były inne, po pierwsże ugotowane, czy tez raczej podsmażone. Z chili. I jakby większe. No i razem z larwami. Tez dobre były. Nóżki tylko w zębach trzeszczały i zostawały.... Tu zdjecie kambodżańskich...

http://www.pansamochodzik.org.pl/viewto ... c&start=90
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2016, 05:33 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A moze uda mi sie te mrówki kupić , suszone i przywiozę dla Czesia do deseru?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Co Ty na to Czesiu? Aborygeni jedzą tez larwy tych zielonych mrówek. Mozna z larw i mrówek przyrządzić cytrynowy napój , ktory swietnie leczy przeziebienia, bóle gardła i głowy.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Brunhilda pisze:A moze uda mi sie te mrówki kupić , suszone i przywiozę dla Czesia do deseru?
Brunhilda pisze:Co Ty na to Czesiu? Aborygeni jedzą tez larwy tych zielonych mrówek. Mozna z larw i mrówek przyrządzić cytrynowy napój , ktory swietnie leczy przeziebienia, bóle gardła i głowy.
Dzizaz, ja chyba naprawdę nie przyjadę na to otwarcie Wyspy Złoczyńców.
Już piszę list do Hanki, żeby nie rezerwowała dla mnie miejsca. :027:
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Brunhilda pisze:Co Ty na to Czesiu? Aborygeni jedzą tez larwy tych zielonych mrówek. Mozna z larw i mrówek przyrządzić cytrynowy napój , ktory swietnie leczy przeziebienia, bóle gardła i głowy.
Ale, ale, Brunhildo, może zawiążemy spółkę? U nas mrówków pod dostatkiem, farby zielonej też nie brakuje. Kupię zgrzewkę plakatówki zielonej, pomalujemy mrówki i będziemy Ci podsyłać co jakiś czas świeżą partię tego "przysmaku" a Ty rozłożysz straganik i będziesz handlować Aborygenom. Zysk fifty-fifty, co Ty na to? Ja wchodzę w ten biznes. :-D
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Czesio1 pisze:, może zawiążemy spółkę? U nas mrówków pod dostatkiem, farby zielonej też nie brakuje. D
Nie wiem czy mimo wszystko mrówki są dobre. Wg przekazu Cejrowskiego, po pieczonych mrówkach, no tego no. W każdym razie, działają jak brom. ;-)

Bruniu narobiłaś mi smaka tymi zdjęciami, u mnie dzisiaj prażaki z kapuśniakiem.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Co to prażaki ?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszK pisze:Co to prażaki ?
Słowo "PRAŻAK" kojarzy mi się z dawnym czechosłowackim serialem "Pod jednym dachem". Tak mieszkańcy wsi Czereśniowa nazywali początkowo pana Humla czyli byłego już mieszkańca Pragi. :-D
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2016, 20:04 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze:
TomaszK pisze:Co to prażaki ?
Słowo "PRAŻAK" kojarzy mi się z dawnym czechosłowackim serialem "Pod jednym dachem". Tak mieszkańcy wsi Czereśniowa nazywali początkowo pana Humla czyli byłego już mieszkańca Pragi. :-D
Czesio, tak jak piszesz - prażaki to lud zamieszkujący Pragę, ( dobrym przyładem jest Jożin z Bżin :-D ).

Natomiast Prażaki, prażoki, dusicha, to inaczej "ziemniaki do boku". Czyli ziemniaki zaklepane mąką, okraszone najlepiej świńską skwarką.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2016, 20:33 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszeK, najlepiej smakuje w Kortumówce k/Tumu ;-) , ale poszczułem :-P
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2016, 20:40 przez VdL, łącznie zmieniany 2 razy.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

VdL pisze:Prażaki, prażoki, dusicha, to inaczej "ziemniaki do boku". Czyli ziemniaki zaklepane mąką, okraszone najlepiej świńską skwarką.
Niespecjalnie zrozumiałem, ale poszukałem w internecie i stwierdzam, że wyglądają równie smakowicie, jak egzotyczne smakołyki Brunhildy.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszK pisze:
VdL pisze:Prażaki, prażoki, dusicha, to inaczej "ziemniaki do boku". Czyli ziemniaki zaklepane mąką, okraszone najlepiej świńską skwarką.
Niespecjalnie zrozumiałem, ale poszukałem w internecie i stwierdzam, że wyglądają równie smakowicie, jak egzotyczne smakołyki Brunhildy.
a jak się podleje, to nawet bardziej. :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

To ja ne te prażoki vel dusiche, chociaz nie wiem co znaczy, ze zaklepane mąka, zapisuje sie. świńska skwarka mowi mi, ze musza byc pyszne :-D

Szukam wszedzie gdzie mozna kupić te zielone mrówki dla Czesia. Kurcze nigdzie. Czyżbym sama musiała sie udać do Dalekiej Tropikanlnej Queenslandii, zeby nazbierać.... Tylko gdzie i jak? Paweł wie jak bardzo komunikatywne były aborygeńskie kobiety, które podobno kuchnia sie zajmują...
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

VdL pisze:TomaszK napisał/a:
VdL napisał/a:
Prażaki, prażoki, dusicha, to inaczej "ziemniaki do boku". Czyli ziemniaki zaklepane mąką, okraszone najlepiej świńską skwarką.

a jak się podleje, to nawet bardziej. :-D
Są jeszcze bryzgane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne Z Przygodą na żywo”