A ja myślałem że najsłynniejszym królem Ryszardem, był ten od tekstu: "Konia, konia, królestwo za konia !" Jego miejsce pochówku też zostało niedawno odkryte, podobno pod jakimś parkingiem ?
O wszystkim i o niczym
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Re: O wszystkim i o niczym
-
Fantomas
- Zlotowicz

- Podziękował;: 182 razy
- Otrzymał podziękowań: 184 razy
No gdzie Ryszardowi III do Lwie Serce. Znaleziony został pod parkingiem w Leicester. O tej historii powstał film
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Chyba oglądałem ten film. 
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Niesamowita historia z tym parkingiem ... przygoda życia. Z tego co przeczytałem w Internecie, to ta Pani musiała wykazać się znaczną determinacją.
-
Fantomas
- Zlotowicz

1000 lat królestwa! Rocznica dwóch pierwszych, wspanialych piastowskich koronacji. Vivat Boleslaus Rex! ViVat Misecko Rex! 500 lat Hołdu pruskiego, co za combo. Ater, masz gdzieś pod ręką fotki pomnika Bolesława Chrobrego i Mieszka II z Gniezna?
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Przeniesione.Barabasz pisze: ↑13 kwie 2025, 09:41 Czesio1 proszę przenieść odpowiednie wpisy do tej śmierdzącej dziury zwanej Kącikiem politycznym.
W ogóle mam propozycję, osoby zainteresowane dyskutowaniem na te tematy, proszę załóżcie sobie grupę na Messengerze i tam dyskutujcie do woli, jak ktoś będzie chętny zawsze można dodać, a tu powstrzymajcie się o podobnych wpisów.
-
Fantomas
- Zlotowicz

Głodnemu chleb na myśli. Doniosła rocznica to nie jest żadną dyskusją polityczną tylko okazją do przypomnienia tej historii. Wiedzieliście, że 1000 lat temu były dwie koronacje, czy przeczytaliści w moim poście? Moda na historię wróci, bo kiedy już dojdzie do zaspokojenie podstawowych potrzeb przyjdzie ciekawość. Skąd jestem? Kim jestem? Jaka jest moja historia? Przed laty wywiad Jacquesem Le Goff, wybitnym francuskim historykiem ze szkoły Annales, opublikowała GW. Mówił dokładnie to samo. Dobra nie napiszę już nic, bo zaraz Barabasz albo PawelK zarzucą mi politykowanie.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Tak mi się w tym momencie przypomniało:Fantomas pisze: ↑14 kwie 2025, 20:20 Głodnemu chleb na myśli. Doniosła rocznica to nie jest żadną dyskusją polityczną tylko okazją do przypomnienia tej historii. Wiedzieliście, że 1000 lat temu były dwie koronacje, czy przeczytaliści w moim poście? Moda na historię wróci, bo kiedy już dojdzie do zaspokojenie podstawowych potrzeb przyjdzie ciekawość. Skąd jestem? Kim jestem? Jaka jest moja historia? Przed laty wywiad Jacquesem Le Goff, wybitnym francuskim historykiem ze szkoły Annales, opublikowała GW. Mówił dokładnie to samo.
"— Powinien pan zostać nauczycielem, a nie detektywem — żartobliwie stwierdziła Monika.— Może — przytaknąłem — ale prawdopodobnie po prostu należę do ludzi dociekliwych. Nie lubię przyjmować gołych faktów, ale interesuje mnie, jak się one narodziły, gdzie są ich źródła. Jeśli coś jem, chcę wiedzieć dlaczego to ma smak taki a nie inny. A smak tej ziemi dopiero wtedy jest naprawdę wyczuwalny, gdy zna się jej historię."
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
Fantomasie mój wpis dotyczył tego co było później po twoim wpisie o rocznicy, o podobnych wydarzeniach to chętnie poczytam ale Twoje późniejsze komentarze i inne były już co najmniej nie na miejscu.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
Już drugi raz się spotykam w krótkim czasie z sugestią jakoby społeczeństwo nie wiedziało o koronacji Mieszka II. Poprzednio przed startem Piast Challenge. Przecież to nie jest żadna tajemna wiedza tylko podstawówka.
-
Fantomas
- Zlotowicz

Trochę mitów narosło wokół tych koronacji. Pamiętasz ten komiks?Wtedy jeszcze twierdzono, że Bolesław koronował się razem ze swoim synem Mieszkiem. Taki obrazek znalazł się na ostatniej stronie. Dziś już wiadomo, że Mieszko II koronował się pod koniec 1025 r. Warto przypominać Piastów, bo wiele osób kojarzy Mieszka I, Bolesława Chrobrego i Bolesława Krzywoustego, a następnie dopiero Kazimierza Wielkiego.
- johny
- Moderator

O kurcze!!! Miałem ten komiks! Kompletnie wyleciało mi to z głowy. Jednak ten ludzki mózg to niezła maszyna. Jeden impuls i plik wyciągnięty gdzieś z lata nieużywanego folderu.Fantomas pisze: ↑15 kwie 2025, 06:18 Trochę mitów narosło wokół tych koronacji. Pamiętasz ten komiks?28062023649bd5ec24e2a.jpegWtedy jeszcze twierdzono, że Bolesław koronował się razem ze swoim synem Mieszkiem. Taki obrazek znalazł się na ostatniej stronie. Dziś już wiadomo, że Mieszko II koronował się pod koniec 1025 r. Warto przypominać Piastów, bo wiele osób kojarzy Mieszka I, Bolesława Chrobrego i Bolesława Krzywoustego, a następnie dopiero Kazimierza Wielkiego.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
-
Fantomas
- Zlotowicz

Jeszcze raz o koronacji Bolesława Chrobrego. Z panem prof. Wojciechem Polakiem miałem zajęcia. Fakt, było to dawno temu.
https://www.tysol.pl/a138979-prof-polak ... nej-europy
https://www.tysol.pl/a138979-prof-polak ... nej-europy
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Rzeczywiście obchody 1000-lecia czegokolwiek, to okazja do poważnych uroczystości i innych pobocznych wystąpień. Pamiętam, że jak było 1000-lecie bitwy pod Cedynią w 1972 roku, to trąbiły o tym telewizja i gazety, w tym dniu były jakieś uroczystosci na miejscu, a Teatr Telewizji przedstawił jakąś inscenizację przygotowań do bitwy. 1000-lecie Zjazdu Gnieźnieńskiego też było huczniej obchodzone niż teraz. Nie doszukuję się w tym żadnej polityki, raczej zajęcie sie mediów kampanią wyborczą i innymi sensacjami. A przydałoby się to bardziej nagłośnić, chociażby w celach dydaktycznych.
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Tylko że tak naprawdę to wcale nie wiadomo kiedy Bolesław został koronowany. Żaden kronikarz nie wspomina daty dziennej, tylko rok jest w miarę pewny. Ta data to dywagacje wynikające z tego, że wypadała wtedy Wielkanoc, no a taka doniosła rzecz musiała się odbyć w ważne święto.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
-
Fantomas
- Zlotowicz

Zmarł 17 czerwca 1025 r. Koronował się na krótko przed śmiercią. To wiadomo na pewno. Święta Wielkiejnocy to najbardziej prawdopodobny termin koronacji królewskiej.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

O ile nie zostanie rozszerzona żałoba narodowa z powodu śmierci jakiegoś przywódcy.
- irycki
- Zlotowicz

To jest gdybologia
A prawda jest taka że nie wiemy i już.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
.
-
seth_22
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Dolny Śląsk
- Podziękował;: 60 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
Trochę jestem zaskoczony toczącą się tutaj dyskusją. Mam silne przekonanie, że Polska powinna chwalić się pierwszą koronacją i godnie ją uczcić. Czy miała ona miejsce w 1025, czy trochę wcześniej? Mimo wszystko, nie to jest najważniejsze. Nadrzędną kwestią jest to, że mamy świetny pretekst, by pokazać (przypomnieć), że Polska nie narodziła się sto kilka lat temu, lecz znacznie wcześniej - i że była istotnym podmiotem na arenie międzynarodowej w tej części Europy.
To samo dotyczy zresztą spuścizny polskiego parlamentaryzmu.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2025, 11:54 przez seth_22, łącznie zmieniany 3 razy.
- johny
- Moderator

Celebracja tej rocznicy to kpina.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- irycki
- Zlotowicz

Ale co ma piernik do wiatraka? Uczcić należy, Bolesławowi też nikt nie odbierze tego, że był pierwszym koronowanym władcą Polski.
Tylko czy należy w tym celu tworzyć fikcję i twierdzić, że wiemy kiedy ta koronacja nastąpiła? Nie wiemy i raczej się nie dowiemy, szansa na odkrycie jakichś nowych wiarygodnych źródeł jest mikra.
.
-
seth_22
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Dolny Śląsk
- Podziękował;: 60 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
-
Fantomas
- Zlotowicz

Tu pełna zgoda. 1000 lat Królestwa. Dwie wspaniałe piastowskie koronacje. To jest nasza piękna historia i warto to podkreślać zawsze i wszędzie. Od państwa do chrześcijańskiego księstwa. Od mocarstwa do królestwa. Bez oglądania się na obcych. Realizując własne plany i ambicje. To jest lekcja i przesłanie dla nas, współczesnych.seth_22 pisze: ↑27 kwie 2025, 11:13 Trochę jestem zaskoczony toczącą się tutaj dyskusją. Mam silne przekonanie, że Polska powinna chwalić się pierwszą koronacją i godnie ją uczcić. Czy miała ona miejsce w 1025, czy trochę wcześniej? Mimo wszystko, nie to jest najważniejsze. Nadrzędną kwestią jest to, że mamy świetny pretekst, by pokazać (przypomnieć), że Polska nie narodziła się sto kilka lat temu, lecz znacznie wcześniej - i że była istotnym podmiotem na arenie międzynarodowej w tej części Europy.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

A jak miałyby wyglądać takie obchody?
- Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowanie:
- Hanka (27 kwie 2025, 20:33)
-
Fantomas
- Zlotowicz

irycki, aleś się uczepił. Wiadomo, że nastąpiła krótko przed śmiercią Bolesława. Jeśli nie w Wielkanoc AD 1025 to krótko po, skoro 16 czerwca Bolesław już nie żył.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
-
Hanka
- Zlotowicz

- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Podziękował;: 171 razy
- Otrzymał podziękowań: 156 razy
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

A może to nie władza ma w nosie obchody, tylko społeczeństwo ? https://wiadomosci.wp.pl/fiasko-milenij ... 300523200a
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
A może koncert w niedzielę wieczorem nie jest rozwiązaniem ściągającym setki tysięcy, bo w poniedziałek rano trzeba wstać do pracy. Koncert miał być w sobotę, ale w sobotę była żałoba narodowa i nie można koncertów uskuteczniać. Na ile naród odczuwał żałobę, a na ile decyzja była polityczna i populistyczna, nie mnie oceniać.TomaszK pisze: ↑28 kwie 2025, 08:20 A może to nie władza ma w nosie obchody, tylko społeczeństwo ? https://wiadomosci.wp.pl/fiasko-milenij ... 300523200a
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...