Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Robię także z grzybami oraz z grochem.
Jem wszystko. Pod tym względem jestem cudownym dzieckiem :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 509674.jpg medium= group=glr18467][/timg]
Specjalnie dla vdl.
W pensjonacie w którym mieszkam mam super wyposażoną kuchnię, zatem :D
Była mowa o szpinaku ostatnio, że bez smaku, itp. Postanowiłem zrobić danie popisowe. Bardzo lubię tak podawać. Makaron, szpinak, ser kozi, oliwki, pomidory i dużo czosnku. Wszystko na maśle.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

I szczypiorek, dla bilansu smakowego ;)
Jutro ryba, od dziś się marynuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 13053
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 192 razy

Post autor: Yvonne »

Roch pisze:Makaron, szpinak, ser kozi, oliwki, pomidory i dużo czosnku.
Aż mi ślinka cieknie - wszystko z wyżej wymienionych lubię :-)

A co do szpinaku bez smaku - szpinak jest wspaniały, ale musi być dobrze, a nawet bardzo dobrze, doprawiony. Wtedy jego smak jest niezrównany.
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Ty poczekaj na rybę ;)
Tak, szpinak lubi dodatek dominujący. Oczywiście ważne, aby dochodził spokojnie na patelni. Jedno z niewielu warzyw, które są lepsze mrożone niż świeże.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16445
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 423 razy
Otrzymał podziękowań: 211 razy

Post autor: Czesio1 »

Roch pisze:[url=http://naforum.zapodaj.net/thumbs/411a85969a78.jpg]Obrazek[/url]
Specjalnie dla vdl.
W pensjonacie w którym mieszkam mam super wyposażoną kuchnię, zatem :D
Była mowa o szpinaku ostatnio, że bez smaku, itp. Postanowiłem zrobić danie popisowe. Bardzo lubię tak podawać. Makaron, szpinak, ser kozi, oliwki, pomidory i dużo czosnku. Wszystko na maśle.
Ech, narobiles Rochu smaka :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Roch pisze:[url=http://naforum.zapodaj.net/thumbs/411a85969a78.jpg]Obrazek[/url]
Specjalnie dla vdl.
W pensjonacie w którym mieszkam mam super wyposażoną kuchnię, zatem :D
Była mowa o szpinaku ostatnio, że bez smaku, itp. Postanowiłem zrobić danie popisowe. Bardzo lubię tak podawać. Makaron, szpinak, ser kozi, oliwki, pomidory i dużo czosnku. Wszystko na maśle.
Wygląda apetycznie i nawet narobiłeś mi smaku. Mimo, iż za szpinakiem nie przepadam to ta kompozycja smaków mi odpowiada.

Rochu i o to chodzi, aby gotowanie było zabawą. Dzięki, twoje zdrowie :564:
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Dla Yvonne
[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 551452.jpg medium= group=glr18506][/timg]
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Łosoś bałtycki marynowany. Podany z jabłkiem, cebulą i prażonymi orzechami. Do tego dużo mięty.

Na co macie ochotę jutro? :) Coś z czerwonego mięsa?

I moja prośba. Nie kupujcie tzw. łososia norweskiego. Wiem, że innego się nie dostanie w tym kraju, ale serio są smaczniejsze i zdrowsze ryby niż ta sztuczność. Bałtycki łosoś jest bardziej żółty, atlantycki jak żółtko jaja a tzw. norweski (hodowlany) różowy. To nie smakuje. Każdy kto spróbował dzikiej ryby, nie tknie tego czegoś. Dziwię się promowaniu tej ryby w programach kulinarnych.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2014, 19:35 przez Nemsta, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16445
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 423 razy
Otrzymał podziękowań: 211 razy

Post autor: Czesio1 »

Roch pisze:Łosoś bałtycki marynowany. Podany z jabłkiem, cebulą i prażonymi orzechami. Do tego dużo mięty.

Na co macie ochotę jutro? :) Coś z czerwonego mięsa?

I moja prośba. Nie kupujcie tzw. łososia norweskiego. Wiem, że innego się nie dostanie w tym kraju, ale serio są smaczniejsze i zdrowsze ryby niż ta sztuczność. Bałtycki łosoś jest bardziej żółty, atlantycki jak żółtko jaja a tzw. norweski (hodowlany) różowy. To nie smakuje. Każdy kto spróbował dzikiej ryby, nie tknie tego czegoś. Dziwię się promowaniu tej ryby w programach kulinarnych.
Zaintrygowales mnie Rochu tym rozowym lososiem. Czasem lubie zrobic rolade szpinakowa z lososiem i pychotka wychodzi. To mowisz ze ta okreslana mianem krolewskiej ryba jest sztuczna?
A co do jutra ja juz mam przygotowane skladniki. Robie bigos z grzybami po cygansku.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Tak bracie, sztuczna jak pasza którą dostaje. Karoten dodawany do karmy powoduje wybarwienie. Wiesz, to jak z kurczakiem marketowym a kurą wiejską od pani na targowisku. Polskie karpie dostają lepszej jakości pasze, bo jest bardziej naturalna. Ale ryba ta ma inny profil żywieniowy od drapieżnego łososia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16445
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 423 razy
Otrzymał podziękowań: 211 razy

Post autor: Czesio1 »

Roch pisze:Tak bracie, sztuczna jak pasza którą dostaje. Karoten dodawany do karmy powoduje wybarwienie. Wiesz, to jak z kurczakiem marketowym a kurą wiejską od pani na targowisku. Polskie karpie dostają lepszej jakości pasze, bo jest bardziej naturalna. Ale ryba ta ma inny profil żywieniowy od drapieżnego łososia.
Kurka z marketu a kurka wiejska to rzeczywiscie dwie rozne bajki. Widac to chocby po rosole. Chociaz z drugiej strony udka pieczone lepsze sa z kury marketowej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Bo kura wiejska musi być młoda aby mięso (mięśnie) nie były tak twarde.

Yvonne ryba nie smakuje ;(
Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Czesio1 pisze:
Roch pisze:Tak bracie, sztuczna jak pasza którą dostaje. Karoten dodawany do karmy powoduje wybarwienie. Wiesz, to jak z kurczakiem marketowym a kurą wiejską od pani na targowisku. Polskie karpie dostają lepszej jakości pasze, bo jest bardziej naturalna. Ale ryba ta ma inny profil żywieniowy od drapieżnego łososia.
Kurka z marketu a kurka wiejska to rzeczywiscie dwie rozne bajki. Widac to chocby po rosole. Chociaz z drugiej strony udka pieczone lepsze sa z kury marketowej.
Czesio, najlepszy rosół jest z koguta.
Jeśli nie mam chodzonego koguta wtedy: skrzydło z indyka, podroby i coś kleistego z wołowiny. To najlepszy substytut koguta. Włoszczyzna, marchew, lubczyk.

Przy okazji po kurach marketowych piersi rosną, Czesio uważaj.
Zbyt dużo antybiotyków i hormonu wzrostu. Lepsza kaczuszka :-D
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Dokładnie :D Może jutro kaczka właśnie, chociaż mam ochotę na czerwone.
Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Może ostatnio przeze mnie preferowaną wołowinkę ???? Miałbyś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Jak wołowina to Ameryka. Będzie odsłona meksykańska w zieleni :)
Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6423
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 217 razy
Otrzymał podziękowań: 152 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Roch pisze:Jak wołowina to Ameryka.
Podobno najlepsza wołowina jest na Azorach.
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Wolę urugwajską. Będę robił z polskiej ;) Już mam pomysł na danie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Przygotowuje quesadillas z wołowiną. Do tego będą chipotle, czyli wędzone papryczki Jalapeno, pomidory, fasola. Wszystko zatopione w świeżym guacamole i dodam kwaśnej śmietany. Dużo kminku i kolendry a na koniec pieczenia trochę sera cheddar.
Sam jestem ciekaw co to wyjdzie. Będzie ostro i zielono :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Guacamole oczywiście z dojrzałego awokado (co się naszukałem), soku z limonki, kolendry, pomidorów oraz czerwonej cebuli.

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 641622.jpg medium= group=glr18562][/timg]
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Wszystko dałem w tortille.
Powiem, ostre i smaczne :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16445
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 423 razy
Otrzymał podziękowań: 211 razy

Post autor: Czesio1 »

Niesamowity jesteś Rochu. Po Twoich wyczynach to już nawet nie będę wyjeżdżał z moim bigosem po cygańsku.
A kto potem to wszystko zjada? Ty sam czy masz towarzyszów do konsumpcji? :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16445
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 423 razy
Otrzymał podziękowań: 211 razy

Post autor: Czesio1 »

Chyba będę musiał założyć nową kategorią na forum: Kucharz Forowy.
I przy tej okazji chyba mamy rozwiązany problem posiłków przy okazji kolejnych zlotów, prawda Rochu? ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6423
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 217 razy
Otrzymał podziękowań: 152 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Czesio1 pisze:I przy tej okazji chyba mamy rozwiązany problem posiłków przy okazji kolejnych zlotów, prawda Rochu?
No nie wiem. Mnie (a właściwie moją wątrobę) przeraziło na początku stwierdzenie "i dużo czosnku". Jednak bardziej wolę standardowe grilowane kiełby od Tomasza :-)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16445
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 423 razy
Otrzymał podziękowań: 211 razy

Post autor: Czesio1 »

PawelK pisze: No nie wiem. Mnie (a właściwie moją wątrobę) przeraziło na początku stwierdzenie "i dużo czosnku". Jednak bardziej wolę standardowe grilowane kiełby od Tomasza :-)
Ja myślę, że Roch i na to znajdzie sposób. Może powalczymy z tym problemem ilością bądź jakością płynów? ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Gotować mogę na złotach, bo bardzo lubię. Niestety, najczęściej robię tylko dla siebie. Tak jest i tym razem.
Nie było tak dużo czosnku, 7 ząbków.
Czesio, dawaj, ja lubię bigos :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Ogólnie to bardzo lubię jadać w barach mlecznych. To najlepsza kuchnia w Polsce.
¬le się gotuje dla jednej osoby. Z małej ilości trzeba robić a wtedy ciężko trafić z przyprawami i smakiem.
Płyny także produkuje, zatem możemy przesądzać z czosnkiem :D
Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11667
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 250 razy
Otrzymał podziękowań: 207 razy

Post autor: johny »

Kucharz forowy!!! - Brawo!!! :564: :-D
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 2098
Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Rang braknie jak poznacie wszystkie moje pasje :D
Powiedział skromnie udając się na spacer.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”