Przygoda z kuchnią
- VdL
- Zlotowicz
- Posty: 4799
- Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
- Miejscowość: dokąd
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 129 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Zastanawiam się, aby w ten sposób sprowokować nalewę z czarnej porzeczki. Robiłeś cos takiego?Roch pisze:Dodatek. 1/3 objętości to rum. Jestem bardzo zaskoczony jakością. Na plus oczywiście. Tradycyjna nalewka wiśniowa 2/3 + 1/3 czystego rumu. Zostało to na 4 lata i mam jeszcze pół butelki Na szczęście są jeszcze 3 pełne
- VdL
- Zlotowicz
- Posty: 4799
- Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
- Miejscowość: dokąd
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 129 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
.Roch pisze:Dodatek. 1/3 objętości to rum. Jestem bardzo zaskoczony jakością. Na plus oczywiście. Tradycyjna nalewka wiśniowa 2/3 + 1/3 czystego rumu. Zostało to na 4 lata i mam jeszcze pół butelki Na szczęście są jeszcze 3 pełne
Jaką powinna mieć moc po dodaniu rumu?
Ostatnio zmieniony 02 lis 2014, 11:13 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nemsta
- Forowy Badacz Naukowy
- Posty: 2098
- Rejestracja: 13 wrz 2014, 23:23
- Tytuł: Łajza archeologiczna
- Miejscowość: Wyk
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Dziś miałem swój pierwszy raz
Pierwszy raz z ciastkiem.
Gotować potrafię, jednak cukiernictwo nie jest moją mocną stroną. Zaczynam to zmieniać i po trzech próbach z ciastami (dwa nieudane) dziś postanowiłem zrobić ciastka. To nic skomplikowanego, francuskie z brzoskwiniami. Nic nie można zepsuć
Udało się, zatem prezentuje swoje ciastka.
[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 300202.jpg medium= group=glr18348][/timg]
Pierwszy raz z ciastkiem.
Gotować potrafię, jednak cukiernictwo nie jest moją mocną stroną. Zaczynam to zmieniać i po trzech próbach z ciastami (dwa nieudane) dziś postanowiłem zrobić ciastka. To nic skomplikowanego, francuskie z brzoskwiniami. Nic nie można zepsuć
Udało się, zatem prezentuje swoje ciastka.
[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 300202.jpg medium= group=glr18348][/timg]
Ostatnio zmieniony 20 lip 2015, 01:22 przez Nemsta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesio1
- Administrator
- Posty: 16444
- Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 423 razy
- Otrzymał podziękowań: 211 razy
Ja od kilku lat regularnie kupuję Tele-Tydzień (żeby mieć pod ręką aktualny program telewizyjny) i z każdego numeru wyrywam strony z przepisami kulinarnymi i turystyką. Mam już spory plik, przy każdym zestawie obiecuję sobie, że w zimie będzie więcej czasu to sobie pokucharzę. I zwykle tego czasu brakuje, albo zacięcia brak.
Aż wreszcie ostatnio mnie zebrało i dwa dania zrobiłem:
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 439441.jpg medium= large= group=glr18353][/gimg]
Pomidory pod jajecznicą
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 458631.jpg medium= large= group=glr18353][/gimg]
Drobiowe kieszonki
z nadzieniem szpinakowym
Zdjęcia trochę kiepskie, ale nie przewidywałem publikacji dań więc się do fotek nie przyłożyłem.
A w najbliższej przyszłości mam w planach ruloniki ze szpinakowo-rybnym farszem. Ciekawe czy wyjdą.
Aż wreszcie ostatnio mnie zebrało i dwa dania zrobiłem:
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 439441.jpg medium= large= group=glr18353][/gimg]
Pomidory pod jajecznicą
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 458631.jpg medium= large= group=glr18353][/gimg]
Drobiowe kieszonki
z nadzieniem szpinakowym
Zdjęcia trochę kiepskie, ale nie przewidywałem publikacji dań więc się do fotek nie przyłożyłem.
A w najbliższej przyszłości mam w planach ruloniki ze szpinakowo-rybnym farszem. Ciekawe czy wyjdą.
- Czesio1
- Administrator
- Posty: 16444
- Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 423 razy
- Otrzymał podziękowań: 211 razy
Proszę bardzo:Roch pisze:Na kieszonki można przepis?
Smacznie to wygląda.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 617678.jpg medium= large= group=glr18355][/gimg]
Jedno w tym przepisie jest dla mnie niejasne. Mianowicie te dwie cebule. Trzeba ich pokroić w piórka i podsmażyć. I co dalej z nimi? Nie mogę tego doczytać.
- VdL
- Zlotowicz
- Posty: 4799
- Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
- Miejscowość: dokąd
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 129 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Faktycznie nie jest napisane . Myślałem, najpierw że dodaje się do farszu. Teraz myślę, że idzie pod ciasto francuskie. Czesio jak to zrobiłeś?
Zrobiłbym inaczej pierś ze szpinakiem przesmażyłbym razem z cebulą lub czosnkiem.
Jeszcze lepiej byłoby gdyby do szpinaku dodać trochę gorgonzolli.
Sorki poniosło mnie
Zrobiłbym inaczej pierś ze szpinakiem przesmażyłbym razem z cebulą lub czosnkiem.
Jeszcze lepiej byłoby gdyby do szpinaku dodać trochę gorgonzolli.
Sorki poniosło mnie
- VdL
- Zlotowicz
- Posty: 4799
- Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
- Miejscowość: dokąd
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 129 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Ciekawa propozycja,TomaszK pisze:Ten pomidor pod jajecznicą wygląda ciekawie, mam ochotę spróbować. Czy pomidora się jakoś podgrzewa przed włożeniem jajecznicy ?
Czecio, daj recepturkę, możemy się tylko domyślać.
Robisz zagadki kulinarne, nowy temat czy co
Zgaduję:
Patroszysz pomidora,
zawartość dodajesz do jajecznicy i pakujesz do pomidora?
Dałbym szczypiora do smaku, jak mówi pewien francuz i włala
- Czesio1
- Administrator
- Posty: 16444
- Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 423 razy
- Otrzymał podziękowań: 211 razy
Jak obiecałem tak proszę, oto przepis:
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 734588.jpg medium= large= group=glr18404][/gimg]
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 734588.jpg medium= large= group=glr18404][/gimg]
- johny
- Moderator
- Posty: 11666
- Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
- Miejscowość: Łódź
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 250 razy
- Otrzymał podziękowań: 207 razy
Zagadka, co to za potrawa?
[Brak obrazka tinypic]
[Brak obrazka tinypic]
Ostatnio zmieniony 20 lip 2015, 01:26 przez johny, łącznie zmieniany 1 raz.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Czesio1
- Administrator
- Posty: 16444
- Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 423 razy
- Otrzymał podziękowań: 211 razy
To jednak czegos takiego nie widzialem i nie jadlem.johny pisze:Normalnie, mieli kapustę, dodaje przyprawy, formuje kotlety i smaży!
Ja tez wole bigos. A propos Rochu w tych przepisach z Tele-Tygodnia widzialem tez przepis na kapuste z grzybami i msm to w niedalekich planach zrobic.
A kapuste z grochem lubisz?