Ciekawostki z Australii

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym przygód na żywo
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: miasto Łódź
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: misia »

Brunhilda pisze: [...]
A w plane mam śniadanie z gorylem! WOW!
[...]
Ja tam stawiam na to, że będziesz jeść goryla g;)
[ale oczywiście mu nie życzę takiego końca]

Wspieram duchowo wszystkie Twoje loty samolotem, to tak jak wizyta u dentysty, tak trzeba i będzie z głowy g;)

ps. Czy próbowałaś nawiązać kontakt z rowerzystami z Polski podróżującymi po Australii?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Praw­da leży pośrod­ku - może dla­tego wszys­tkim za­wadza" - Arystoteles
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Dzieki! Dzieki kochani! Misiu, nie, jeszcze nie. Jak wróce. Nie miałam juz głowy i czasu.
Samolot przeżyłam. Na lekarstwach. Singapore boski. Maja 50 lat istnienia uroczystości. Ja co prawda cały dzien na konferencji ale w niedziel sie zerwe.
To orangutany. Nawet nie wiedzialm, ze jest różnica, myślałam ,z e to jest to samo. Tj goryl i orangutan.
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: miasto Łódź
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: misia »

Dzisiaj [25.07.2016] w Markomanii ( audycja autorska Marka Niedźwieckiego w Trójce) był wywiad z Pawłem Milewskim - ambasadorem Polski w Australii. Zobacz jak o Was, Polonii, mówił g;) [od 2:55]

http://www.polskieradio.pl/9/344/Artyku ... -godz-1108
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Praw­da leży pośrod­ku - może dla­tego wszys­tkim za­wadza" - Arystoteles
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Oj dziekuje! misiu! Bardzo ładnie o Australii w ogole. Tak jak powiedział MN, rzeczywiscie, jak sie wysiada na lotnisku i na ulice juz wychodzi, to nąwet zapach jest inny. To musza byc eukaliptusy...
Tak, ładnie o nas mówił, no ale to prawda. Polacy sa spokojna, dobrze ułożona grupa.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No i pojawiają sie juz pierwsi uchodźcy z Syrii. Chrześcijanie. Przyszła dzisiaj pani, w ząb po angielsku oczywiscie. Ale z zębem oczywiscie:)))))) no i opowiadała, przez tłumacza, ze w Damaszku rozstawionych ma I.s snajperów, ktorzy strzelają, w wybrane cele. Nauczyciele w szkole, urzędnicy różni, to ich cele. Chodzi o destabilizację i terror rzecz jasna. Poza tym stałe coś gdzies wybucha. Kawałki ciał rozrzucone po drogach. No i tak.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No I dzisiaj widoczna miała byc Aurora Australis a ja nie wiedziałam...... No pech! Nie miałam jak, gdzie, z kim no i przepadło! Chociaż moze nie byłoby nic widać bo najlepiej w południowych regionach ale gdyby tak troszkę na południe pojechać to moze? No jestem zawiedzione abardzo! Troche dlatego tak wyszło bo alert o tym, ze bedzie widoczna bo activity słońca zwiększone przyszedł w sobotę. No jak tu coś zaplanować z dnia na dzien! Następnym razem musze byc gotowa!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Zńowu mieliśmy atak terrorystyczny! Tym razem 15 latek zabił pracownika policji. Został zastrzelony prze policję. organizacje pro IS i pro skrajnie muzułmańskie protestuja. Inne potępiają chłopaka.
Zamieszanie.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Acha. Apeluje sie do rodziców, zeby zwracali uwagę czy dziecię nie zachowuje sie nagle dziwnie. Do czego to dochodzi!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nareszcie lato! Ciepło. Cudownie. Ma byc gorące lato! Pawełku! Szykujcie sie na ciepło. Co z tymi siatkami na glowe? Kupiłeś?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2015, 13:46 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Brunhilda pisze:Ma byc gorące lato! Pawełku! Szykujcie sie na ciepło. Co z tymi siatkami na glowe? Kupiłeś?
Lubię gorące lato. Kupiłem, są zarombiste :-)

BTW, będziemy musieli się jakoś umówić bardziej szczegółowo. Ale to myślę, że niedługo przed odjazdem, żeby mi nie poprzedkładali przelotów, bo właściwie już wszystkie przesuwali :-)
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Taak? Znaczy jakie?
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:Taak? Znaczy jakie?
Ale co jakie? Moskitiery czy loty?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Moskitiery.
To Ty Pawełek musiałeś jakis czar rzucić. ńie wierze. Bo ten lot do Uluru tez przesunęli. Pierwszy raz mi sie zdarzyło. O pół godziny czy coś wiec w ogole nie zwróciłam uwagi ale jak juz wspomniałeś o tych innych lotach...
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

zbychowiec pisze:Czy wiesz może, jaki jest powód tego przesuwania?
Nie mam pojęcia, ale to są takie zmiany 15 minut wcześniej, 15 minut później. Chyba lot z Gold Coast do Sydney anulowali i zaproponowali inny godzinę później. Jakoś tak.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:Moskitiery.
Moskitiery pełna profeska. Z materiałowym nakryciem głowy i siatką prawie do ramion. Pod czapkę wchodzi jak cię masz.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:To Ty Pawełek musiałeś jakis czar rzucić. ńie wierze. Bo ten lot do Uluru tez przesunęli. Pierwszy raz mi sie zdarzyło. O pół godziny czy coś wiec w ogole nie zwróciłam uwagi ale jak juz wspomniałeś o tych innych lotach...
Linie tak mają. W Locie to np standard. U nich problemem jest to, że zapominają poinformować :-(
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Johny! JOHNY!! Hurra! Dziekuje. Baaaardzo! Cudowna rzecz! Mimo, ze AK47 w Australii zabronione, do mńie dotarł jeden egzemplarz z płynna zawartością. Wysoka w procentach! No piekna rżecz! Dzisiaj dotarł. Nie otwierali nawet! Pewnie w dzisiejszych cżasach po prostu prześwietlają. Pozwoliłam niektórym znajomym sie sfotografować ze szklanym kałachem nawet! :-D :-D przednia zabawa i w ogole! Ile radości? Dziekuje Zci Johny. Bardzo.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:Johny! JOHNY!! Hurra! Dziekuje. Baaaardzo! Cudowna rzecz! Mimo, ze AK47 w Australii zabronione, do mńie dotarł jeden egzemplarz z płynna zawartością. Wysoka w procentach! No piekna rżecz! Dzisiaj dotarł. Nie otwierali nawet! Pewnie w dzisiejszych cżasach po prostu prześwietlają. Pozwoliłam niektórym znajomym sie sfotografować ze szklanym kałachem nawet! :-D :-D przednia zabawa i w ogole! Ile radości? Dziekuje Zci Johny. Bardzo.
Ile to szło do tej Australii?
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 303 razy

Post autor: johny »

PawelK pisze:
Brunhilda pisze:Johny! JOHNY!! Hurra! Dziekuje. Baaaardzo! Cudowna rzecz! Mimo, ze AK47 w Australii zabronione, do mńie dotarł jeden egzemplarz z płynna zawartością. Wysoka w procentach! No piekna rżecz! Dzisiaj dotarł. Nie otwierali nawet! Pewnie w dzisiejszych cżasach po prostu prześwietlają. Pozwoliłam niektórym znajomym sie sfotografować ze szklanym kałachem nawet! :-D :-D przednia zabawa i w ogole! Ile radości? Dziekuje Zci Johny. Bardzo.
Ile to szło do tej Australii?
Długo! 3 m-ce!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

johny pisze:Długo! 3 m-ce!
To ktoś na piechotę tam niósł?

A my już reklamację złożyliśmy... a to dopiero 3 tygodnie.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No woda tak idzie. Niestety. Ale taka wyczekana przesyłka ma jeszce większa wartość! Dzieki Johny jeszcze raz!
A co Wy Paweł wysylaliscie? Paczkę z Australii do domu? Jeśli lotnicza dto nie bedzie juz długo. Chociaz..juz trzy tygodnie....to pewnie morska droga poszło. Zeby tylko somalijscy piraci nie przechwycili....! Bo zajmie duzo dluzej😃
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

WOW! Trzydziesci razy WOW! To nie do Polski szla przesylka tylko na Antypoday okazuje sie. Paweł dziękuje, podziekuj Ani bardzo! Boska chusta od Desigual! Piękna po prostu! Wystąpie w jej w Wigilię. Ha! Wezmę do Melbourne, stolicy szyku i kultury! Lece na festiwal polonijny! Opowiem wiecej w wolnej chwili. Dziękuje! To dopiero niespodzianka!
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:WOW! Trzydziesci razy WOW! To nie do Polski szla przesylka tylko na Antypoday okazuje sie. Paweł dziękuje, podziekuj Ani bardzo! Boska chusta od Desigual! Piękna po prostu! Wystąpie w jej w Wigilię. Ha! Wezmę do Melbourne, stolicy szyku i kultury! Lece na festiwal polonijny! Opowiem wiecej w wolnej chwili. Dziękuje! To dopiero niespodzianka!
Ha, jednak doszło :-)
Miło nam, że się podoba :-)
Pozdrawiamy i Wesołych świąt!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Brunhilda znów wyrusza w trasę. Jade do Melbourne na PolArt, czyli Festival polonijnej kultury i sztuki. Odbywa sie co trzy lata , zawsze w innym mieście stanowym. Prezentują sie artyści najróżniejsi, pisarze, teatry itp. Ja oczywiscie z teatrem Fantazja jako ksiądz kapelan. Moze, moze ( to wiadomość dla Yvonne) bedzie to gdzies nagrane, dam znac.
To info o festiwalu
http://polart2015.com.au/po-polsku/owoce-cele/
I znowu , jak zawsze boje sie samolotu, kurcze, no!

http://polart2015.com.au
Ostatnio zmieniony 26 gru 2015, 12:36 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Acha, lece jutro o pierwszej. Ojej. Zamierzam tam zobaczyc wystawę o muzyku, znanym w Austealii, Tarczynski. Ciekawa postać! Przyjechali, a raczej przypłynęli tu w latach dwudziestych zeszłego stulecia. Rozumiem, ze rodzina należała do ówczesnej śmietanki towarzyskiej Melbourne. Fajnie:)

http://polart2015.com.au/event/mazurka- ... xhibition/
Ostatnio zmieniony 26 gru 2015, 12:36 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ale super! W samolocie Polacy! Na ulicach Polacy. Tzn nie sami ale duzo! Jutro ide podsłuchach pisarzy lokalnych, beda o swoich książkach mowic. Fajnie. Potem wieczorem teatr, sztuka Wtorek Jeremiasza, Stefana Mrowińskiego, reżysera w Melbourne, ktory prowadzi teatr. Australijski teatr.

https://www.artscentremelbourne.com.au/ ... hs-tuesday
Ostatnio zmieniony 27 gru 2015, 16:35 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 2 razy.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Melbourne jest super. Polo no bardziej kulturalne I do proud z moda I szykiem biz Sydney. No jest pięknie rzeczywiscie

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 501805.jpg medium= large= group=32975][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 503237.jpg medium= large= group=32976][/gimg]

A tu coś dla Tomaszka. W hiszpańskiej restauracji albo coś inspirowanego hiszpańska moda ,bruschetta ale dziwna, bez pomidorów za to z groszkiem i fasola i z serem kozim. Pycha!

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 503768.jpg medium= large= group=32976][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Jeszcze Melbourne, widok z Sauth Bank, takiej promenady nad rzeka Yarra.

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 504824.jpg medium= large= group=32977][/gimg]

I paella z owocami morza.

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 505494.jpg medium= large= group=32977][/gimg]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne Z Przygodą na żywo”