Jakub Wędrowycz
- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Tytuł: Seta Żyleta
- Miejscowość: Chełm / Lublin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
-
złoczyńca
- Żądny przygód

- Tytuł: rozglądam się
- Miejscowość: ćmiłów
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: Jakub Wędrowycz
Niedawno i ja sięgnąłem po Jakuba. Czyta się to lekko i przyjemnie. Dzięki temu od razu z czymś mi się skojarzył ten artykuł:
"Podczas prac ziemnych związanych z remontem muru ogrodzeniowego dawnych ogrodów biskupów unickich na Górze Chełmskiej w Chełmie dokonano nietypowego odkrycia archeologicznego. Podczas usuwania korzeni drzewa natrafiono na dwa dziecięce pochówki szkieletowe.
>> Już samo odnalezienie pochówków w miejscu, które według przekazów historycznych nie było identyfikowane z żadnym ze znanych cmentarzy na Górze Chełmskiej, stanowiło sensację. Jednak największe zdumienie wzbudził jeden z pochówków, który miał cechy pochówku antywampirycznego << – pisze Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków."
https://kurierlubelski.pl/pochowek-anty ... 1-18802467
Czyżby opowieści o Jakubie nie były do końca wyssane z palca?
Sposób działania i bliskość geograficzna miejsca się zgadzają 
"Podczas prac ziemnych związanych z remontem muru ogrodzeniowego dawnych ogrodów biskupów unickich na Górze Chełmskiej w Chełmie dokonano nietypowego odkrycia archeologicznego. Podczas usuwania korzeni drzewa natrafiono na dwa dziecięce pochówki szkieletowe.
>> Już samo odnalezienie pochówków w miejscu, które według przekazów historycznych nie było identyfikowane z żadnym ze znanych cmentarzy na Górze Chełmskiej, stanowiło sensację. Jednak największe zdumienie wzbudził jeden z pochówków, który miał cechy pochówku antywampirycznego << – pisze Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków."
https://kurierlubelski.pl/pochowek-anty ... 1-18802467
Czyżby opowieści o Jakubie nie były do końca wyssane z palca?
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Re: Jakub Wędrowycz
Pilipiuk jest z wykształcenia archeologiem. Nie wiem czy długo pracował w zawodzie (mam wrażenie że wcale) ale na studiach, praktykach etc. mógł się zetknąć z rozmaitymi opowieściami i sam pewnie się trochę naoglądał.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.