Roztocze.

Dział poświęcony relacjom z naszych wypraw
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Roztocze.

Post autor: johny »

Wstyd powiedzieć, ale nigdy wcześniej nie byłem na Roztoczu. Trzeba było to nadrobić i w te wakacje całą rodziną udaliśmy się właśnie w tamte strony. Muszę powiedzieć, że Roztocze zachwyciło mnie... Nie jest może spektakularne, ale jak ktoś oczekuje ciszy, spokoju, cudownej przyrody, historycznych miejsc przesiąkniętych polskością to jak najbardziej polecam.
Kilka zdjęć jako zajawka.
Nasza kwatera, praktycznie po środku lasu, super wyposażony domek z miejscem na ognisko, grill etc. Do tego api domki (głównym zajęciem naszych gospodarzy jest prowadzenie gospodarstwa pszczelarskiego z korzeniami sięgającymi 1900 roku). Idealne miejsce na zlot.

Obrazek

Obrazek

Zwierzyniec

Obrazek

Obrazek

Zamość

Obrazek

Obrazek

Górecko Kościelne - przepiękny drewniany kościół 

Obrazek

Obrazek

Narol

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Narolu znajduje się przepiękny pałac, niestety właściciel udostępnia go do zwiedzania tylko w weekendu, ale szacun za to, że w ogóle podjął się jego renowacji.

Radruż, najstarsza cerkiew w PL. UNESCO

Obrazek

Obrazek

Cmentarzyk obok z grobami pomordowanych przez OUN-UPA ale i też z grobami ich oprawców. Zaraz niedaleko jest drugi cmentarz.

Obrazek

Kapitalna restauracja w przepięknie położonym miejscu. Zapomniałem nazwy miejscowości. Jadłem tu najlepszego w życiu pieczonego karpia prosto ze stawu.

Obrazek

Spływ Wieprzem. Magia! Czesiu, dzięki za polecajkę!!!

Obrazek

Obrazek

Józefów, kapitalne kamieniołomy, z których wydobywa się kamień już od XVII wieku.

Obrazek

Obrazek

Przepiękna fontanna w Józefowie

Obrazek

Łańcut (tak wiem, to już nie roztocze, ale niedaleko)

Obrazek

Obrazek

Klasztor w Leżajsku, cudo, potęga baroku w pełnej krasie!!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byliśmy 8 dni jednak jeszcze zostało tyle miejsc do zwiedzenia... To nie ostatnia moja wizyta tam.

Za ten post autor johny otrzymał podziękowanie:
TomaszL (28 sie 2025, 12:49)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Re: Roztocze.

Post autor: PawelK »

johny pisze: 27 sie 2025, 22:53
Narol
Ooo, w Narolu w 1852 zmarł brat mojego prapradziadka.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Johny, piękne wakacje.
Roztocze mam też na mojej liście, ale ta lista jest tak długa, że nie wiem kiedy to wszystko odwiedzę :)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Roztocze jest piękne i pogoda chyba się Wam udała. W latach 80-tych jeździłem tam z ojcem na jesienne grzybobrania i przy okazji zwiedzaliśmy okolice. Jeśli chodzi o infrastrukturę turystyczną,  widzę że dużo się zmieniło. Wtedy Roztocze nie było takie modne, popularną miejscowością letniskową był tylko Krasnobród, a my spaliśmy w browarze w Zwierzyńcu.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

TomaszK pisze: 02 wrz 2025, 09:17 Roztocze jest piękne i pogoda chyba się Wam udała. W latach 80-tych jeździłem tam z ojcem na jesienne grzybobrania i przy okazji zwiedzaliśmy okolice. Jeśli chodzi o infrastrukturę turystyczną,  widzę że dużo się zmieniło. Wtedy Roztocze nie było takie modne, popularną miejscowością letniskową był tylko Krasnobród, a my spaliśmy w browarze w Zwierzyńcu.

Pogoda była idealna! Nocleg w browarze Zwierzyniec - czad! Zwiedzaliśmy, kapitalne piwo produkują. Ciekawa jest historia tego plakatu reklamowego, zastanawiam się czy zgadniecie kto jest jego autorem?
Obrazek

POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 73 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: Ater »

johny pisze: 02 wrz 2025, 09:26  Ciekawa jest historia tego plakatu reklamowego, zastanawiam się czy zgadniecie kto jest jego autorem?

Pewnie Kossak. Wojciech Kossak. Jak bylyśmy dwa lata temu w Zwierzyńcu i nocowaliśmy w Karczmie Młyn, jak wyszliśmy na spacer, to nogi same poprowadziły mnie do browaru. Załapaliśmy się na dwa spektakle teatralne Fredry na dziedzińcu browaru. Mnie się najbardziej podobały Szumy na Tanwi i Zamość.

Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Tak, Kossak. Niestety nie udało nam się zobaczyć Szumów na Tanwi. I jeszcze wielu innych miejsc...
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Relacje z naszych wypraw”