GNIAZDO BOCIANA CZARNEGO NA ŻYWO- TUTAJ
Muzyka lasu w tle najlepsza ,polecam na kolumny

Oj czuję, że wyszedł by z tego "Wielki las"Yvonne pisze:Ja też bym chciała. Żebyś został leśnikiem.Mysikrólik pisze:
Czy ja już kiedyś mówiłem, że chciałbym zostać leśnikiem?
Mieszkałbyś w środku lasu w uroczej leśniczówce (najlepiej nad jakimś pięknym czystym jeziorkiem), a my byśmy Cię odwiedzali

RobertH pisze:
Miałem szczęście spotkać parę Bocianów Czarnych zeszłej wiosny , podczas wycieczki rowerowej w Nadwarciańskim Parku Krajobrazowym ,obok klasztoru w Lądzie .Oczywiście przez lornetkę poobserwować ,bo bliżej jak na 100 m nie dały się podejść.Ater pisze:Pamiętam też, jak się uganialiśmy za parą boćków dobrą godzinę

Niestety za późno. Że też człowiek musi podejmować najważniejsze decyzje życiowe, w momencie gdy jest kompletnie do tego nie gotowy.Yvonne pisze:Ja też bym chciała. Żebyś został leśnikiem.
Mieszkałbyś w środku lasu w uroczej leśniczówce (najlepiej nad jakimś pięknym czystym jeziorkiem), a my byśmy Cię odwiedzali

Zawsze można własne dziecko nakłaniać na bycie leśniczymMysikrólik pisze:Niestety za późno. Że też człowiek musi podejmować najważniejsze decyzje życiowe, w momencie gdy jest kompletnie do tego nie gotowy.Yvonne pisze:Ja też bym chciała. Żebyś został leśnikiem.

O, przypomniałeś mi tym wpisem, że jakiś czas temu kupiłam książkę "Hajstry. Krajobraz bocznych dróg", której jeszcze nie przeczytałam, a której opis jest bardzo zachęcający:Ater pisze:
Wracając do boćków, mam brata który jest wielkim podglądaczem przyrody i za dzieciaka wtłukł mi do głowy, że bocian czarny po łacinie to ciconia nigra a nazwa zwyczajowa to hajstraPamiętam też, jak się uganialiśmy za parą boćków dobrą godzinę.

Właśnie teraz jest okazja. Myślę jak byś zapytał w jakimś Towarzystwie Miłośników Płazów , Przyrody lub Herpetologii w Krakowie gdzie jest możliwość koło Krakowa ,to pewnie by pomogli w tej kwestii.TomaszK pisze:niestety nigdy ich nie widziałem. To tylko jeden gatunek i tylko przez kilka dni w roku.

Teraz jest bocian w gnieździeBrunhilda pisze:Próbowałam zajrzeć do gniazda a bociana niet. Poszedł na śniadanie najwyraźniej 😁
Ale jak pięknie ptaszki ćwierkają w lesie!

PawelK pisze:A ja dziś upolowałem wiewiórkę w trakcie obiadu