Nie widzę takiego tematu, a przecież chyba każdy z nas czytał kiedyś książkę o ulubionym gatunku muzycznym, o ulubionej kapeli czy też biografię muzyka.
Tu zatem będzie miejsce na polecajki (bądź nie) takich książek oraz na wrzucanie informacji o nowościach wydawniczych tego gatunku.
I tym właśnie zacznę.
Ukazała się książka, która mnie interesuje.
Być może kupię
Ja parę razy pisałem o przeczytanych książkach "muzycznych" normalnie w dziale Literatura. Przypominam sobie choćby biografię Cohena czy Lemmy,ego.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Ja przeczytałem dwie książki muzyczne o Janis Joplin i Kurcie Cobainie. Są napisane według schematu pierwszy sex, pierwsze drugi i przyczyny śmierci. To było w liceum, potem przeniosłem się na biografie naukowców, które czytam do dzisiaj.
Czytałem kilka biografii Kurt Cobin, Ramones, Keith Richards, Iggy Pop niektóre też posiadam na własność. Polecam natomiast biografię Iana Curtsa napisaną przez Deborah Curtis "Touching From A Distance" (polski tytuł "Przejmujący z oddali"). To właśnie ta biografia najbardziej przypadła mi do gustu. Wiele biografii wydało "In Rock". Szczególnie polecam te, które tłumaczył Maciej Machała (no oczywiście poza Jay-Z).