Czarny sport

Dział poświęcony różnym wydarzeniom sportowym
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Re: Czarny sport

Post autor: johny »

Najlepsze jest to, ze w Toruniu naparzają się miedzy sobą kibole Apatora (żużel) i Elany (pn). tego fenomenu za kier nie mogę pojąć... :lol:

POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

johny pisze: 09 wrz 2024, 14:31 Najlepsze jest to, ze w Toruniu naparzają się miedzy sobą kibole Apatora (żużel) i Elany (pn). tego fenomenu za kier nie mogę pojąć... :lol:

Przecież w tym wszystkim nie chodzi o konkretny sport tylko odwieczną rywalizację grup społecznych, podwórko na podwórko, ulica na ulicę, wioska na wioskę. Lali się zawsze, nie dlatego, że jeden drugiemu odbierał żywność tylko dlatego, że tak musi być.

Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

PawelK pisze: 09 wrz 2024, 13:29
Yvonne pisze: 09 wrz 2024, 13:22
Dodam, że kibice żużlowi są wspaniali i potrafią się kulturalnie zachować, w przeciwieństwie do kiboli piłki nożnej na przykład.

A kibice żużla na to - potrzymaj nam piwo.

https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... na/k6h07cjhttps://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... na/k6h07cj

Wiesz, że to przewidziałam?
Wiedziałam,  że Paweł K zaraz coś wyszuka 🙂
Nie zawiodłeś mnie.

Ile razy słyszysz o zamieszkach między kibicami żużlowymi?
A ile w piłce nożnej?

Uwierz mi, że chodziłam kiedyś na stadion bardzo często.  W różnych miastach. I nie widziałam brzydkich sytuacji.

Za ten post autor Yvonne otrzymał podziękowanie:
Czesio1 (09 wrz 2024, 20:17)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

johny pisze: 09 wrz 2024, 13:44
PawelK pisze: 09 wrz 2024, 13:29
Yvonne pisze: 09 wrz 2024, 13:22
Dodam, że kibice żużlowi są wspaniali i potrafią się kulturalnie zachować, w przeciwieństwie do kiboli piłki nożnej na przykład.

A kibice żużla na to - potrzymaj nam piwo.

https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... na/k6h07cjhttps://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... na/k6h07cj

Znam smak derbów Apator  -Polonia B i na odwrót, z opowieści wujka z Torunia, który w takowych uczestniczył i w Toruniu i w Bydgoszczy. Faktycznie na trybunach byli sami dżentelmeni kibicowscy. :-D

Ty znasz z opowieści, a ja na tych derbach bywałam bardzo często. 
I mam inne wspomnienia.

Oczywiście nie sugeruję, że kibice Polonii i Apatora się kochają   :-D
Ale grubych awantur i chamstwa nie widziałam.

Za ten post autor Yvonne otrzymał podziękowanie:
Czesio1 (09 wrz 2024, 20:17)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

PawelK pisze: 09 wrz 2024, 14:17 Tylko do Torunia nie zabieraj, bo może się @johny zdziwić.

No jasne, że nie do Torunia. Przecież mistrza wciąż mamy w Lublinie to po co jeździć gdzie indziej?
Za ten post autor Czesio1 otrzymał podziękowanie:
PawelK (09 wrz 2024, 20:55)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Yvonne pisze: 09 wrz 2024, 16:35
Wiesz, że to przewidziałam?
Wiedziałam,  że Paweł K zaraz coś wyszuka 🙂
Nie zawiodłeś mnie.

Ile razy słyszysz o zamieszkach między kibicami żużlowymi?
A ile w piłce nożnej?

Uwierz mi, że chodziłam kiedyś na stadion bardzo często.  W różnych miastach. I nie widziałam brzydkich sytuacji.

Wiesz, że to przewidziałem?
Wiedziałem, że napiszesz o statystykach.

Nie znam się na żużlu, ale znam się na liczbach.
Wiesz ile jest klubów żużlowych w Polsce? Około dwudziestu, to niewiele więcej niż w Ekstraklasie piłkarskiej. Wiesz jakie pojemności mają stadiony żużlowe w Polsce? Największe, po 17 tysięcy, spora część 10 tysięcy. Średnio na stadionach żużlowych w Polsce zasiada niecałe 11 tysięcy widzów, w przekroju całego sezonu.

W 2023 roku PZPN zrzeszał ponad 7 tysięcy klubów piłkarskich. Widzisz różnicę? To efekt skali. Jakiekolwiek porównywanie niszowej nie tylko w Polsce ale i na świecie, dyscypliny, z dyscypliną najbardziej popularną, nie ma najmniejszego sensu.
A argument, że nie widziałaś "brzydkich sytuacji"..., sorka ale żaden. Ja za to widzę film, na którym zorganizowana grupa kibiców zna wulgarne przyśpiewki, oraz drugi, w którym dziennikarz komentuje "to nie pierwszy raz".

Zwyczajnie, bez sensu porównanie i tyle.

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Zastanawiam się, czy nadejdzie kiedyś czas, kiedy Paweł K będzie w necie tak samo miły, jak w realu.
Ale nie, on nie nadejdzie.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Dodatkowo, Pawle, nie potrafisz czytać.
Piszesz, że nie ma sensu porównywać dwóch tak skrajnych dyscyplin.
Ja nie porównuję dyscyplin. Porównuję kibiców. To duża różnica.
I przestań, proszę, podważać czyjeś argumenty.
Jest to niemiłe i niekulturalne.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Yvonne pisze: 09 wrz 2024, 21:42 Dodatkowo, Pawle, nie potrafisz czytać.
Piszesz, że nie ma sensu porównywać dwóch tak skrajnych dyscyplin.
Ja nie porównuję dyscyplin. Porównuję kibiców. To duża różnica.
I przestań, proszę, podważać czyjeś argumenty.
Jest to niemiłe i niekulturalne.

Jak nie porównujesz to co to jest?
Yvonne pisze: 09 wrz 2024, 13:22 Dodam, że kibice żużlowi są wspaniali i potrafią się kulturalnie zachować, w przeciwieństwie do kiboli piłki nożnej na przykład.

A skoro nie zgadzam się z Twoimi argumentami, to mam ich nie podważać? Przecież to urąga idei dyskusji i forum. Fakt, ze pokazałem, że nie masz racji jest niemiły? Może tak, bo nikt nie lubi się mylić, ale niekulturalny?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PawelK pisze: 09 wrz 2024, 22:04 Jak nie porównujesz to co to jest?

Ale Paweł, cytat, który podałeś:
Yvonne pisze: 09 wrz 2024, 13:22 Dodam, że kibice żużlowi są wspaniali i potrafią się kulturalnie zachować, w przeciwieństwie do kiboli piłki nożnej na przykład.

jest przecież potwierdzeniem tego co napisała Yvonne:
Yvonne pisze: 09 wrz 2024, 21:42 Ja nie porównuję dyscyplin. Porównuję kibiców. To duża różnica.

Gdzież Ty tu widzisz porównanie do dyscyplin?

A co do liczb, które podałeś to w Polsce na meczach piłkarskich jak zerknąłem średnia jest podobna do tej z meczy żużlowych. A stadiony piłkarskie są przecież znacznie pojemniejsze. W Lublinie wejściówki na żużel rozchodzą się błyskawicznie. Możesz się sam o tym przekonać już dziś. O 20:00 rusza sprzedaż biletów na piątkowy mecz (www.eventim.pl). 

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio, nie dyskutuj z Pawłem, bo przecież on ma zawsze rację, a argumenty innych są, według niego, bez sensu.
Na tym polega jego "idea dyskusji", jak to nazwał.
Na deprecjonowaniu opinii innych, nawet tych bardziej znających temat :)

Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

@Czesio1 dyscyplina to również kibice. Dyscyplina to wszystko razem. Interesując się dyscypliną, interesujesz się nie tylko suchymi wynikami, prawda?

Tak, średnia na stadionach piłkarskich pewnie jest podobna, ale jeśli wymnożysz tę średnią przez liczbę meczów/stadionów, to okaże się, że ludzi oglądających na żywo piłkę jest X razy więcej i ten X to duża liczba. W związku z tym negatywne zjawiska też się multiplikują. Ten sam mechanizm działa w każdej dziedzinie życia. Wypadków w Warszawie jest więcej niż w Chełmnie ale mniej niż w Nowym Jorku, kradzieży, włamań itd. W Warszawie rodzi się więcej dzieci niż w Bychawie, w związku z tym szansa, że więcej urodzonych w Warszawie to ludzie wybitni ale również więcej złych ludzi urodziło się w Warszawie.

IMO temat porównania jest bez sensu. Ale zaczął się od tego, że @yvonne z rozmysłem (bo sama napisała, że wiedziała, że zareaguję) wtrąciła, zupełnie niepotrzebny i złośliwy, tekst o temacie, na którym się nie zna, tzn. kibicach piłkarskich. A później, gdy okazuje się, że spełniłem oczekiwania @yvonne, to jestem niemiły i niekulturalny. 
Do tego, zupełnie niepotrzebnego, wpisu, z ciekawością czytałem Wasze wypowiedzi, bo żużel to dla mnie inna bajka. Nigdy nie byłem i jakoś mnie nie ciągnie do próbowania oglądania. Może dlatego, że w Warszawie, za moich czasów nigdy żużla nie było, a może dlatego, że jestem mocno mono. Próbowałem oglądać wiele dyscyplin, wtedy gdy miałem w weekend sporo czasu i brak zobowiązań, regularnie chodziłem oglądać siatkówkę i boks. Później Legia poległa na obu polach i tak została piłka. O żużlu wiem tyle co nic, gdy Zmarzlik pojawił się pierwszy raz na Gali Plebiscytu PS, to patrzyłem w googlach kto to jest. Dlatego, jak wspomniałem, ciekawiły mnie Wasze wpisy. No ale trzeba było to popsuć.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Yvonne pisze: 10 wrz 2024, 08:56 Czesio, nie dyskutuj z Pawłem, bo przecież on ma zawsze rację, a argumenty innych są, według niego, bez sensu.
Na tym polega jego "idea dyskusji", jak to nazwał.
Na deprecjonowaniu opinii innych, nawet tych bardziej znających temat :)

I Ty uważasz, że masz prawo pouczać kto jest miły i kulturalny? Gdy brakuje argumentów merytorycznych to posuwasz się do osobistych przytyków? Lodu!
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czy ja Ci kiedyś, Pawle, napisałam, że Twoje argumenty są bez sensu?
Nigdy.
Z jakiego powodu zatem Ty piszesz tak do mnie?
Akurat żużel to jedyny sport, na którym trochę się znam i myślę, że mam prawo wypowiedzieć się na temat atmosfery na stadionach.
Spędzałam na nich niegdyś całe godziny.

Ty, jak mówisz, nie znasz się na żużlu.
Nie przeszkadza Ci to jednak nazywać moje argumenty bezsensownymi.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PawelK pisze: 10 wrz 2024, 08:58 @Czesio1 dyscyplina to również kibice. Dyscyplina to wszystko razem. Interesując się dyscypliną, interesujesz się nie tylko suchymi wynikami, prawda?

Ok Paweł, rozumiem co piszesz tylko wrzuciłeś linki dotyczące zachowania kiboli. Yvonne odniosła się właśnie do tego a nie do samej dyscypliny.
Ja rozumiem, że kogoś może nie rajcować żużel, bo skręcają tylko w jedną stronę, bo często jest tak, że kolejność jest ustalana już po starcie.
Ale ja podobne wrażenia mam po oglądaniu meczy piłki nożnej. Czym tam się ekscytować? Dwudziestu dwóch gości biega za jedna piłka przez ponad 90 minut a często zdarza się że bez żadnego efektu. Bo wynik bezbramkowy czy nawet 1:0 zdarza się dość często. Dlatego myślę sobie, że piłka nożna jest najmniej efektywną dyscypliną sportu jeśli chodzi o sam wynik. Siatkówka, piłka ręczna, koszykówka, nawet hokej na lodzie (o którym akurat mamy chyba podobne zdanie Pawele, prawda?) to dyscypliny w których niemalże każda akcja przynosi zmianę wyniku. Tylko piłka nożna nie.

Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Czesio1 pisze: 10 wrz 2024, 15:54 Ja rozumiem, że kogoś może nie rajcować żużel, bo skręcają tylko w jedną stronę, bo często jest tak, że kolejność jest ustalana już po starcie.
Ale ja podobne wrażenia mam po oglądaniu meczy piłki nożnej. Czym tam się ekscytować? Dwudziestu dwóch gości biega za jedna piłka przez ponad 90 minut a często zdarza się że bez żadnego efektu. Bo wynik bezbramkowy czy nawet 1:0 zdarza się dość często. Dlatego myślę sobie, że piłka nożna jest najmniej efektywną dyscypliną sportu jeśli chodzi o sam wynik. Siatkówka, piłka ręczna, koszykówka, nawet hokej na lodzie (o którym akurat mamy chyba podobne zdanie Pawele, prawda?) to dyscypliny w których niemalże każda akcja przynosi zmianę wyniku. Tylko piłka nożna nie.

Czesio, jeśli zauważyłeś, zupełnie nie dyskutuję na temat atrakcyjności żużla, nie próbowałem, nie przypominam sobie abym kiedykolwiek nawet w telewizji oglądał. Byłem na F1 i bez telewizji pozostaje tylko głos silników i smród paliwa. Też mnie nie wciągnęło, mimo że w telewizji się fajnie ogląda. Widziałem wtedy freaków F1, którzy ustawiali kampery nad torem, siedzieli na dachu z telewizorem i anteną satelitarną i oglądali na żywo mając jednocześnie komplet czasów w telewizji. Ludzie mają różne upodobania, jedni lubią hokej, w którym ja nie widzę krążka, inni piłkę ręczną, gdzie praktycznie nie ma gry w środku pola, wszystkie dyscypliny mają jakieś wady i zalety, nie ma idealnej a piłka jest z nich wszystkich najprostsza i najłatwiejsza do grania. Bo wystarczą dwa krzaki i puszka. Nie znajdziesz chyba innej dyscypliny tak łatwo dostosowującej się do możliwości graczy.

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PawelK pisze: 10 wrz 2024, 16:59 Byłem na F1 i bez telewizji pozostaje tylko głos silników i smród paliwa.

W żużlu dla mnie jednym z tych efektów specjalnych jest ten zapach palonych motorów.
Ponadto, ja nie licząc tego roku ostatni raz na żużlu bylem jeszcze w czasach gdy jeździł w Lublinie Hans Nielsen. To było ponad 30 lat temu. Inne czasy. Wtedy można byto podejść do każdego z tych żużlowców, była trybuna przy samej wyjazdówce z parkingu. Aparatu wtedy nie miałem więc i zdjęć z Nielsenem, Adamsem, Kępą, Stenką, czy Śledziem też nie mam, ale autografy najlepszych ówczesnych żużlowców mam do dziś.
Ale gdy wybrałem się na mecz po latach to był dla mnie swego rodzaju szok. Może lata minęły, może perspektywa z której oglądem, ale spojrzałem na żużel zupełnie z innej strony. i być może gdybyś i Ty był wtedy na tej trybunie ze mną to też byś spojrzał na tą dyscyplinę inaczej.
PawelK pisze: 10 wrz 2024, 16:59 Ludzie mają różne upodobania, jedni lubią hokej, w którym ja nie widzę krążka,

No dokładnie, ja też tak mam.
PawelK pisze: 10 wrz 2024, 16:59 inni piłkę ręczną, gdzie praktycznie nie ma gry w środku pola,

W tej dyscyplinie mi przeszkadza to, ż sędziowie mogą drukować wynik jak w żadnej innej grze. Ale kibicuję przede wszystkim ze względów lokalnych (Montex Lublin to wielokrotny mistrz Polski), ale też trzymam kciuki za pobliskie Kielce.
PawelK pisze: 10 wrz 2024, 16:59 a piłka jest z nich wszystkich najprostsza i najłatwiejsza do grania. Bo wystarczą dwa krzaki i puszka. Nie znajdziesz chyba innej dyscypliny tak łatwo dostosowującej się do możliwości graczy.

I tu się z Tobą w pełni zgadzam. Dlatego też w czasach podstawówki byłem Smolarkiem uganiającym się za piłką. To dla Smolarka nauczyłem się kopać i lewą nogą.

Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Czesio1 pisze: 10 wrz 2024, 17:19 No dokładnie, ja też tak mam

Zastanawiam się tylko czasami, że gdybym był na kilkuset meczach hokeja, tak jak na piłce, to pewnie bym nie potrzebował widzieć krążka bo bym wiedział gdzie jest, tak jak na stadionie widzę spalone, rękę i faule.

Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 182 razy
Otrzymał podziękowań: 184 razy

Post autor: Fantomas »

Zaraz, zaraz Motor Lublin dwa razy pod rząd był Mistrzem Polski na żużlu? Ostatnio nie bardzo się interesuję żużlem, ale to tak jakby GKS Katowice wygrało dwa razy pod rząd Ekstraklapę. Pamiętam jak po bęcki do Bydgoszczy przyjeżdzaliście.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Fantomas pisze: 10 wrz 2024, 21:10 Zaraz, zaraz Motor Lublin dwa razy pod rząd był Mistrzem Polski na żużlu? 

Ano tak wyszło Fantomasie. I wciąż jest szansa na trzeci z rzędu tytuł. Tylko trzeba odrobić stratę12 pkt z pierwszego meczu w Toruniu, żeby awansować do finału play off. 
Fantomas pisze: 10 wrz 2024, 21:10 Ostatnio nie bardzo się interesuję żużlem, ale to tak jakby GKS Katowice wygrało dwa razy pod rząd Ekstraklapę.

Kto wie, może i takie czasy nadejdą?  :-D

Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Czesio1 pisze: 11 wrz 2024, 07:36

IMO szybciej taki klub jak nołnejmowy Raków, bo do momentu gdy jest nołnejmowy to zazwyczaj nie ma przy nim wielu pasożytów, grup nacisku, wpływów i emocjonalnych kibiców. Tylko aby to osiągnąć trzeba jeszcze wybrać odpowiednie miejsce (np. spore miasto, w którym nie ma dużej konkurencji - gdy zrobisz inaczej to będziesz Wartą, Polonią Warszawa czy Wieczystą), nie można na początku przepłacić (Wieczysta) ale i nie można próbować zaniżać wynagrodzeń (Polonia), nie można mieć zbyt dużo pieniędzy, bo po chwili przykleją się różnej maści pasożyty no i najważniejsze, trzeba albo się znać na biznesie albo mieć zaufanych doradców/ekspertów. Oczywiście można jeszcze inaczej, tzn. pójść drogą Manchesteru City albo Slavii czyli mieć właścicieli, dla których klub piłkarski to kropelka w budżecie, ale na to w naszym kraju raczej się nie zanosi.

Za ten post autor PawelK otrzymał podziękowanie:
johny (11 wrz 2024, 09:46)
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

PawelK pisze: 11 wrz 2024, 09:03
Czesio1 pisze: 11 wrz 2024, 07:36

IMO szybciej taki klub jak nołnejmowy Raków, bo do momentu gdy jest nołnejmowy to zazwyczaj nie ma przy nim wielu pasożytów, grup nacisku, wpływów i emocjonalnych kibiców. Tylko aby to osiągnąć trzeba jeszcze wybrać odpowiednie miejsce (np. spore miasto, w którym nie ma dużej konkurencji - gdy zrobisz inaczej to będziesz Wartą, Polonią Warszawa czy Wieczystą), nie można na początku przepłacić (Wieczysta) ale i nie można próbować zaniżać wynagrodzeń (Polonia), nie można mieć zbyt dużo pieniędzy, bo po chwili przykleją się różnej maści pasożyty no i najważniejsze, trzeba albo się znać na biznesie albo mieć zaufanych doradców/ekspertów. Oczywiście można jeszcze inaczej, tzn. pójść drogą Manchesteru City albo Slavii czyli mieć właścicieli, dla których klub piłkarski to kropelka w budżecie, ale na to w naszym kraju raczej się nie zanosi.

W pełni się z tobą zgadzam. Obserwuję ten cały proces od 4. ligi Widzewa. Ten powrót do Eklapy to była istna droga cierniowa, z powodów które przedstawiłeś. A i teraz szału nie ma. Mnie nie zadowala to, ze taka marka jak Widzew jest ligowym średniakiem (przy takim budżecie i takich kibicach). Zastanawiałem się co miał Piast czy Jaga a czego nie miał Widzew aby zaistnieć bardziej (i nawet o tytuł MP nie chodzi, ale powiedzmy walkę o TOP 3).

POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

Moim zdaniem najlepszy (najzdrowszy) sport to taki, który uprawia się samemu. Nawet zwykły spacer jest lepszy (zdrowszy) od tego co mamy w TV lub na stadionach. To co w TV lub na stadionach powinno byc na drugim miejscu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

TomaszL pisze: 11 wrz 2024, 14:57 Moim zdaniem najlepszy (najzdrowszy) sport to taki, który uprawia się samemu. Nawet zwykły spacer jest lepszy (zdrowszy) od tego co mamy w TV lub na stadionach. To co w TV lub na stadionach powinno byc na drugim miejscu.

Zgadza się. Dlatego ja dzisiaj podczas treningu Michała tak

Załączniki
Screenshot_2024-09-11-19-13-09-728_com.huawei.health.jpg
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

TomaszL pisze: 11 wrz 2024, 14:57 Moim zdaniem najlepszy (najzdrowszy) sport to taki, który uprawia się samemu. Nawet zwykły spacer jest lepszy (zdrowszy) od tego co mamy w TV lub na stadionach. To co w TV lub na stadionach powinno byc na drugim miejscu.

No tak. Dzięki takiemu "zdrowemu" uprawianiu sportu mam w obu kolanach ponadrywane łąkotki i rozwalone stopy.
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

PawelK pisze: 11 wrz 2024, 22:03

No tak. Dzięki takiemu "zdrowemu" uprawianiu sportu mam w obu kolanach ponadrywane łąkotki i rozwalone stopy.

PawleK, odpowiem w stylu zaczepno-obronnym (przy czym zaznaczam, że wielokrotnie przyznawałem Tobie rację w naszych dyskusjach): podobno zawsze masz rację 

To dlaczego uprawiałeś sport "zdrowo" zamiast zdrowo?

Oj, będzie zaraz wymiana zdań z PawłemK. Liczę, że PawełK jest mądrzejszy ode mnie i odpowiednio pokieruje dyskusja.

Za ten post autor TomaszL otrzymał podziękowanie:
Ater (12 wrz 2024, 09:03)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

TomaszL pisze: 12 wrz 2024, 09:02 To dlaczego uprawiałeś sport "zdrowo" zamiast zdrowo?

To trochę jak w tym przysłowiu "mądry Polak po szkodzie", a z drugiej strony, czy ktoś kiedykolwiek, gdziekolwiek przekazywał Ci ile czasu i jak często możesz grać amatorsko w piłkę nożną? A ile i jak biegać? Poza tym, każdy ma inny organizm, do zawodowego uprawiania sportu prowadzone są specjalistyczne badania, żeby nie przesadzić, nie uszkodzić, a i tak sportowcy odnoszą kontuzje bez kontaktu z przeciwnikiem. Bo coś nie pykło. To jest chyba o tym. Gdybym wiedział, że się przewrócę to bym usiadł :-)

Za ten post autor PawelK otrzymał podziękowanie:
TomaszL (12 wrz 2024, 10:33)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PawelK pisze: 12 wrz 2024, 09:41 Gdybym wiedział, że się przewrócę to bym usiadł

Ja znam inną wersję tego powiedzenia. Gdybym wiedział, że się przewrócę to sam bym się położył. :-D

Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Czesio1 pisze: 12 wrz 2024, 12:11
PawelK pisze: 12 wrz 2024, 09:41 Gdybym wiedział, że się przewrócę to bym usiadł

Ja znam inną wersję tego powiedzenia. Gdybym wiedział, że się przewrócę to sam bym się położył. :-D

W sumie wszystko jedno, idea ta sama :-)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Niestety, Czesio :(
Jeden punkt!