Świat Młodych

Dział poświęcony literaturze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Świat Młodych

Post autor: Czesio1 »

Czesio1 pisze: 15 wrz 2024, 18:02A przy okazji ostatnio przyszedł mi jakiś czas temu do głowy pomysł, żeby z początkiem roku czytać kolejne numery z któregoś rocznika dokładnie w tych dniach w których były wydawane. To trochę tak jakbym danego dnia pędził do kiosku i kupował kolejny numer. Taki sentymentalny powrót do przeszłości.

złoczyńca pisze: 16 wrz 2024, 09:04Pomysł z czytaniem "na bieżąco" zacny, może sam go skopiuję?

Ale czy brałeś pod uwagę tylko daty czy także to, żeby się dni w danym roku zgadzały

Czesio1 pisze: 16 wrz 2024, 09:20No koniecznie. 1986 rok zaczynał się w środę tak jak 2025 więc dni się pokrywają.

To co, jest ktoś chętny na lekturę? 
"Dziś" pierwszy numer "Świata Młodych" w "nowym" 1986 roku:

Obrazek

Nowy, świeżutki numer udało mi się zdobyć dopiero w piątym kiosku "Ruchu" w miasteczku. W czterech wcześniejszych niestety wykupili wszystkie egzemplarze z samego rana. 

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Re: Świat Młodych

Post autor: Czesio1 »

Pamiętam te numery Świata Młodych, w których przedstawiane były drużyny uczestników mistrzostw świata w Meksyku. Mam jeszcze gdzieś w garażu zbiór tych wyciętych fragmentów gazety z kolejnymi zespołami. Pamięta ktoś z was te numery?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 208 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy

Post autor: Barabasz »

Mimo iż to są pierwsze mistrzostwa jaki zostawiły mi wspomnienia to ledwo je pamiętam. Na pewno jeszcze je oglądaliśmy na czarno-białym telewizorze marki UNITRA. "Świat Młodych" czytałem i kupowałem jak miałem jakąś kasę ale w sumie nie jestem w stanie powiedzieć od kiedy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Konfiturek
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Degustator porzeczek
Podziękował;: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy

Post autor: Konfiturek »

Czesio1 pisze: 02 sty 2025, 17:18 To co, jest ktoś chętny na lekturę? 

Postrzeloną Aśkę Mazurkiewicz łatwo znaleźć na fejsie. Wciąż mieszka w Żorach i wciąż pełna pozytywnej energii :)

Dorośli bardzo rzadko przeżywają takie przygody jak Pan Samochodzik. Nie mają na to czasu.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Czesio1 pisze: 02 sty 2025, 17:21 Pamiętam te numery Świata Młodych, w których przedstawiane były drużyny uczestników mistrzostw świata w Meksyku. Mam jeszcze gdzieś w garażu zbiór tych wyciętych fragmentów gazety z kolejnymi zespołami. Pamięta ktoś z was te numery?

Ja już wtedy nie czytałem Świata Młodych, bo był on kierowany do młodszego pokolenia. Czytałem oczywiście Przegląd Sportowy. Natomiast Mistrzostwa Świata w Meksyku oglądaliśmy w klubie Park, bo mecze w nocy, nie przeszkadzało się rodzicom, można było się napić w miłym towarzystwie no i duże telewizory na ścianach. I zakłady, takie pomiędzy kibicami, obstawiało się wynik, pula była dzielona pomiędzy zwycięzców. Pewnego dnia, a było to dokładnie 8 czerwca, do klubu zajrzał, standardowo, wtedy dziennikarz sportowy, a teraz manager piłkarski, Jarek Kołakowski. Chwilę przed meczem Urugwaj-Dania. Oczywiście organizator zakładów spytał czy bierze udział w zabawie. Kołakowski spytał jakie wyniki są nie obstawione były dwa, tego drugiego nie pamiętam, ale pierwszy to było 6:1 dla Danii. I... wziął całą pulę.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód
Tytuł: rozglądam się
Miejscowość: ćmiłów
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: złoczyńca »

Czesio1 pisze: 02 sty 2025, 17:18To co, jest ktoś chętny na lekturę? 

Obrazek

Nowy, świeżutki numer udało mi się zdobyć dopiero w piątym kiosku "Ruchu" w miasteczku. W czterech wcześniejszych niestety wykupili wszystkie egzemplarze z samego rana. "

chol....! na śmierć zapomniałem, zaraz lecę do kiosku, może jeszcze znajdę jakiś pod ladą... zaraz, zaraz, przecież od Nowego Roku polikwidowali wszystkie kioski "Ruchu", to może empik? Nie, teraz empik to coś zupełnie innego. Hmmmm... co tu robić? Już wiem! Eureka! Mam przecież świeżutkie, cieplutkie jeszcze skany od wspaniałego kolegi z ulubionego forum ;-) Zaraz po pracy biorę się do lektury i pod wieczór postaram się podzielić swoimi spostrzeżeniami ;-)

złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Czesio1 pisze: 02 sty 2025, 17:21 Pamiętam te numery Świata Młodych, w których przedstawiane były drużyny uczestników mistrzostw świata w Meksyku. Mam jeszcze gdzieś w garażu zbiór tych wyciętych fragmentów gazety z kolejnymi zespołami. Pamięta ktoś z was te numery?"

Ja pamiętam, też zbierałem te wycinki jak zresztą większość tych różnych "serii" publikowanych w ŚM, niestety u mnie się nie zachowały ;-(

Za to mam chyba ze 20 komiksów pozszywanych z ŚM, Binio Bille, Profesorki Nerwosolki, Kleksy, coś zagranicznego i trochę Raczkiewicza (Tajfun). A ponieważ komiks to moje hobby to leżą one sobie dobrze pilnowane i zabezpieczone przed światłem słonecznym, kurzem i wilgocią ;-)

Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 208 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy

Post autor: Barabasz »

Nakład 439 000 !!!! Obecnie chyba żaden periodyk tyle nie osiąga. Wydawca RSW Prasa-Książka-Ruch Młodzieżowa Agencja Wydawnicza. Ruch chyba niedawno właśnie zbankrutował.

złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

przeczytałem... a raczej rzuciłem okiem próbując wyłowić coś interesującego. Oczywiście, w związku z moimi upodobaniami, na pierwszy plan wybiła się informacja z pierwszej strony o rozpoczęciu publikowania, od tego numeru, nowego komiksu zagranicznego autorstwa E. Paape'a i niejakiego Grega o przygodach Luca Orienta (nie mylić z Orientmanem T. Baranowskiego ;-)). Swoją drogą był to drugi komiks z tej serii, wcześniej ŚM opublikował historię pod tytułem "SOS dla planety" gdzie do dzisiaj mam przed oczami wspaniale zilustrowaną scenę dezintegracji olbrzymiego, kamiennego mostu, z którego, w wyniku tejże dezintegracji, zsuwa się wielki truck (ciężarówka) przedstawioną (dezintegrację) na kilku następujących po sobie kadrach. Zresztą obie "części" (używam cudzysłowu, gdyż redakcja ŚM sprytnie odchudziła każdą z nich zastępując opuszczone strony po prostu opisami tego co się na nich wydarzyło ;-) ) mam, jak wspominałem wcześniej, w postaci pozszywanych kartek wycinanych z ostatnich stron ŚM. Przy okazji ciekawostka, od jakiegoś czasu wydawnictwo Taurus publikuje t.zw. integrale z przygodami tego bohatera. Wyszło już chyba z 5 tomów. Dla zainteresowanych podaję namiary: https://www.taurusmedia.pl/pl/katalog/luc-orient/
Dalej, dla miłośników futbolu wspomniana wcześniej przez Czesia prezentacja drużyny narodowej Algierii ;-) oraz mini wywiad z ówczesną gwiazdą polskiej piłki nożnej, samym Zibim Zbigniewem Bońkiem.
Następnie ciekawostka o kombinezonach "termicznych" stanowiących zabezpieczenie dla użytkowników wszelkiej maści łodzi i okrętów, przed wychłodzeniem w przypadku znalezienia się w wodzie i konieczności spędzenia w niej większej ilości czasu. Dziwne, ale więcej o nich nie słyszałem, i nie należy ich mylić z piankami do np. nurkowania czy surfingu, kombinezony te miały być, z przeznaczenia, raczej czymś w rodzaju "łodzi ratunkowej" a nie ubioru do zabaw w wodzie.
Resztę zawartości numeru stanowią artykuły o treści mniej lub więcej społeczno-harcerskiej, kąciki zainteresowań m. in. przyrodniczych czy szaradziarskich, kącik porad sercowo-życiowych, opowiadanie, książka w odcinkach no i uśmiech numeru... (teraz by to chyba nazwano "sucharem" ;-) ) i to tyle co można by o tym numerze na szybko napisać.
Podsumowując, w tamtych czasach ŚM był dla mnie raczej za "dojrzały" skupiałem się głównie na kilku wybranych, interesujących mnie działach (komiks, informacje o muzyce czy filmach lub wprowadzanych z jakichś okazji rubrykach, tak jak w tym przypadku prezentacja drużyn piłkarskich) reszta była niepotrzebnym wypełniaczem... Dzisiaj, zainteresowały mnie dodatkowo ówczesne ciekawostki techniczne ale chyba głównie z chęci porównania ich do współcześnie dostępnej techniki/technologii. Może jakieś artykuły przyrodniczo-podróżnicze - z tego samego powodu - porównania z obecnymi czasami i wiedzą. Krótko mówiąc czasopismo to mogę odebrać przede wszystkim na gruncie sentymentalnym ;-)

Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Tak, kojarzę Świat Młodych chociaż nie był to mój ulubiony magazyn i nie czytałam za bardzo. Ale fajnie, że tu wypłynął. Natomiast jakoś zasmuciła mnie wiadomość, że kioski Ruchu upadły… jakoś mile je wspominam. Czego tam nie można było kupić!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”