Księga Strachów - inspiracje
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
Re: Księga Strachów - inspiracje
Zatem trzeba przeczytać. Czy to książka odpowiednia też dla młodzieży?
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Tak, kapitalna jest.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- johny
- Moderator

Spojrzałem teraz na moje zapiski po lekturze:
"Bardzo fajna sensacyjno - historyczna książka. Czuć pod skórą duch PS-a"
"Bardzo fajna sensacyjno - historyczna książka. Czuć pod skórą duch PS-a"
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Nalezy pamiętać, że Pan Siembieda to dziennikarz śledczy i jego książki wyrosły na gruncie reportaży. Zatem w książkach na pewno będzie trochę wątków sensacyjnych oraz nawiązania do bolesnych faktów z przeszłości. Książki Siembiedy jednak trochę dla starszych/bardziej dojrzałych Czytelników niż książki Nienackiego. O ile NIenackiego bym dał już 10 latkowi, to Siembiedę bym dał dopiero uczniowi, który poznał w szkole podstawowej historię Polski okresu 2 Wojny Światowej oraz trudnego okresu powojennego. Takie mam wnioski po lekturze "Miejsce i Imię" oraz "Gambit".
-
Kalikst
- Lubi przygody

- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Czy Nienacki mógł wzorować się na tym herbie? Nazwisko von Haubitz może brzmieć nieco inaczej lub być całkowicie niepodobne, Zbysiu zmieniał bardzo często nazwy, nazwiska, lokalizacje itp.
https://de-academic.com/dic.nsf/dewiki/1241132
https://de-academic.com/dic.nsf/dewiki/1241132
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Dzisiaj Małżonka wyciągnęła mnie do Łagowa i Lubniewic
Łagów - cisza, spokój, czynna restauracja przy bramie i chyba ta na zamku. Latem, szczególnie w Boże Ciało, będzie tam tłok. Irycki już o tym wspomniał - motocykliści !!! Do tego pełno samochodów. Parkowanie nawet pod wiaduktem może być problemem. Lubniewice - wg. planu od SPA (ten nowy hotel w lewym dolnym rogu) do mostku ciągnie się PROMENADA. Latem musi byc tam rewelacyjnie. Do tego mini ryneczek z restauracją i stolikami na zewnątrz (latem powinno być czynne), kilka innych restauracji. Bardzo urocze miasteczko, warte poświęcenia co najmniej jednego popołudnia.
Trasa z Łagowa do Lubniewic, wg. planu TomaszKa to taka boczna droga asfaltowa na odcinku wokół kopalni węgla brunatnego w Sieniawie. Za szybko nie da się tam jechać. Dodatkowo, jak z przeciwka będzie jechał inny pojazd, to trzeba doliczyć czas na zatrzymanie się na poboczu. W długi weekend czerwcowy może być tam mało ciekawie na tym odcinku.
Łagów - cisza, spokój, czynna restauracja przy bramie i chyba ta na zamku. Latem, szczególnie w Boże Ciało, będzie tam tłok. Irycki już o tym wspomniał - motocykliści !!! Do tego pełno samochodów. Parkowanie nawet pod wiaduktem może być problemem. Lubniewice - wg. planu od SPA (ten nowy hotel w lewym dolnym rogu) do mostku ciągnie się PROMENADA. Latem musi byc tam rewelacyjnie. Do tego mini ryneczek z restauracją i stolikami na zewnątrz (latem powinno być czynne), kilka innych restauracji. Bardzo urocze miasteczko, warte poświęcenia co najmniej jednego popołudnia.
Trasa z Łagowa do Lubniewic, wg. planu TomaszKa to taka boczna droga asfaltowa na odcinku wokół kopalni węgla brunatnego w Sieniawie. Za szybko nie da się tam jechać. Dodatkowo, jak z przeciwka będzie jechał inny pojazd, to trzeba doliczyć czas na zatrzymanie się na poboczu. W długi weekend czerwcowy może być tam mało ciekawie na tym odcinku.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

- Podziękował;: 108 razy
- Otrzymał podziękowań: 142 razy
Górne zdjęcia to Lagow? Przeczytałam, że to zamek joannitów. Do zwiedzania?
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Pierwsze 3 zdjęcia to Łagów. Górne z nich to Brama wjazdowa a w tle wieza Zamku. Johny pisał, że wejście na wieżę jest możliwe (chyba 10pln). W Zamku jest hotel z restauracją.
Wczoraj w Łagowie były pustki - pojedyncze osoby na ulicy, rzadko przejeżdżajace samochody. Wymarłe miasteczko. Ale restauracja przy Bramie pełna ludzi, jakby wszyscy którzy zostali zebrali się na naradę co dalej robić
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- johny
- Moderator

Tak jest, można tylko wejść na wieżę. W 2023 było to 10 ziko. Reszta hotel. Generalnie mnie Łagów zachwycił. Fajna opcja to wzięcie sobie rowerów wodnych i ogladanie Łagowa z innej perspektywy.TomaszL pisze: ↑06 sty 2025, 12:30Pierwsze 3 zdjęcia to Łagów. Górne z nich to Brama wjazdowa a w tle wieza Zamku. Johny pisał, że wejście na wieżę jest możliwe (chyba 10pln). W Zamku jest hotel z restauracją.
Wczoraj w Łagowie były pustki - pojedyncze osoby na ulicy, rzadko przejeżdżajace samochody. Wymarłe miasteczko. Ale restauracja przy Bramie pełna ludzi, jakby wszyscy którzy zostali zebrali się na naradę co dalej robić

POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Tylko mam obawy że w B. Ciało może być tam sajgon.
Myśmy byli w Ł. w długi weekend sierpniowy (akurat tak nam trasa wypadła) i czułem się jak w Lidlu na promocji karpia.
Myśmy byli w Ł. w długi weekend sierpniowy (akurat tak nam trasa wypadła) i czułem się jak w Lidlu na promocji karpia.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- johny
- Moderator

My byliśmy na majówce i było OK. Wręcz byłem zaskoczony, że tak mało ludzi.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- johny
- Moderator

Myślę, że to mógł być ford Fryderyka. Jest naprawdę wielki. Muzeum w Malmo.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Jak juz wspomiałem w wątku o Zlocie Szachownicowym, udało mi się coś znaleźć. Chociaż myślałem, że poszukiwania będą znacznie dluższe. Przekopałem się przez kilka dokumentów, m.in. polecanych w tym wątku. Ale najpierw streszczenie tego wątku ze wskazaniem źródeł (i osób):
Panna Monika
architektura.pomorze.pl
Winnetou
https://architektura.pomorze.pl/szachow ... -lubuskiej
https://architektura.pomorze.pl/szachow ... ki-katalog
seth_22
polska-org.pl
seth_22 i Tomaszek
Glisno!!!
TomaszeK
analiza - gdzie jest Jasień
TomaszeK i seth_22
Glisno + Lubniewice
PawełK
mauzoleum von der Marwitz (istniało do około 1977)
zbudowano w tym miejscu wiejski dom kultury
wg. Zamki i ogrody Nowej Marchii - Glisno
Z24
pierwowzorem postaci von Haubitz mógł być Erich von dem Bach
TomaszeK
pierwowzorem postaci von Haubitz mógł być Hans Kruger
seth_22
artykuł o postaci Hansa Krugera
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica ... Id,3297641
Czesio1
Lubniewice 1974
Lubniewice 2025
Panna Monika
architektura.pomorze.pl
Winnetou
https://architektura.pomorze.pl/szachow ... -lubuskiej
https://architektura.pomorze.pl/szachow ... ki-katalog
seth_22
polska-org.pl
seth_22 i Tomaszek
Glisno!!!
TomaszeK
analiza - gdzie jest Jasień
TomaszeK i seth_22
Glisno + Lubniewice
PawełK
mauzoleum von der Marwitz (istniało do około 1977)
zbudowano w tym miejscu wiejski dom kultury
wg. Zamki i ogrody Nowej Marchii - Glisno
Z24
pierwowzorem postaci von Haubitz mógł być Erich von dem Bach
TomaszeK
pierwowzorem postaci von Haubitz mógł być Hans Kruger
seth_22
artykuł o postaci Hansa Krugera
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica ... Id,3297641
Czesio1
Lubniewice 1974
Lubniewice 2025
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Chodzi o położenie mauzoleum von der Marwitz. Myślałem że trzeba będzie znaleźć dokumenty których "nie ma". Analizować mapki.
Tymczasem odpowiedź była na wyciągnięcie ręki. Dokładnie na jednym obrazku na stronie glisno.pl Mam do przejrzeia dokumenty, ale tak na szybko: mauzoleum powstało na miejscu starego kościoła. Nowy kościół został oddany w 1837.
Mauzoleum i nowy kościół otaczały swego rodzaju klamrą wjazd do pałacu. wjazd był w kształcie trójkąta a na środu, wg. mapy, był pomnik. Nie ten który mamy obecnie.
Pomnik który jest obecnie upamiętnia czyn osadników wojskowych i był oddany w latach 70-tych.
Obawiam się, że zniszczone mauzoleum byłoby kiepskim tłem dla tego pomnika, ponadto we wsi brakowało "wiejskiego domu kultury".
Jak ktoś był w Glisnie na zakupach to był właśnie w tym "wiejskim domu kultury"
Tak mi wychodzi z analizy dokumentów, dokladną analizę podam za kilka dni.
Tymczasem odpowiedź była na wyciągnięcie ręki. Dokładnie na jednym obrazku na stronie glisno.pl Mam do przejrzeia dokumenty, ale tak na szybko: mauzoleum powstało na miejscu starego kościoła. Nowy kościół został oddany w 1837.
Mauzoleum i nowy kościół otaczały swego rodzaju klamrą wjazd do pałacu. wjazd był w kształcie trójkąta a na środu, wg. mapy, był pomnik. Nie ten który mamy obecnie.
Pomnik który jest obecnie upamiętnia czyn osadników wojskowych i był oddany w latach 70-tych.
Obawiam się, że zniszczone mauzoleum byłoby kiepskim tłem dla tego pomnika, ponadto we wsi brakowało "wiejskiego domu kultury".
Jak ktoś był w Glisnie na zakupach to był właśnie w tym "wiejskim domu kultury"
Tak mi wychodzi z analizy dokumentów, dokladną analizę podam za kilka dni.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Barabasz wspominał, że są ruiny romantycznego/ogrodowego mostku. Chyba wiem gdzie mogą być. Wynika to z opisu założenia Glisna, które było podzielone na:
- pałac z parkiem
- folwark z gorzelnią i oranżerią (po jednej stronie pałacu)
- uzdrowisko !!! (po drugiej stronie pałacu, za strumieniem)
Wprawdzie uzdrowisko istnieje krótko, mniej więcej od około 1830 do 1857, ale było. Zostało zlikwidowane wraz z przejęciem majątku przez Wartenberga, który buduje w parku mauzoleum które widzieliśmy.
Po uzdrowisku pozostal chyba jeden budynek i przejście od uzdrowiska do parku przez strumyk to potencjalne miejsce na ten mostek. Ale trzeba to sprawdzić. Najlepiej w terenie.
- pałac z parkiem
- folwark z gorzelnią i oranżerią (po jednej stronie pałacu)
- uzdrowisko !!! (po drugiej stronie pałacu, za strumieniem)
Wprawdzie uzdrowisko istnieje krótko, mniej więcej od około 1830 do 1857, ale było. Zostało zlikwidowane wraz z przejęciem majątku przez Wartenberga, który buduje w parku mauzoleum które widzieliśmy.
Po uzdrowisku pozostal chyba jeden budynek i przejście od uzdrowiska do parku przez strumyk to potencjalne miejsce na ten mostek. Ale trzeba to sprawdzić. Najlepiej w terenie.
-
seth_22
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Dolny Śląsk
- Podziękował;: 60 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
Mapa Lubniewic wydana w 1956 roku.
Zaznaczona stadnina i dom "odpoczynkowy"
http://maps.mapywig.org/m/Polish_maps/s ... )_1956.jpg
Ostatnio zmieniony 04 lip 2025, 16:15 przez seth_22, łącznie zmieniany 1 raz.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Ja tylko poprawię link:seth_22 pisze: ↑03 lip 2025, 16:30 Mapa Lubniewic wydana w 1956 roku.
maps.mapywig.org/m/Polish_maps/series_PRL/025_SGWP/N-33-127-A-d_(LUBNIEWICE)_1956.jpg
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Dzieki seth_22 za namiar na ten katalog. !!!!
Od razu rzuciłem okiem na Wędrzyn i Glisno przy okazji
1956 maps.mapywig.org/m/Polish_maps/series_PRL/025_SGWP/N-33-127-C-b_(GLISNO)_1956.jpg
1978 maps.mapywig.org/m/Polish_maps/series_PRL/025_SGWP/N-33-127-C-b_(GLISNO)_1978.jpg
1985 maps.mapywig.org/m/Polish_maps/series_PRL/025_SGWP/N-33-127-C-b_(GLISNO)_1985.jpg
Ciekawostka:
W Wędrzynie w 1956 był cały kompleks na południe od jeziora Postomsko i coś po prawej stronie
W 1978 kompleks zniknął, zostały tylko "kolonie letnie" po prawej stronie.
Czyli nasz Forowicz był tam na "koloniach letnich" ????
Indeks map (wrzucam dla siebie by wiedzieć gdzie szukać dalej)
maps.mapywig.org/m/Polish_maps/series_PRL/025_SGWP/
Od razu rzuciłem okiem na Wędrzyn i Glisno przy okazji
1956 maps.mapywig.org/m/Polish_maps/series_PRL/025_SGWP/N-33-127-C-b_(GLISNO)_1956.jpg
1978 maps.mapywig.org/m/Polish_maps/series_PRL/025_SGWP/N-33-127-C-b_(GLISNO)_1978.jpg
1985 maps.mapywig.org/m/Polish_maps/series_PRL/025_SGWP/N-33-127-C-b_(GLISNO)_1985.jpg
Ciekawostka:
W Wędrzynie w 1956 był cały kompleks na południe od jeziora Postomsko i coś po prawej stronie
W 1978 kompleks zniknął, zostały tylko "kolonie letnie" po prawej stronie.
Czyli nasz Forowicz był tam na "koloniach letnich" ????
Indeks map (wrzucam dla siebie by wiedzieć gdzie szukać dalej)
maps.mapywig.org/m/Polish_maps/series_PRL/025_SGWP/
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Jak się czasem spotykamy i wspominamy, to faktycznie jakby letnie kolonie, z wygłupami i robieniem oficerów w balona. Jak w przygodach Szwejka albo na MASH-u
Ale wtedy było bardziej ostro, uniemożliwili nam przepustki żeby odwiedzać rodziny. Że niby to poligon, a na poligonie nie ma przepustek. A tu niektórzy już mieli żony, dzieci, ja miałem rocznego syna. No więc my odmówiliśmy jedzenia. Co się działo ! Przyjechała Żandarmeria Wojskowa, prokurator wojskowy, jakieś politruki. Nikogo nie ukarali, chyba wzieli pod uwagę, że to nie zwykłe koty, tylko prawie lekarze. Stanęło na tym, że za oddanie krwi jest dwa dni przepustki, oczywiście wszyscy skorzystali.
A co do wcześniejszego wykorzystania tych terenów, to ustaliłem, z ojcem że on też tam był ! To było jeszcze za Stalina, ale miejsce było to samo. Ojciec opowiadał, że jak wszyscy zdali egzamin oficerski (byli po studiach), to nagle zniknęła cała kadra podoficerska. Bo teraz już mogli nimi pomiatać ! U nas byli już sprytniejsi, zdaliśmy ogazmin oficerski, ale nominacje na stopień podporucznika obiecali dopiero w razie mobilizacji. Ale i tak przez ten ostatni dzień zwracaliśmy się do siebie "obywatelu poruczniku". Normalnie jak oficer wchodzi do sali, to pierwszy kto go zauważy woła "baczność" i wszystcy sie wyprężają. Natomiast między ofiacerami jest przyjęte, że jak do sali wchodzi dowódca, to pierwszy który go zauważy, woła "panowie oficerowie". My oczywiście tak samo, co bardzo ich śmieszyło.
-
seth_22
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Dolny Śląsk
- Podziękował;: 60 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
Prawdziwego agenta Z 24 i szczegóły jego życiorysu opisał Jerzy Bednarek: Z 24
Tak na marginesie, uważam, że poza operacyjnym pseudonimem ciotki Zenobii, ślady agenta Z 24 widać również w życiorysie Klausa.
Tak na marginesie, uważam, że poza operacyjnym pseudonimem ciotki Zenobii, ślady agenta Z 24 widać również w życiorysie Klausa.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2025, 09:20 przez seth_22, łącznie zmieniany 1 raz.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Czytając początek tego życiorysu zastanaiałem się, czy NIenacki przez przypadek użył "Z 24" w Księdze Strachów, czy też to nie był przypadek. I jak się ma "Z 24" do "J 23". Dalsza część życiorysu odpowiada częściowo na pytania, a może nawet odpowiada na wszystkie?