Ciekawostki z Australii
-
Brunhilda
- Zlotowicz

- Podziękował;: 108 razy
- Otrzymał podziękowań: 142 razy
Re: Ciekawostki z Australii
Już w HK
Niespokojny lot. Turbulencje większość czasu. Za trzy godziny lece do Helsinek.
Niespokojny lot. Turbulencje większość czasu. Za trzy godziny lece do Helsinek.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

A u nas zamiast wrobli…

Dzisiaj konkretny upał, pewnie przyleciała się napić. Nie należy ich przeganiać bo są niesamowicie złośliwe. Zaraz by z,eucalyptus się inne i nabrudziły , wrzeszczałyby, i pogryzły gałęzie dookoła.
A propos wróbli u nas mało się widzi. Właściwie niby są ale nie wiem gdzie, nie widuje jakoś.. moje dziecko podczas pobytu w Polsce było zachwycone, że takie malutkie ptaszeczki. Obok śniegu najczęściej fotografowała….

Dzisiaj konkretny upał, pewnie przyleciała się napić. Nie należy ich przeganiać bo są niesamowicie złośliwe. Zaraz by z,eucalyptus się inne i nabrudziły , wrzeszczałyby, i pogryzły gałęzie dookoła.
A propos wróbli u nas mało się widzi. Właściwie niby są ale nie wiem gdzie, nie widuje jakoś.. moje dziecko podczas pobytu w Polsce było zachwycone, że takie malutkie ptaszeczki. Obok śniegu najczęściej fotografowała….
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
Wróble w Polsce to też coraz rzadszy widok. One lubią krzewy a tych jest coraz mniej, wolno biegające koty też nie pomagają. Kiedyś to były chmary tych ptaków a ostatnio to ich można szukać ze świecą.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

To widać uciekły z miasteczek w bardziej sprzyjające warunki do bytowania. U mnie głównie teraz królują mieszane stada gawronów i kawek.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Jeden z kibiców Widzewa z osiedla obok mnie wybrał się do Australii aby realizować hasło "rowerem przez Australię".
Ma w planach przejechać 2300 kilometrów.

POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Tu na zdjęciu stado kakadu sfotografowane kilkadziesiąt metrów od domu Brunhildy. Rzeczywiście zachowywały się jak wróble.
A w Krakowie wróble zniknęły. W internecie jest kilka teorii, żadna mnie nie przekonuje. Gdyby nie to że znam je z młodosci, nie wiedziałbym jak wyglądają. Ale jak byłem rok temu na wycieczce w Norwegii, były ich setki. To było tak zaskakujące, że fotografowałem je jak egzotyczne kakadu w Australii. To jest zdjęcie z jakiegoś trawnika w Oslo.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Zgadza się, najprostszym wytłumaczeniem są zmiany klimatyczne. Wróble były dobrze przygotowane do cyklu zima/lato, co powodowało że jako jedne z niewielu ptaków dobrze znosiły porę zimową. Teraz, kiedy zimy zrobiły się ciepłe ta przewaga nic im nie daje i ich miejsce zajmują sikory bogatki i rudziki, które wyparły wróble. Pewnie to samo jest na południowej półkuli - ciepłolubne kakadu, wyparły zimnolubne, europejskie wróble.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
ChatGPT podaje przyczyny (najwazniejsze):
- Zanikanie niskiej roślinności i żywopłotów:
- Mniejsza ilość odpadków w miastach
- Zimy bez śniegu i łagodne lub przeciwnie – ostre mrozy
- Zanikanie niskiej roślinności i żywopłotów:
- Mniejsza ilość odpadków w miastach
- Zimy bez śniegu i łagodne lub przeciwnie – ostre mrozy
-
Brunhilda
- Zlotowicz

No i proszę! To dopiero! To wróble w zaniku! Ale jednak jakieś były bo dziecko fotografowało
a pamiętacie wróbelka Elemelka? Kiedy widzę niewysokiego pana z brzuszkiem opiętym kamizelką i wąskimi spodenkami, zaraz wspominam wróbelka Elemelka
a pamiętacie wróbelka Elemelka? Kiedy widzę niewysokiego pana z brzuszkiem opiętym kamizelką i wąskimi spodenkami, zaraz wspominam wróbelka Elemelka
-
Ater
- Zlotowicz

- Podziękował;: 73 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Na szczęście na wsi jeszcze wróble występują.
Pamiętam Elemelka z głosem Kobuszewskiego. Bajki gdzie jest jeden głos, teraz trącą myszką. Chyba, że to jest adresowane dla małych dzieci.
Z innej beczki. Kolegi córka mieszkała w Australii i kupiła tam samochód. Pojechała do drugiego stanu. Chciała go sprzedać i okazało się, że musiałaby go przerejestrować w stanie, gdzie go kupiła, a to było 3500 km od miejsca gdzie aktualnie mieszkała. Trochę to dziwne.
Pamiętam Elemelka z głosem Kobuszewskiego. Bajki gdzie jest jeden głos, teraz trącą myszką. Chyba, że to jest adresowane dla małych dzieci.
Z innej beczki. Kolegi córka mieszkała w Australii i kupiła tam samochód. Pojechała do drugiego stanu. Chciała go sprzedać i okazało się, że musiałaby go przerejestrować w stanie, gdzie go kupiła, a to było 3500 km od miejsca gdzie aktualnie mieszkała. Trochę to dziwne.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Nie tylko was zaintrygował ostatnio brak wróbli:
Gdzie się podziały wróble - odpowiada doktor Tomasz Rożek
Gdzie się podziały wróble - odpowiada doktor Tomasz Rożek
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Pierwsze słyszęAter pisze: ↑08 sty 2025, 11:49 Na szczęście na wsi jeszcze wróble występują.
a ona rozumie dobrze po angielsku?
-
Ater
- Zlotowicz

- Podziękował;: 73 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Rozumie dobrze po angielsku, ma chłopaka Amerykanina.Brunhilda pisze: ↑11 sty 2025, 13:55Pierwsze słyszęAter pisze: ↑08 sty 2025, 11:49 Na szczęście na wsi jeszcze wróble występują.
a ona rozumie dobrze po angielsku?
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Też się spotkałem z takimi informacjami w necie ale były one zdementowane. To znaczy prawdą jest, że jak chcesz mieć samochód mieszkając w danym stanie to musisz go mieć zarejestrowanego w tym stanie, natomiast obowiązek przerejestrowania przy sprzedaży "trans-stanowej", obowiązek przerejestrowania leży na kupującym. I ma to sens, bo na jakiej podstawie mieszkaniec innego stanu by miał rejestrować samochód w stanie, w którym nie mieszka?
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

A tu zdjęcia z Australia Day sprzed sześciu lat. Brunhilda zaprosiła nas wtedy na bankiet w wieży Sydney Tower. Jak był pokaz sztucznych ogni, próbowałem robić zdjęcia, ale nie było widać, bo wieża jest tak wysoka, że wybuchały gdzieś w dole. Widać tylko moje odbicie w szybie. Austarlia Day, to zresztą dzień urodzin mojej żony i Brunhilda załatwiła u obsługi czekoladowe "Happy Birthday" dla Beaty.
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Oj…jak miło powspominać… jak było super jak byliście! Bardzo mile wspomnienia! Ile ja bym dała, żeby teraz posiedzieć tak sobie na wieży…
-
Brunhilda
- Zlotowicz

Uff…
Wszyscy czekaliśmy co to będzie, tropikalny cyklon Alfred, kategorii II kręcił się koło wschodniego wybrzeża. Szczęśliwie zlądował dzisiaj świtem ale osłabiony. I tak będą powodzie, są wiatry i ulewy ale nie tak jak się wszyscy obawiali.
Celebrujemy!
Wszyscy czekaliśmy co to będzie, tropikalny cyklon Alfred, kategorii II kręcił się koło wschodniego wybrzeża. Szczęśliwie zlądował dzisiaj świtem ale osłabiony. I tak będą powodzie, są wiatry i ulewy ale nie tak jak się wszyscy obawiali.
Celebrujemy!
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Tu zdjęcie kazuara z zoo które zwiedzalismy z Brunhildą. Większość zwierząt chodziła między zwiedzajacymi. A tu z kolei kangur, z którym nawiązała kontakt moja żona Przeżyliśmy, nie atakowali nas. A kazuary znam od dziecka, od czasu przeczytania książki "Tomek wśród łowców głów", gdzie był rysunek kości kazuara przerobionej przez Papuasów na nóż. Zdjęcia nie wrzucę, bo książki już dawno nie mam, ale taki nóż z kości kazuara to moje marzenie. Na ścianę z trofeami z odbytych i niedobytych wycieczek egzotycznych.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Nie wytrzymałem i kupiłem książkę na Allegro. To jest ten nóż.
A swoją drogą Brunhilda niepoatrznie poruszyła ten temat, bo ożyły wspomnienia i przypomniałem sobie, jak podobne noże pokazywał w telewizji Tony Halik. Tu zdjęcie eksponatów z muzeum w Los Angeles, znalezione w internecie.
A kiedy już wstawiłem to zdjęcie, przypomniało mi się, że przecież miałem taki nóż w rękach. To były kości wykopane przypadkowo na budowie w Proszowicach, a oprócz ludzkiego szkieletu było jeszcze to
Znajomy archeolog określił, że to z okresu neolitu, po lewej nóż z kości, w środku kieł dzika, a po prawej guziki z muszli. Nóż co prawda nie jest z kazuara, tylko z dzika, ale i tak go nie mam, oddałem archeologom.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Sam jak napisałeś zacząłem szukać w bibliotece tego rysunku, ale nie znalazłem. Te noże to raczej takie sztylety niż noże do krojenia?
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Te oryginalne to chyba faktycznie sztylety, może nawet tylko ceremonialne sądząc z ilości ozdób.
A ten rodzimy to chyba typowy nóż, do cięcia. Znalazłem jeszcze zdjęcie z drugiej strony, wygląda na ostry.
A ten rodzimy to chyba typowy nóż, do cięcia. Znalazłem jeszcze zdjęcie z drugiej strony, wygląda na ostry.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Hej Bruniu, piszą że u Ciebie spadł śnieg !
https://www.onet.pl/informacje/wodne-sp ... 4,30bc1058
A masz chociaż łopatę do odśnieżania chodnika ?
https://www.onet.pl/informacje/wodne-sp ... 4,30bc1058
A masz chociaż łopatę do odśnieżania chodnika ?
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
-
Fantomas
- Zlotowicz

- Podziękował;: 182 razy
- Otrzymał podziękowań: 184 razy
W Australii wybuchła polityczna burza, ponieważ premier wychodząc z samolotu miał na sobie t-shirt Joy Division (też mam akurat z okładką z singla "Love Will Tear Us Apart) z motywem z okładki debiutanckiego albumu "Unknown Pleasures".
Opozycja zarzuciła politykowi antysemityzm.
T-shirt wygląda tak:
Opozycja zarzuciła politykowi antysemityzm.
T-shirt wygląda tak: