Ziemia lubuska

Dział poświęcony relacjom z naszych wypraw
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Re: Ziemia lubuska

Post autor: TomaszL »

Ktoś dba o to miejsce, bo idąć drogą wzdłuż magazynu, od jednego wejścia do drugiego, zbocze zostało niedawno tak ładnie uporządkowane z poszycia, że widać czarną ziemię. Brakowało mi tylko śladow po grabiach i wyglądałoby lepiej nić u mnie grządki w ogródku. Może to są działania Nadleśnictwa. Pozostałości po "koszarach" w postaci studzienek są zabezpieczone w miarę nową taśmą biało czerwoną.

Na miejscu spotkałem grupę kilku dobrze przygotowanych do "porządkowania" chłopaków (buty, spodnie, kurtki, saperka). Nie wiem kto był bardziej zaskoczony - ja czy oni. Mogli mnie wziąć za pracownika Nadleśnictwa i zrezygnowali z "porządkowania" , bo troche tam zamarudziłem a póżniej mijałem ich jak szli główną drogą.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Piękne miejsce, wprowadzamy je do programu zlotu. Skądinąd znam takich zlotowiczów którzy pewnie zechcą nawet eksplorować wnętrze. 
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Podziękował;: 171 razy
Otrzymał podziękowań: 156 razy

Post autor: Hanka »

to może jeszcze jedno miejsce?: Park Miłości im. dr Michaliny Wisłockiej – park w Lubniewicach, w zabytkowym parku nad jeziorem Lubiąż, między Starym i Nowym Zamkiem. Park powstał w ramach "Międzynarodowego Pleneru Inicjatyw", realizowanego od 15 do 28 kwietnia 2012 roku. Jest hołdem złożonym dr Michalinie Wisłockiej, która właśnie w Lubniewicach przeżyła swoją wielką miłość.
W parku znajdują się rzeźby, które nawiązują do szeroko pojętej tematyki miłości - rodzicielskiej, partnerskiej czy do przyrody. Rzeźby powstały na zorganizowanych specjalnie warsztatach rzeźbiarskich.
Za ten post autor Hanka otrzymał podziękowanie:
TomaszL (09 kwie 2025, 21:52)
Awatar użytkownika
Kokosz
Poszukiwacz przygód
Poszukiwacz przygód
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Kokosz »

TomaszK pisze: 08 kwie 2025, 18:24 Piękne miejsce, wprowadzamy je do programu zlotu. Skądinąd znam takich zlotowiczów którzy pewnie zechcą nawet eksplorować wnętrze. 

Też chętnie obejrzę dokładniej ten obiekt.

Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

Hanka pisze: 09 kwie 2025, 13:32 to może jeszcze jedno miejsce?: Park Miłości im. dr Michaliny Wisłockiej – park w Lubniewicach, w zabytkowym parku nad jeziorem Lubiąż, między Starym i Nowym Zamkiem. Park powstał w ramach "Międzynarodowego Pleneru Inicjatyw", realizowanego od 15 do 28 kwietnia 2012 roku. Jest hołdem złożonym dr Michalinie Wisłockiej, która właśnie w Lubniewicach przeżyła swoją wielką miłość.
W parku znajdują się rzeźby, które nawiązują do szeroko pojętej tematyki miłości - rodzicielskiej, partnerskiej czy do przyrody. Rzeźby powstały na zorganizowanych specjalnie warsztatach rzeźbiarskich.

Lubniewice są warte poświęcenia przynajmniej jednego wieczoru. Park, promenada, mostek. Może TomaszeK załatwi zwiedzanie zamku. Może też zdążą z Rynkiem, bo tam są przynajmniej 2 restauracje ze stolikami na tarasie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Relacje z naszych wypraw”