Lubniewice w kratkę czyli Zlot Szachownicowy 2025
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
- Czesio1
- Administrator

Re: Lubniewice w kratkę czyli Zlot Szachownicowy 2025
Zlotowicze w Gądnie
Ostatni domek w Jasieniu
Jezioro Morzycko
Mury wokół Morynia
Kościół w Moryniu Dawne prezbiterium w kościele w Moryniu Moryń Zlotowicze przy raku
Kościół w Moryniu Dawne prezbiterium w kościele w Moryniu Moryń Zlotowicze przy raku
- Czesio1
- Administrator

Konkurs Yvonne:
Drużyna "Młodzież"
Drużyna "Czarne charaktery"
Drużyna "Załoga Tomasza"
- Czesio1
- Administrator

Kostrzyń nad Odrą, Brama Berlińska
Kostrzyń nad Odrą, Przystań Twierdza
Kostrzyń nad Odrą, Odra
Kostrzyń nad Odrą, Przystań Twierdza
Kostrzyń nad Odrą, Odra
- Czesio1
- Administrator

- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Jeszcze w ramach podziękowań:
- Mysikrólikowi - za ogarnięcie produkcji naszych zlotowych koszulek!!!
- Mysikrólikowi - za ogarnięcie produkcji naszych zlotowych koszulek!!!
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Ja osobiscie lubię proste rozwiązania i na etapie rozmów o koszulkach miałem obiekcje dotyczące tak rozbudowanej ilustracji, ale jak zobaczyłem koszulke na własne oczy to byłem pod wrażeniem zarówno jakości wykonania jak i aspektów artystycznych samego rysunku. Gdzieś wrzuciliscie zdjęcie z 3ma różnymi koszulkami (ujęcie w kuchni) i wygladają świetnie (nie było mnie na poprzednich zlotach z tymi koszulkami i dopiero w Gliśnie zobaczyłem je na własne oczy).
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Tak jest, koszulka jest kapitalna! Materiał, nadruk, po prostu bomba!TomaszL pisze: ↑23 cze 2025, 10:04Ja osobiscie lubię proste rozwiązania i na etapie rozmów o koszulkach miałem obiekcje dotyczące tak rozbudowanej ilustracji, ale jak zobaczyłem koszulke na własne oczy to byłem pod wrażeniem zarówno jakości wykonania jak i aspektów artystycznych samego rysunku. Gdzieś wrzuciliscie zdjęcie z 3ma różnymi koszulkami (ujęcie w kuchni) i wygladają świetnie (nie było mnie na poprzednich zlotach z tymi koszulkami i dopiero w Gliśnie zobaczyłem je na własne oczy).
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
Profesjonalni modele prezentują część kolekcji koszulek zlotowych na wybiegu z Tajemniczych Szachownic.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Mam pytanie, czy ktoś ze zlotowiczów spacerował po prawej stronie lasu/parku patrząc od strony tarasu w kierunku ruin???
Cały czas męczy mnie gdzie znajdują się te pozostałości romantycznego, kamiennego mostu, poniżej z opisu:

Opis wskazuje stronę północną więc jakby od frontu pałacu, jednak na starej mapie znalazłem dziwne miejsca - jedna jakaś długa konstrukcja a drugie to jakiś budynek (oznaczyłem je znakiem "?") po prawej stronie parku, którego niestety nie odwiedziłem.
Cały czas męczy mnie gdzie znajdują się te pozostałości romantycznego, kamiennego mostu, poniżej z opisu:
Opis wskazuje stronę północną więc jakby od frontu pałacu, jednak na starej mapie znalazłem dziwne miejsca - jedna jakaś długa konstrukcja a drugie to jakiś budynek (oznaczyłem je znakiem "?") po prawej stronie parku, którego niestety nie odwiedziłem.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Ja bym wziął poprawkę na rozmiar budynków. Widzieliśmy mauzoleum i jego rozmiar na mapce jest trochę zawyzony. Mauzoleum na mapce ma szerokość niewiele mniejszą od ruin. A w porównaniu do pałacu ma szerokość owalnej sali. Sam pałac ma bardzo zredukowaną szerokość w porównaniu do dzisiejszej wersji - może to jest przed przebudową?
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Ponadto gorzelnia na mapie (aktualnej) jest na osi pałacu, czyli tam gdzie jest "rz" od wyrazu gorzelnia
Tak mi wychodzi i mogę się mylić
Tak mi wychodzi i mogę się mylić
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

Tak tu jest pierwotna wersja pałacu, bez dobudowy dodatkowych skrzydeł mieszkalnych. Co do gorzelni możesz mieć rację że to nie ten zaznaczony przeze mnie budynek.
-
Vasco
- Zlotowicz

- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Słuchajcie, czy były jakieś zrzutki na wspólne koszty? Nie wiem, jedzenie jakieś, nagrody na konkursy, taca w kościołach itp? Bo nie chciałbym mieć długu, a potem zapomnę...
No i przypominam, że był pomysł, aby proboszczowi z Morynia wysłać koszulkę zlotową. Chętnie się dołożę.
No i przypominam, że był pomysł, aby proboszczowi z Morynia wysłać koszulkę zlotową. Chętnie się dołożę.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Moja subiektywna relacja ze zlotu.
Tak wyglądała nasza baza, pałac w Gliśnie. Cały dla nas, świeżo po remoncie, który miał miejsce w 2022 roku. A tak wyglądał w roku 1974, kilka lat po wizycie Nienackiego Wtedy, podobnie jak teraz ozdobą trawnika przed głównym wejściem, była zabytkowa fontanna Ktoś ją teraz sfotografował ?
Pierwszego dnia pojechaliśmy zwiedzać Międzyrzecki Rejon Umocniony Trzeba przyznać że ciągnące się w nieskończoność podziemia robią wrażenie. Tylko po co im były stoły sekcyjne ? Te schody mają wysokość 30 metrów, czyli jak 9-piętrowy wieżowiec. O mało nie umarłem, a kolana bolą mnie do dziś. Potem był Łagów ale przez te schody w MRU niewiele pamiętam. Przy wyjeździe z miasta był taki ciekawy wiadukt Postulowałem, żeby zrezygnować z dalszej części programu, ale TomaszL zmusił mnie do odwiedzenia miejsca (które kilka miesięcy wcześniej odszukał na moją prośbę), gdzie w latach 80-tych, Rosjanie przechowywali głowice jądrowe. Warto było, bo co prawda my zobaczyliśmy tylko pagórki porośnięte lasem, z wyłaniającym się spod ziemi betonem z niewielkimi szczelinami, ale jadącemu za nami PiTT-owi udało się tam wepchnąć i odkrył sieć podziemnych pomieszczeń.
Następnego dnia odwiedziliśmy opuszczony camping, który w czasie poprzedniego zlotu szachownicowego (w 2013 roku), został wytypowany, jako camping w Jasieniu. Na zdjęciach kolejno stan obecny i stan na zdjeciach z 2013 roku. Wnętrza domków też zostały zdewastowane Tego samego dnia zwiedzaliśmy jeszcze kościoły opisane w „Księdze Strachów” ale niestety nie mam zdjęć, zresztą niewiele pamiętam (to przez te schody w MRU).
Następny dzień zaczął się od jajecznicy w wykonaniu Mysikrólika. Bez tego nie ma żadnego zlotu Potem był pałac w Lubniewicach, obecnie własność rodziny Lubomirskich, ale w czasach Nienackiego ośrodek wczasowy dla dewizowych turystów. Pan który nas oprowadzał prosił żeby nie zamieszczać zdjęć w sieci, więc wybrałem tylko jedno. A wybrałem je dlatego, że w tym pomieszczeniu w czasach FWP mieściła się jadalnia, w której mogli jadać obiady Klaus, Fryderyk, Hilda i Weber. Oczywiście nie przy tej zastawie. Niestety nie zrobiłem zdjęcia baru, który zajmował sporą część pomieszczenia, a który nowy właściciel postanowił pozostawić jako pamiątkę tamtych czasów. Zrobił ktoś zdjęcie ?
Potem pojechaliśmy do Kostrzyna nad Odrą, robienie zdjęć pozostawiłem naszym eksploratorom, a sam zrobiłem tylko jedno: To miedziana bransoletka znaleziona w gruzach jakiegoś budynku, będąca swoistą pamiątką z pierwszej wojny światowej. Jest zrobiona z elementu pocisku artyleryjskiego, tzw. pierścienia wiodącego, a właściciel wykonał ją w czasie walk w Szampanii w 1914 roku.
A zdjęcie zrobiłem, bo mam taką sama bransoletkę Kupiłem ją targu staroci w Krakowie 30 lat temu, też jest zrobiona z pierścienia wiodącego pocisku ale podpisana po polsku „Na pamiątkę światowej wojny, Aluni - Janek”.
W czasie zlotu wielokrotnie przejeżdżaliśmy przez Wędrzyn, gdzie w 1986 roku odbywałem służbę wojskową. Zaliczyliśmy z Tomaszem odkryty przez niego Diabelski Kamień w Lubniewicach Zaliczyliśmy plażę w Lubniewicach nieopodal pałacu A tak wyglądało to miejsce w roku 1974 I jeszcze kąpiel w ty samym miejscu, też w 1974r. Teraz już nie wchodziłem do wody bo za zimna, ale podobno byli tacy co się kąpali. Było jeszcze kręcenie filmu na podstawie „Księgi Strachów” (tu pojedynek Zenobii z Tomaszem)
Tak wyglądała nasza baza, pałac w Gliśnie. Cały dla nas, świeżo po remoncie, który miał miejsce w 2022 roku. A tak wyglądał w roku 1974, kilka lat po wizycie Nienackiego Wtedy, podobnie jak teraz ozdobą trawnika przed głównym wejściem, była zabytkowa fontanna Ktoś ją teraz sfotografował ?
Pierwszego dnia pojechaliśmy zwiedzać Międzyrzecki Rejon Umocniony Trzeba przyznać że ciągnące się w nieskończoność podziemia robią wrażenie. Tylko po co im były stoły sekcyjne ? Te schody mają wysokość 30 metrów, czyli jak 9-piętrowy wieżowiec. O mało nie umarłem, a kolana bolą mnie do dziś. Potem był Łagów ale przez te schody w MRU niewiele pamiętam. Przy wyjeździe z miasta był taki ciekawy wiadukt Postulowałem, żeby zrezygnować z dalszej części programu, ale TomaszL zmusił mnie do odwiedzenia miejsca (które kilka miesięcy wcześniej odszukał na moją prośbę), gdzie w latach 80-tych, Rosjanie przechowywali głowice jądrowe. Warto było, bo co prawda my zobaczyliśmy tylko pagórki porośnięte lasem, z wyłaniającym się spod ziemi betonem z niewielkimi szczelinami, ale jadącemu za nami PiTT-owi udało się tam wepchnąć i odkrył sieć podziemnych pomieszczeń.
Następnego dnia odwiedziliśmy opuszczony camping, który w czasie poprzedniego zlotu szachownicowego (w 2013 roku), został wytypowany, jako camping w Jasieniu. Na zdjęciach kolejno stan obecny i stan na zdjeciach z 2013 roku. Wnętrza domków też zostały zdewastowane Tego samego dnia zwiedzaliśmy jeszcze kościoły opisane w „Księdze Strachów” ale niestety nie mam zdjęć, zresztą niewiele pamiętam (to przez te schody w MRU).
Następny dzień zaczął się od jajecznicy w wykonaniu Mysikrólika. Bez tego nie ma żadnego zlotu Potem był pałac w Lubniewicach, obecnie własność rodziny Lubomirskich, ale w czasach Nienackiego ośrodek wczasowy dla dewizowych turystów. Pan który nas oprowadzał prosił żeby nie zamieszczać zdjęć w sieci, więc wybrałem tylko jedno. A wybrałem je dlatego, że w tym pomieszczeniu w czasach FWP mieściła się jadalnia, w której mogli jadać obiady Klaus, Fryderyk, Hilda i Weber. Oczywiście nie przy tej zastawie. Niestety nie zrobiłem zdjęcia baru, który zajmował sporą część pomieszczenia, a który nowy właściciel postanowił pozostawić jako pamiątkę tamtych czasów. Zrobił ktoś zdjęcie ?
Potem pojechaliśmy do Kostrzyna nad Odrą, robienie zdjęć pozostawiłem naszym eksploratorom, a sam zrobiłem tylko jedno: To miedziana bransoletka znaleziona w gruzach jakiegoś budynku, będąca swoistą pamiątką z pierwszej wojny światowej. Jest zrobiona z elementu pocisku artyleryjskiego, tzw. pierścienia wiodącego, a właściciel wykonał ją w czasie walk w Szampanii w 1914 roku.
A zdjęcie zrobiłem, bo mam taką sama bransoletkę Kupiłem ją targu staroci w Krakowie 30 lat temu, też jest zrobiona z pierścienia wiodącego pocisku ale podpisana po polsku „Na pamiątkę światowej wojny, Aluni - Janek”.
W czasie zlotu wielokrotnie przejeżdżaliśmy przez Wędrzyn, gdzie w 1986 roku odbywałem służbę wojskową. Zaliczyliśmy z Tomaszem odkryty przez niego Diabelski Kamień w Lubniewicach Zaliczyliśmy plażę w Lubniewicach nieopodal pałacu A tak wyglądało to miejsce w roku 1974 I jeszcze kąpiel w ty samym miejscu, też w 1974r. Teraz już nie wchodziłem do wody bo za zimna, ale podobno byli tacy co się kąpali. Było jeszcze kręcenie filmu na podstawie „Księgi Strachów” (tu pojedynek Zenobii z Tomaszem)
- Czesio1
- Administrator

No i super. Relację mamy napisaną czyli nie muszę rozdzielać tematów dla poszczególnych osób. Brawo TomaszeK! 
- Czesio1
- Administrator

Zdjęć nie mam, ale jak będę montował film zlotowy to może coś się znajdzie.
- panna Monika
- Zlotowicz

- Podziękował;: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 87 razy
- johny
- Moderator

- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Boże jaka ruina ten kemping. Całe szczęście, że w 2013 udało się nam go zwiedzić. Z tego co pamiętam byli nawet jacyś turyści.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Przeglądam Facebooka "Lubniewice sprzed lat". Dojechałem wstecz do 16 stycznia 2018 i tam jest wpis mniej więcej taki:
w Lubniewicach zmarł na "ostatnich wakacjach życia" aktor znany m.in. z serialu "Czterech pancernych i pies" ... Tadeusz Kalinowski, który grał pułkownika a potem generała.
Na wikipedii podają, że było to 22 sierpnia i zmarł w wyniku zawału. Nie miał nawet 55 lat.
w Lubniewicach zmarł na "ostatnich wakacjach życia" aktor znany m.in. z serialu "Czterech pancernych i pies" ... Tadeusz Kalinowski, który grał pułkownika a potem generała.
Na wikipedii podają, że było to 22 sierpnia i zmarł w wyniku zawału. Nie miał nawet 55 lat.