Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 88 razy
- Otrzymał podziękowań: 684 razy
Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego
Z innej beczki. Skończyłem układać pytania na konkurs, usunąłem kilka bo były zbyt łatwe, np. :
- Obok jakiej wioski mieścił się obóz harcerski
- Jak nazywał się ślizgacz kapitana Nemo
- Gdzie kapitan Nemo ukrywał swój płaszcz.
Ale także takie, które uznałem za zbyt trudne, np.:
- W jakim kościele w Iławie jest pochowany rycerz ze złotą rękawicą
Bo w czasie kiedy powstawał wiersz, kościoły były trzy. Rzecz jest do wygrzebania w książce i Internecie, ale Wam odpuszczę. Możecie się powoli pakować.
Bo w czasie kiedy powstawał wiersz, kościoły były trzy. Rzecz jest do wygrzebania w książce i Internecie, ale Wam odpuszczę. Możecie się powoli pakować.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 843 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego
Ja się chyba od razu pakuję na pobyt w sanatorium po konkursie TomaszKa ...TomaszK pisze: ↑16 maja 2026, 19:52 Z innej beczki. Skończyłem układać pytania na konkurs, usunąłem kilka bo były zbyt łatwe, np. :
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Polecam wczasy odchudzające w Rabce, ośrodek Madohora. Tam teraz teraz jeżdżę zamiast do Jastrzębiej Góry.
Ale poprzeciągasz fały i szoty na jachcie, popływasz w kapoku po wpadnięciu do jeziora, wyszorujesz pokład szczoteczką do zębów i już nie będziesz potrzebował sanatorium.
-
Hanka
- Zlotowicz

- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Podziękował;: 188 razy
- Otrzymał podziękowań: 178 razy
Spotkanie w Powidzu było potrzebne, choć zrealizowaliśmy zamierzonego planu. O ile w sobotę wiatr był dość stabilny i można było żeglowac o tyle w niedzielę była totalna flauta. Tak to już jest, żeby żeglować potrzebna jest odpowiednia pogoda. Mam nadzieję że podczas naszego zlotu wiatry będą pomyślne.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 666 razy
- Otrzymał podziękowań: 328 razy
A to nie zarezerwowałaś pomyślnego wiatru na zlot?
-
Hanka
- Zlotowicz

Droga załogo, zostało już niewiele czasu do zlotu nad Jeziorakiem. Zacznijmy powoli pakować torbę (nie walizkę).
Gdyby pojawiły się pytania dotyczące zlotu to jest jeszcze czas by wyjaśnić wątpliwości i przygotować się do żeglarskiej przygody. Zlot rozpoczyna się w środę. Sterników proszę o przyjazd w miarę wcześnie by móc sprawdzić stan techniczny żaglówki. „ODBIÓR JACHTU: 15-17, ZDANIE JACHTU: 10-13,”
Według regulaminu jacht można odebrać od godz. 15, po wpłaceniu reszty kosztu czarteru i kaucji (Przed czarterem pobierana jest kaucja w wysokości 1000-2000 zł (zależne od jachtu). Kaucja oddawana jest po czarterze, jeżeli nie wystąpiły żadne szkody.) załoga może przystąpić do zaokrętowania. Gdy zrobimy to w miarę sprawnie będzie czas na wstępne szkolenie i zapoznanie się z obsługą urządzeń na żaglówce. Proszę o zabranie ze sobą gotówki bo wszystkie rozliczenia będą wymagały składki. Oprócz czarteru i kaucji składamy się na paliwo do silnika i jedzenie. Dobrze mieć jeszcze monety bo korzystanie z prysznica w marinie jest płatne i trzeba wrzucić monety lub kupić żeton. Inne koszty to: przątanie jachtu: 150-300 zł (zależne od wielkości jachtu)
Pies na jachcie: 200 zł
Udostępnienie WC chemiczne: 50 zł
Parking: 15 zł/auto/doba .
Wszystko to można wyczytać na stronie https://buchtajeziorak.pl/cennik/
Adres mariny i wskazówki jak dojechać są tu: https://buchtajeziorak.pl/kontakt/
Gdyby pojawiły się pytania dotyczące zlotu to jest jeszcze czas by wyjaśnić wątpliwości i przygotować się do żeglarskiej przygody. Zlot rozpoczyna się w środę. Sterników proszę o przyjazd w miarę wcześnie by móc sprawdzić stan techniczny żaglówki. „ODBIÓR JACHTU: 15-17, ZDANIE JACHTU: 10-13,”
Według regulaminu jacht można odebrać od godz. 15, po wpłaceniu reszty kosztu czarteru i kaucji (Przed czarterem pobierana jest kaucja w wysokości 1000-2000 zł (zależne od jachtu). Kaucja oddawana jest po czarterze, jeżeli nie wystąpiły żadne szkody.) załoga może przystąpić do zaokrętowania. Gdy zrobimy to w miarę sprawnie będzie czas na wstępne szkolenie i zapoznanie się z obsługą urządzeń na żaglówce. Proszę o zabranie ze sobą gotówki bo wszystkie rozliczenia będą wymagały składki. Oprócz czarteru i kaucji składamy się na paliwo do silnika i jedzenie. Dobrze mieć jeszcze monety bo korzystanie z prysznica w marinie jest płatne i trzeba wrzucić monety lub kupić żeton. Inne koszty to: przątanie jachtu: 150-300 zł (zależne od wielkości jachtu)
Pies na jachcie: 200 zł
Udostępnienie WC chemiczne: 50 zł
Parking: 15 zł/auto/doba .
Wszystko to można wyczytać na stronie https://buchtajeziorak.pl/cennik/
Adres mariny i wskazówki jak dojechać są tu: https://buchtajeziorak.pl/kontakt/
-
Hanka
- Zlotowicz

Mam parę wskazówek co do rzeczy, które mogą się przydać podczas rejsu. O wielu z nich pisałam wcześniej, teraz przypomnę te mniej oczywiste.
latarka - najlepiej czołówka, przedłużacz bo podczas cumowania będziemy korzystać z prądu, który jest na pomoście,
środki na kleszcze i komary (spray, maśc na ukąszenia itp)
kremy do opalania z filtrem
czapka taka, która w czasie upału chroni przed słońcem i sznurek do czapki
sznurki ogólnie można zabrać bo dobrze przywiązać także okulary, telefon, czapkę bo jak coś wpadnie do wody to raczej już nie do uratowania.
apteczka wyposażona w różne leki i środki opatrunkowe bo apteki to tam nie ma i dostęp do takich rzeczy jest utrudniony
rękawiczki (takie do fitnesu lub rowerowe) bo od wybierania żagli robią się otarcia na dłoniach
obuwie raczej zapięte (nie japonki) do chodzenia po jachcie - żeglarze raczej chodzą w butach z białą podeszwą żeby nie brudzić białego pokładu
latarka - najlepiej czołówka, przedłużacz bo podczas cumowania będziemy korzystać z prądu, który jest na pomoście,
środki na kleszcze i komary (spray, maśc na ukąszenia itp)
kremy do opalania z filtrem
czapka taka, która w czasie upału chroni przed słońcem i sznurek do czapki
sznurki ogólnie można zabrać bo dobrze przywiązać także okulary, telefon, czapkę bo jak coś wpadnie do wody to raczej już nie do uratowania.
apteczka wyposażona w różne leki i środki opatrunkowe bo apteki to tam nie ma i dostęp do takich rzeczy jest utrudniony
rękawiczki (takie do fitnesu lub rowerowe) bo od wybierania żagli robią się otarcia na dłoniach
obuwie raczej zapięte (nie japonki) do chodzenia po jachcie - żeglarze raczej chodzą w butach z białą podeszwą żeby nie brudzić białego pokładu
-
Hanka
- Zlotowicz

Sprawa wyżywienia:
zostało ustalone podczas zebrania sterników, że posiłki przygotowujemy w ramach załogi na danej żaglowce. Nie mamy w planach korzystania z restauracji więc składniki na 3 obiady musi załoga jachtu zabrać ze sobą by móc w porze obiadowej na miejscu postoju np na Gierczakach odgrzać sobie posiłek na żaglówce. Co będziecie jeść ustalcie ze swoimi sternikami. Wspólnie możemy kupić kiełbasę na ognisko wieczorne czy zrobić kolację podczas wieczornego konkursu. Żaglówki mają garnki, patelnię, sztućce, kubki, talerze, miseczki. Czasem warto mieć swoje bo te, które są na wyposażeniu są małe i często zniszczone np. porysowana patelnia. Myślę ze jeszcze poranną jajecznicę możemy zjeść wspólnie jak wszyscy zaopatrzą się w odpowiednią liczbę jajek i boczku.
zostało ustalone podczas zebrania sterników, że posiłki przygotowujemy w ramach załogi na danej żaglowce. Nie mamy w planach korzystania z restauracji więc składniki na 3 obiady musi załoga jachtu zabrać ze sobą by móc w porze obiadowej na miejscu postoju np na Gierczakach odgrzać sobie posiłek na żaglówce. Co będziecie jeść ustalcie ze swoimi sternikami. Wspólnie możemy kupić kiełbasę na ognisko wieczorne czy zrobić kolację podczas wieczornego konkursu. Żaglówki mają garnki, patelnię, sztućce, kubki, talerze, miseczki. Czasem warto mieć swoje bo te, które są na wyposażeniu są małe i często zniszczone np. porysowana patelnia. Myślę ze jeszcze poranną jajecznicę możemy zjeść wspólnie jak wszyscy zaopatrzą się w odpowiednią liczbę jajek i boczku.
-
Hanka
- Zlotowicz

na żaglówce nie ma pościeli, osoby tam nocujące zabierają ze sobą śpiwór, poduszkę i prześcieradło
Nie wiem, co jeszcze mogłabym Wam podpowiedzieć. Proszę dzwonić lub pisać i pytać by każdy był dobrze spakowany na ten zlot.
Nie wiem, co jeszcze mogłabym Wam podpowiedzieć. Proszę dzwonić lub pisać i pytać by każdy był dobrze spakowany na ten zlot.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 239 razy
- Otrzymał podziękowań: 274 razy
Hanka, ja jeszcze chciałem zapytać czy będzie dostępny kapok dla osoby 35-40kg?
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 303 razy
Hanko, dziękuję za wszystkie porady.
Wszystko jest niezwykle cenne
To już naprawdę niedługo!
Wszystko jest niezwykle cenne
To już naprawdę niedługo!
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 58 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
Obawiam się że będzie problem z odebraniem żaglówek. Raczej nie będę miał pieniędzy na opłacenie całej łódki i jeszcze kaucji na nią.
Chyba że mam ściągnąć wcześniej fundusze od załogantów i sobie wypłacić w gotówce. wtedy jednak oprosiłbym o wycenę ile kto ma mi zapłacić.
Rozumiem że kwota do zapłaty to koszt wszystkich jachtów z kaucjami dzielona przez wszystkich użytkowników, minus to co kto wpłacił.
Na jachtach nie ma przedłużacza tak jak było na Powidzu?
Chyba że mam ściągnąć wcześniej fundusze od załogantów i sobie wypłacić w gotówce. wtedy jednak oprosiłbym o wycenę ile kto ma mi zapłacić.
Rozumiem że kwota do zapłaty to koszt wszystkich jachtów z kaucjami dzielona przez wszystkich użytkowników, minus to co kto wpłacił.
Na jachtach nie ma przedłużacza tak jak było na Powidzu?
-
Hanka
- Zlotowicz

Mysikróliku, koszt czarteru żaglówki masz na Umowie wynajmu jachtu, który podpisywałeś. Tam jest też kwota kaucji. Moja Pinezka kosztuje 2060 zł a kaucja 1200 zł. Zaliczkę wpłaciłam w wysokości 860 zł. Muszę dopłacić 1200 zł czarteru i 1200 zł kaucji. Kaucje pokrywa załoga. Tu nie ma wspólnoty bo ktoś z innej zaglówki nie będzie ponosił kosztu zbitych naczyć czy zgubionego odbijacza. O to już musi sie troszczyć załoga, żeby nic nie zniszczyć i odzyskać kaucję. Kwotę dopłaty też należy mieć we własnym zakresie. Czesio rozliczenie zrobi i odda osobom które maja droższy czarter wówczas, gdy będzie wiadomo ile osób płynie bo w tym momencie wycofały nam sie 2 osoby, co do 1 też nie ma pewności ze dotrze. Trudno w tym momencie dokładnie wyliczyć koszt na 1 osobę. Ale jak widać na moim przykładzie każda osoba z Pinezki musi mi w środę dać ok 200 zł czarteru i ok 200 zł kaucji. Kaucja jest zwrotna więc to nie jest problem wyłożyć te 200 czy 250 zł, które odzyska sie w niedzielę po oddaniu jachtu.
-
Hanka
- Zlotowicz

Mysle że twoja załoga będzie dość szybko i składkę będziesz mógł zrobić ale pomysł by ktoś, kto bedzie później przelał ci pieniądze, które Ty wypłacisz też nie jest głupi.
-
Hanka
- Zlotowicz

czy są przedłużacze muszę zapytać, zazwyczaj są ale lepiej jest mieć jeszcze taki z rozdzielaczem by kilka urządzeń można było podłączyć.
Robiąz zakupy proszę zaopatrzyc sie w wodę np 5 litrów, które będzie sie używać do gotowania herbaty, makaronu czy innych rzeczy. Kran, który jest w kambuzie zazwyczaj pobiera wodę zaburtową, którą używa sie do mycia. W nowszych jachtach są 2 krany: jeden z wodą do mycia, drugi do spożycia. Pakując torbę z artykułami spożywczymi należy zabrać: cukier, sól, pieprz, kawę, herbatę, inne potrzebne przyprawy, płyn do naczyń, ściereczkę do wycierania, ręcznik papierowy, mokre husteczki. Na dość małeś przestrzeni funkcjonuje sporo osób i szybko robi się bałagan. Trzeba mieć ze sobą odpowiednie rzeczy do sprzatania. Nie zapomnijcie o papierze toaletowym, zazwyczaj jest w łazience ale może trzeba będzie iść za potrzebą w inne miejsce.
Robiąz zakupy proszę zaopatrzyc sie w wodę np 5 litrów, które będzie sie używać do gotowania herbaty, makaronu czy innych rzeczy. Kran, który jest w kambuzie zazwyczaj pobiera wodę zaburtową, którą używa sie do mycia. W nowszych jachtach są 2 krany: jeden z wodą do mycia, drugi do spożycia. Pakując torbę z artykułami spożywczymi należy zabrać: cukier, sól, pieprz, kawę, herbatę, inne potrzebne przyprawy, płyn do naczyń, ściereczkę do wycierania, ręcznik papierowy, mokre husteczki. Na dość małeś przestrzeni funkcjonuje sporo osób i szybko robi się bałagan. Trzeba mieć ze sobą odpowiednie rzeczy do sprzatania. Nie zapomnijcie o papierze toaletowym, zazwyczaj jest w łazience ale może trzeba będzie iść za potrzebą w inne miejsce.
-
Konfiturek
- Zlotowicz

- Tytuł: Degustator porzeczek
- Podziękował;: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 74 razy
Ja mam tylko dwa krótkie pytania, a w zasadzie prośby o potwierdzenie wcześniejszych uzgodnień, bo nie znalazłem jednoznacznych ustaleń. Jedno z nich to chyba Czesio ustalał, więc nie wiem czy ktoś jest w stanie wyjaśnić, bo tenże szwęda się pewnie gdzieś po górach i lasach i karmi niedźwiedzie 
1. Niektórzy (w tym ja) nocujący na ladzie deklarowali chęć wykupienia śniadań. Czy to jest aktualne czy jednak trzeba się nastawić na śniadania we własnym zakresie?
2. Ubezpieczenie. Padł w pewnym momencie pomysł ubezpieczenia zbiorowego, ale w sumie chyba nic z tego nie wyszło? Ja już mam taki nawyk, że na wakacyjnych wyjazdach wolę coś tam mieć wykupione, więc chciałbym doprecyzować stan obecny.
Według rozpiski PKP, do Iławy doturlam się w środę około 11:20. Stamtąd rowerem do Siemian tylko 27km, ale po drodzę chcę zahaczyć o zamek w Szymbarku, więc na miejsce doczłapię się pewnie przed 15:00. Jeśli to zbyt późna pora by wyłożyć kasę na wypożyczenie i kaucję za jacht, proszę, Pitt, o kontakt na priv, to zrobie ci przelew.
1. Niektórzy (w tym ja) nocujący na ladzie deklarowali chęć wykupienia śniadań. Czy to jest aktualne czy jednak trzeba się nastawić na śniadania we własnym zakresie?
2. Ubezpieczenie. Padł w pewnym momencie pomysł ubezpieczenia zbiorowego, ale w sumie chyba nic z tego nie wyszło? Ja już mam taki nawyk, że na wakacyjnych wyjazdach wolę coś tam mieć wykupione, więc chciałbym doprecyzować stan obecny.
Według rozpiski PKP, do Iławy doturlam się w środę około 11:20. Stamtąd rowerem do Siemian tylko 27km, ale po drodzę chcę zahaczyć o zamek w Szymbarku, więc na miejsce doczłapię się pewnie przed 15:00. Jeśli to zbyt późna pora by wyłożyć kasę na wypożyczenie i kaucję za jacht, proszę, Pitt, o kontakt na priv, to zrobie ci przelew.
- Yvonne
- Moderator

My, tak jak wcześniej pisałam, będziemy dopiero po pracy, koło 19-20.
-
Ater
- Zlotowicz

- Podziękował;: 92 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Niestety Ania nie będzie mogła ze mną jechać i będę sam na zlocie. Będę jechał do Iławy pociągiem i jakby dobra dusza mnie zabrała z dworca po 13-14 w środę do Siemian.
- Yvonne
- Moderator

Aterze, to trochę Ci się załoga wykruszyła.
Dacie radę w okrojonym składzie?
Dacie radę w okrojonym składzie?
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Mam ok. 4 h do Iławy więc jeśli wystartuję ok. 10.00 to bym mógł Cię zgarnąć.
Jeśli nikt pewniejszy się nie znajdzie, daj znać.
W przeciwnym razie nie będę się może tak zrywał wcześnie.
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 218 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
To ja też parę pytań:
- Podłączam się do pytania Konfiturka o śniadania;
- rozumiem że jeśli chodzi o nocleg na lądzie, pierwszy nocleg to noc ze środy na czwartek?
- gdzie dokładnie mieszkamy? Czytałem że „przy” marinie, ale czy to jest ta sama firma od której brane są łódki, czy inna? Czy to jest fizycznie teren mariny, czy jakaś inna lokalizacja obok?
- jak z parkingiem? Widziałem że firma żaglówkowa ma własny parking 10 złociszy za dobę. Czy nasza lokalizacja sypialna ma jakiś bezpieczny parking? Z dużym prawdopodobieństwem przyjedziemy motocyklem i chciałbym móc go jakoś bezpiecznie zostawić.
No i czy zostanie podane kto co i ile płaci, bo się trochę pogubiłem w tych wszystkich postach? A nie chciałbym musieć na starcie wracać do Iławy do bankomatu.
To już za tydzień
- Podłączam się do pytania Konfiturka o śniadania;
- rozumiem że jeśli chodzi o nocleg na lądzie, pierwszy nocleg to noc ze środy na czwartek?
- gdzie dokładnie mieszkamy? Czytałem że „przy” marinie, ale czy to jest ta sama firma od której brane są łódki, czy inna? Czy to jest fizycznie teren mariny, czy jakaś inna lokalizacja obok?
- jak z parkingiem? Widziałem że firma żaglówkowa ma własny parking 10 złociszy za dobę. Czy nasza lokalizacja sypialna ma jakiś bezpieczny parking? Z dużym prawdopodobieństwem przyjedziemy motocyklem i chciałbym móc go jakoś bezpiecznie zostawić.
No i czy zostanie podane kto co i ile płaci, bo się trochę pogubiłem w tych wszystkich postach? A nie chciałbym musieć na starcie wracać do Iławy do bankomatu.
To już za tydzień
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki
.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Swoją drogą co to jest za dziura. Ani bankomatu, ani stacji benzynowej.
Wszystko w Iławie trzeba kupić gdyby ktoś nie chciał się cofać, a na przykład planował zabrać na łódkę dodatkowy kanister z benzyną.
Wszystko w Iławie trzeba kupić gdyby ktoś nie chciał się cofać, a na przykład planował zabrać na łódkę dodatkowy kanister z benzyną.
-
Hanka
- Zlotowicz

Wszystkie pytania dotyczące noclegu i śniadań są do Czesia. Postaram się z nim skontaktować i poprosić go o odpowiedź na Wasze pytania. Ja umawiałam tylko czarter jachtów i podaję jeszcze raz ile to kosztuje.
Jachtów mamy 5 i mamy 5 sterników, którzy podpisali umowę. Na tej umowie jest cena czarteru i wysokość kaucji. Załoga w środę musi zrobić składkę i dopłacić resztę kwoty za czarter oraz wpłacić zwrotną kaucję. Proszę sterników o zabranie ze sobą umów z armatorem i ustalić godzinę odbioru jachtu, żeby załoga nie czekała z bagażem. Czesio zrobi dokładne wyliczenia ale dopiero podczas zlotu. Teraz musimy wyłożyć taką kwotę jaka jest w umowie. Jest to ok 220 zł dopłaty za czarter i ok 200 zł zwrotnej kaucji. Składka będzie jeszcze na produkty spożywcze chyba że wszystko przywieziecie z domu oraz paliwo do silnika. Spytam jeszcze o koszt sprzątania po rejsie, zazwyczaj sprzątania sue samemu i nic nie płaci wówczas.
Jachtów mamy 5 i mamy 5 sterników, którzy podpisali umowę. Na tej umowie jest cena czarteru i wysokość kaucji. Załoga w środę musi zrobić składkę i dopłacić resztę kwoty za czarter oraz wpłacić zwrotną kaucję. Proszę sterników o zabranie ze sobą umów z armatorem i ustalić godzinę odbioru jachtu, żeby załoga nie czekała z bagażem. Czesio zrobi dokładne wyliczenia ale dopiero podczas zlotu. Teraz musimy wyłożyć taką kwotę jaka jest w umowie. Jest to ok 220 zł dopłaty za czarter i ok 200 zł zwrotnej kaucji. Składka będzie jeszcze na produkty spożywcze chyba że wszystko przywieziecie z domu oraz paliwo do silnika. Spytam jeszcze o koszt sprzątania po rejsie, zazwyczaj sprzątania sue samemu i nic nie płaci wówczas.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 666 razy
- Otrzymał podziękowań: 328 razy
To jest nasza baza lądowa:
https://maps.app.goo.gl/xaXrAMRbopXzh9AMA
Śniadania można tam wykupić.
Parking na samochody jest.
Kuchni brak, jest tylko lodówka i czajnik gdzieś na korytarzu.
https://maps.app.goo.gl/xaXrAMRbopXzh9AMA
Śniadania można tam wykupić.
Parking na samochody jest.
Kuchni brak, jest tylko lodówka i czajnik gdzieś na korytarzu.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Jak się stawia jacht po wywrotce ? Sama załoga sobie z tym poradzi, czy trzeba wzywać jakieś służby ?
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Jacht po wywrotce się zatapia i bierze się nowy. Takie jest podobno nowoczesne podejście do życia.
Inne podejście - jachtu NIE wywracamy. Jest to NIEEKOLOGICZNE - śmieci wpadają do jeziora i nie ma kto je posprzątać. Planeta potem płonie.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Podpowiem, że Pan Samochodzik też musiał płynąć do najbliższego dużego miasta by zrobić zapasy. A Nienacki to już wogóle miał przechlapane - z dalekiej północy musiał jechać na dalekie południe po papierosy (podobno).Mysikrólik pisze: ↑27 maja 2026, 15:58 Swoją drogą co to jest za dziura. Ani bankomatu, ani stacji benzynowej.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

Te łódki są w zasadzie nie do przewrócenia. Przynajmniej nie w warunkach w jakich będziemy pływać.