Cześć,
mam coś o sobie napisać i tak się zastanawiam co?
Żyje z historii, kocham historię i jestem historią. Bardzo się cieszę, że trafiłem na to forum, szkoda że tak późno. Widać lepiej mi wychodzi kopanie w ziemi czy w archiwach niż w sieci.
Do książek z dzieciństwa zacząłem wracać po skończeniu 30-tki i zacząłem od Pana Samochodzika. Szukając w ostatnich dniach pewnych informacji na zupełnie inny temat, trafiłem na to forum i muszę przyznać byłem zaskoczony, że coś takiego istnieje (!) i do tego w maju był zlot w Brześciu.
Postaram się pomóc, w miarę możliwości czasowych, bo widzę wspólny język w tym co robicie. Do tego ta kameralność mi odpowiada.
Teren Kujaw jest mi bliski zatem tu możecie na mnie liczyć. Także szeroko pojęte nauki historyczne z geografia historyczną i archeologią na czele.
Miło mi tu zagościć.
Witaj Rochu po raz drugi!
Rozgość się i zostań z nami na dłużej. Na pewno znajdziesz tu wiele bratnich dusz. A wierzę, że dane nam będzie spotkać się przy okazji kolejnych naszych forowych zlotów.
A którą część przygód Pana Tomasza najbardziej lubisz?
Tak sobie myślę, że dlatego lubię wszystkie części przygód Pana Tomasza, gdyż każda z nich pociągnięta jest inna patelą barw, emocji, zagadek i przygód. Pędzel Mistrza jest ten sam ale dopiero wszystkie te pociągnięcia tworzą dobry obraz. A wy jesteście niczym rama tego obrazu a nawet więcej. Zaglądacie za obraz z ramą, gdyż tak zrobiłby Pan Tomasz
van de loro pisze: Jakim okresem historii się interesujesz?
VdL.
Bardziej interesują mnie historie regionów, miejsc, zatem ciężko ubrać to w ramy czasowe. Najczęściej jednak spotykam się z namacalnymi źródłami średniowiecznymi i to chyba ten okres, obok XX w. przykuwa moją uwagę. Po za tym, tak samo bardzo kręci mnie XIV w. zapach profilu w wykopie jak i gazeta z 1920 roku opisująca bolszewików na lewym brzegu Wisły
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Roch pisze:. Po za tym, tak samo bardzo kręci mnie XIV w. zapach profilu w wykopie jak i gazeta z 1920 roku opisująca bolszewików na lewym brzegu Wisły
O! To już widze, ze jesteśmy pokrewnymi duszami! Co prawda nigdy nie byłam przywykopie ale kto powiedział, ze nie będę? wszystko przed nami! A propos średniowiecza, sprowadziłam z Polski książkę Mazana, Czumy i Siwiec, Madame wkładamy dziecko z powrotem o historii medycyny w Plsce. Nieprawdopodobne rzeczy!
ach! Rochu! To zwykle cześć Brunhildo sprawiło, ze poczułam sie jak dama w czarnej, długiej, koronkowej sukni.... Czysta Brunhilda. Wszyscy Bruniu, Bruniu i zapomniałam, ze jestem Brunhilda! Wiec poczułam sie specjalnie. Dzieki Przywdzieje chyba coś stosownego i pójdę postraszyć...
Von Dobeneck pisze:
No jak to? Przecież napisałeś, że lubisz szperać po archiwach itd. Czesiek od razu Cię zakwalifikował. Raz dwa dogadasz się z TomaszKiem.
Nie tylko napisał, ale i poparł to czynem. Czyli szperaniem.