Ciekawostki z Australii

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym przygód na żywo
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Nemsta »

Brunhilda pisze:O Boże!! Za 4 doby wylatuje. Kompletnie w lesie! Ciagle w Canberze! And loving every minute of it! AirAsia plywa na i pod falami, a wlasciwie to co zostalo z Air Asia. W brzuchu fruwaja mi motyle z okropnie dużymi skrzydłami! Coraz wiecej ich fruwa. Ojejejejejej..... :-(
Brunhilda, miałem wizję, a w niej Ciebie z gromadą wnucząt. Zatem leć bezpiecznie i wracaj bezpiecznie i się nie martw. Nie Tobie pisane i basta! :-)
Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Jestem juz. Za 3 dni wylot. Motyle w brzuchu podrosły.
Ten wyjazd to troche pomachanie ręka przed wyjazdem Australii.... Uwielbiam ten bezkres, pustkę, to słońce i zapach. Tyle jeszcze rzeczy tu uwielbiam...
To jezioro George na trasie do Canberr. Na bregu jeziora hen hen wiatraki, widok typowy u nas.
Jezioro dość kuriozalne, chwilowo juz od ilus lat wyschło. Za moich czasów jeszcze, była tu bezkresna woda... :-) kiedys jak jechalam do Canberry , przez pomylke skrecilam wczesniej I wyladowalam na dnie jeziora :-D ale była heca! Tam sa nawet drogi, oczywiście nie prawdziwe i nie nawet trzeciej klasy!
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 221424.jpg medium= large= group=glr23088][/gimg]
Ostatnio zmieniony 16 lip 2015, 15:32 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 2 razy.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

To moze tak nie wyglada bo przybliżyłem te wiatraki ale ta przestrzeń jest olbrzymia....
A tu droga do C. Federal Highway. Oprócz tego jednego zakrętu prosta i plaska jak stół... Pustka wokół dziesiątki kilometrów... Ten dom na gorze tez nie jest mieszkalny! Jakiś do obserwacji albo stacja wildlife czy coś.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 341763.jpg medium= large= group=glr23089][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A tu Federal Highway wjeżdża do C. W tle charakterystyczny punkt czyli Telstra wieża na Czarnej Gorze.

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 601572.jpg medium= large= group=glr23090][/gimg]
Ostatnio zmieniony 16 lip 2015, 15:35 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: miasto Łódź
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: misia »

I ścieżka rowerowa wzdłuż Federal Highway, no cóż za rozpusta w biały dzień g:D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Praw­da leży pośrod­ku - może dla­tego wszys­tkim za­wadza" - Arystoteles
Von Dobeneck

Post autor: Von Dobeneck »

Bruniu, ja Cię bardzo proszę, weź nie kracz dobra?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ach Zbychowiec.... Zeby to takie proste było...... Nie moge jakos wyłączyć myślenia. No nie moge. Co mnie do tego Dubai podkusiło jechać to tez nie wiem. To znaczy bez jakiegoś faceta pod ręka. Dwie z Yula. W Canberra w hotelu poznałam małżeństwo farmerów z okolic, przyjechali na zjazd wielbicieli podstarzałych/ podrasowanych samochodów Summernats. http://www.summernats.com.au
Pani farmerka powiedziała, ze byli niedawno w Dubai i bezpiecznie sie czuła. No ale była z mężem i dorosłym synem! Tylko nie pic alkoholu bo to w ogóle harom, kobieta czy nie, nie chodzić z odkrytymi ramionami, broń Boże dekoltami i nie mini. No nie bede a mimo wszystko muszę byc na nocnym Gold Souq czyli na targu złota. Muszę byc na safari i troche, muszę przyznać, obawiam sie. Z drugiej strony jak nie pójdę to bede na siebie wściekła.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Von Dobeneck pisze:Bruniu, ja Cię bardzo proszę, weź nie kracz dobra?
Masz racje Dobeczku. Przypomina mi sie ten facet co zrobił selfie na tle malezyjskiego samolotu i wpisał na FB czy coś ," robię zdjęcie w razie gdybyśmy zginęli". I prosze. Zestrzelony nad Ukraina.
Tylko musze jakos te motyle w brzuchu wytruć czy coś.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

zbychowiec pisze:W razie braku efektu powtarzać do skutku.
zbychowiec, Brunia leci z dzieckiem!!!
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Piękne zdjęcia Brunhildo. O jeziorze George mam nawet pracę naukową. Żyła tam endemiczna rybka, która występuje teraz tylko w hodowlach i... w mule tego jeziora :) Woda wróci, bez obaw. Pomimo tajemniczości miejsca.
Myśl pozytywnie :-)
Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Roch pisze:Piękne zdjęcia Brunhildo. O jeziorze George mam nawet pracę naukową. Żyła tam endemiczna rybka, która występuje teraz tylko w hodowlach i... w mule tego jeziora :) Woda wróci, bez obaw. Pomimo tajemniczości miejsca.
To po rybce tylko wspomnienie zostało. Sucho tam jak pieprz. Wiem bo samochodem po tym dnie jeździłam ! Przez pomyłkę.

Dzięki za wsparcie Rochu. Dziekuje naprawde.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A to Brunhilda w promieniach poziomych zachodzącego słońca.... Żebyście mnie rozpoznali w Koscielisku!
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 707178.jpg medium= large= group=glr23124][/gimg]
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Brunhilda pisze:
Roch pisze:Piękne zdjęcia Brunhildo. O jeziorze George mam nawet pracę naukową. Żyła tam endemiczna rybka, która występuje teraz tylko w hodowlach i... w mule tego jeziora :) Woda wróci, bez obaw. Pomimo tajemniczości miejsca.
To po rybce tylko wspomnienie zostało. Sucho tam jak pieprz. Wiem bo samochodem po tym dnie jeździłam ! Przez pomyłkę.

Dzięki za wsparcie Rochu. Dziekuje naprawde.
Ikra jest, serio. Badali to w zeszłym roku. To jezioro wysycha na około 20 lat.
Będzie ok ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:A to Brunhilda w promieniach poziomych zachodzącego słońca.... Żebyście mnie rozpoznali w Koscielisku!
Ufff dobrze, że wrzuciłaś zdjęcie, bo byłem przygotowany, na taką postać.

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 804189.jpg medium= group=glr23134][/timg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

O Matko Paweł! Mało zawału nie dostałam! Toz to Brunhilda jak żywa!
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 601 razy
Otrzymał podziękowań: 309 razy

Post autor: Czesio1 »

Brunhilda pisze:O Matko Paweł! Mało zawału nie dostałam! Toz to Brunhilda jak żywa!
Z tym jak żywa to bym polemizował :027:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ojej! Ale sie wyspalam za wszystkie czasy chyba! Pomylilo mi sie wszystko czasowo tj. U nas w Australii jest, nie! W Singapore jesteśmy 3 godziny mniej od Was tj bliżej o 3 godziny. Niby nic a jedna jestem totalnie skonfundowaną. Tzn confused. Nie mam sily sprawdzać czy to jest to samo co skonfundowaną . Takie słowo mi sie przypomniało. Krótko mówiąc z tego zamieszania czasowego poszłam spac czSu Singapore. Wstałam czasu Australian. W związku z tym spałam jakos okropnie długo. Tj z przerwami ale jednak. Zaraz wstaje i śniadanko. Trzeba przyznać, ze sńiadanko jest tu w Fairmont bardzo wytworne. Od chińskich specjałów, które oprócz kurczaka Teriyaki, średnio mi wchodzą, przez płatki w rożnej konfiguracji, wędliny dziwne dosyć, łososie na kilka sposobów, sery najróżniejsze, bułeczki jeszcze bardziej najrozńiejsze po naleśniczki z moim ulubionym maple syrop, kremami , sosami owocowymi, po owoce, soki zdrowotne z roznych traw i Bóg jeden wie czego jeszce. No ale za cenę S$42 to nie może byc inaczej chyba. Drogo dosyć tu jest. Szczęście, ze mam śniadanie jedno gratis od moich Chińczyków zaprzyjaźnionych, którzy tez akurat tu sa. Tak, ze wychodzi po S$20 na głowę, to juz normalnie. Jak u nas to znaczy. Nie wiem jak w Polsce. Ale! śniadanie w Bristolu tez nie jest tanie z tego co pamietam! Sprawdzę. Nie wzięłam śniadań w Bristolu na razie bo nie jestem śniadaniowa, chyba, ze mam juz jak tutaj i wole naprzyklad zjeść coś u Bliklego albo gdzies gdzie coś innego bedzie. No zobaczymy. Bo z drugiej strony w tej secesji.... Ciekawe czy zastawa i sztućce tez w charakterze epoki ?
A Wy widze wszyscy śpicie juz? Znowu tu sama jestem! No to juz nie wiem ktora u Was godzina , nie mam siły obliczyć nawet.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ojojojojoj!!!! Funnel webs czyli nasze najbardziej jadowite pająki atakują w tym roku!!! W styczniu w Nowej Południowej Walii tylko 98 aż przypadków pogryzień w lutym juz 4. To podobno wiecej niz zwykle. Wiec jest apel, zeby je łapać, zeby mogli wycisnąć jad na anti venom. Gdyby ktoś sie wybierał to prosze filmik z instrukcja...
http://media.watoday.com.au/news/enviro ... 53603.html
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Przeżywamy i czekamy co Indonezja zrobi z Australijczykami na smierć za narkotyki skazanymi.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Brunhilda pisze:Przeżywamy i czekamy co Indonezja zrobi z Australijczykami na smierć za narkotyki skazanymi.
Rozstrzela?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A moze nie?
Nie to, żebym patrzyła przez palce na handlarzy narkotykami. Tylko, ze mysle, ze powinni wysłać ich z powrotem, zeby A. ich ukarała według naszego prawa. Zwłaszcza, ze sami sie o swoich dobijają, którzy za to samo siedzą w innym kraju.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Zreszta teraz wyszły allegations, ze ich sędziowie powiedzieli, ze gdybydostali łapówkę to wyrok byłby inny. Jest śledztwo podobno czy to prawda.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

W mojej ostatniej audycji jest wywiad z Niedzwieckim. Nie można chwilowo przez nasza stronę, bo nie mamy czasu tam włożyć. Przez YouTube albo FB mozna.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 601 razy
Otrzymał podziękowań: 309 razy

Post autor: Czesio1 »

Brunhilda pisze:W mojej ostatniej audycji jest wywiad z Niedzwieckim. Nie można chwilowo przez nasza stronę, bo nie mamy czasu tam włożyć. Przez YouTube albo FB mozna.
Zapodaj Bruniu linka do youtube
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

W 15 minucie jest piosenka i potem wywiad.

https://m.youtube.com/results?q=audycja ... 02.15&sm=1
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

O rany! Leje jak z cebra! Na północy cyklon Marcia dewastowal wybrzeże a teraz spada jako resztki na nas deszcz. W Yeppoon wiało 250/godzinę. To samolot chyba z taka szybkością startuje!

http://www.tvp.info/18943849/australia- ... zeza-kraju
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Tych dwóch czekających na rozstrzelanie to normalńie agonia. Dzisiaj zaczęto przygotowywać trumny. Dziwne, ze tak sie wszystko krok po kroku opisuje, zdjecia w więzieniu, zdjecia przed więzieniem, zamyślone twarze... Tak jakby to film był a nie prawda.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Od 01.03. U nas przepisowo jesień sie zaczęła a goraco! Parno! Troche to dobrze. Mńiejszy szok bedzie w Wietnamie.
Media nagłaśniają ciagle sprawę tych dwóch skazanych na rozstrzelanie w Indo. Makabra. Raz tak raz siak. To jest wlasnie niehumanitarne. Powinni ich rozstrzelać 10 lat temu, jak wyrok był wydany. Teraz.? I to jeszcze taka huśtawka! Niepewność i nadzieja. Coś okropnego. Coraz wiecej ludzi u nas deklaruje, ze ńie pojada nigdy na Bali ani w okolice. Bojkot! Ha! Jasne, ze to kryminaliści, nikt nie popiera ich ale po 10 latach to sa inni ludzie. Jeden nawet jakimś księdzem został przez ten czas. a preDe wszystkim ta zabawa raz juz, juz, raz wstrzymana egzekucja. I tak w kółko. Jeszcze jakies dziwne rzeczy, zdjecia ze strażnikami, z naczelnikiem więzienia.ktp. No nie wiem. Jakos to wszystko niepoważne.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

zbychowiec pisze:
Brunhilda pisze: Media nagłaśniają ciagle sprawę tych dwóch skazanych na rozstrzelanie w Indo. (...) Coraz wiecej ludzi u nas deklaruje, ze ńie pojada nigdy na Bali ani w okolice. Bojkot! Ha!
Ciekawie zbiega się to w czasie z decyzją Indonezji o zniesieniu wiz dla Polaków (wielka promocja turystyczna Indonezji).
Więcej o sprawie tutaj.
Zastanawiało mnie to wtedy, dlaczego Indonezja się tak nagle teraz obudziła z tymi wizami. Teraz już chyba wiem...
Wątpię, że wzrost ilości Polaków zrekompensuje utratę turystów australijskich. Po pierwsze ilość nie będzie taka sama, po drugie to zupełnie inna półka turystów. Jeśli już, to może szersza akcja a Polska się załapuje przy okazji. W artykule jest napisane, że Indonezja z zazdrością patrzy na Wietnam a przecież do Wietnamu są potrzebne wizy, więc to chyba nie o tym.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Noon tak. Stosunki nie są najlepsze, szczegolnie po Bali bombing w 2002, no I teraz chyba sie pogorsza.... Indonezyjski sąd wlasnie kilka godzin temu negatywnie sie ustosunkował do ostatniego juz możliwego podobno, odwołania Chana i Sukumarana skazanych na smierć w Indonezji. Australijczycy, wyjaśnię bo pewnie nie wszyscy śledzą wydarzenia w Australii. Złapano ich 10 lat temu z większa ilością przemycanych narkotyków. Za coś ta kiego w Indonezji jest kara śmierci. Wiedzieli o tym, poza tym przemycali, nikt ich nie wybiela. No i oczywiscie przez takich jak oni, umierają z przedawkowania inni. Albo zarażają sie kto wie czym.
Ale ta karę powinni Indonezyjczycy przeprowadzić 10 lat temu, kiedy to sie stało. Tj tak uwazam.
Dzisiaj to sa inni ludzie. I przeciwko temu sie buntujemy. Dzisiaj to powinni byc oddani pod jurysdykcje australijska. 10 lat pózniej.
Na dodatek Indonezja zachowuje sie śmiesznie. Kiedy ich przewozili na ta wyspę gdzie wykonują egzekucje, wysłali 4 okręty wojenne. Ciekawe po co. Ze niby będziemy ich odbijać? Bez sensu.
Dodam złośliwie, ze te okręty i tak pewnie dostali od nas. Tak jak pomoc po tsunami. I wiele innych pomocy.
I nie chodzi o to, zeby sie Australii kłaniać w związku z tym w pas. Chodzi o przyzwoitość. A przyzwoitością byłoby oddanie ich teraz pod jurysdykcje Australii. Po tych latach.
Nie wspomnę juz o okrucieństwie jakie niesie za soba taka huśtawka: Egzekucja jutro, nie, wstrzymujemy, jednak za dwa dni. A nie, prezydent sie zastanawia. Zdecydował, ze tak. Itp itd.
Mysle, ze mozna rozchorować sie psychicznie od takiej huśtawki.
Nasze stosunki pewnie wiec sie pogorszą, wiele osób deklaruje, ze ich noga nie postanie na Bali, bo Bali to główna wakacyjna atrakcja. Tanio, ciepło, przyjemnie.
Takich miejsc jest dookoła mńostwo. Dookoła nas tropikalne wyspy. Zreszta nie musimy z kraju wyjeżdżać, zeby byc w tropikach.
Poza tym.... Polecam wszystkim Kambodżę. Troche dalej. Z pewnością taniej.
Co do ludzi na łodziach przypływających to Australia ńie ma najlepsżego doświadczenia. Trzeba wiedzieć, ze ńie przepływają biedni uchodźcy bez środków do zycia. Za taka przeprawę trżeba płacić przewoźnikowi gruba kasę. Kto wiec przypływa?,bogatsi, cwaniacy i gangsterzy. Co to oznacza? KŁOPOT.
Australia nauczyła sie na błędach i teraz sa zawracani. Albo trzymani na wyspach ńiedaleko i odsyłani, ńiektorzy pewnie sie przedostają, mam nadzieje, ze ci, którzy naprawde potrzebują.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne Z Przygodą na żywo”