Jak w temacie. Ciekaw jestem jaki jest aktualnie ranking ulubionych części przygód Pana Samochodzika. Typujemy podium, czyli trzy najlepsze Waszym zdaniem części z kanonu.
U mnie niezmiennie Nowe Przygody, Winnetou i Rękawica za wakacyjną przygodę, za jeziora, za żeglowanie i klimat mazurski. Na szczególne moje uznanie zasługuje wątek odnalezienia po latach wraku Szkwała - to majstersztyk.
Wyspa Złoczyńców - od tego wszystko się zaczęło, Templariusze - wiadomo klasyk, Niesamowity Dwór - za nastrój, klimat, aurę tajemniczości i humor.
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
U mnie Wyspa złoczyńców i Nowe przygody to niezmiennie, natomiast na trzecie miejsce wskoczyli Niewidzialni za całą masę przeżyć na żywo sprzed roku gdy szukałem śladów Pana Tomasza.
Czesio1 pisze:Podejmiesz się kuracji? Najlepszym lekarstwem będą...Niewidzialni
Taaaa, zabiorę ze sobą w Tatry po jednym egzemplarzu Niewidzialnych z każdego wydania i każe Ci je wszystkie nosić na Rysy i Orlą. Zaraz ci się odechce Niewidzialnych.
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.
Nietajenko pisze:Mileśka, ja Niewidzialnych stawiam na czwartym placu więc z Cześkiem na zmianę będziemy nosili egzemplarz by osładzać ci nim wieczory w schronisku.
Nietajenko, nie wiem czy będziesz taki chętny pomagać Czesiowi jak Ci powiem, że będziesz nosić tez połowę zawartości mojego plecaczka.
Dziwi mnie to, że na Rękawicę nikt jeszcze nie oddał głosu. Nie wiem czy zwróciliście uwagę na pozycję Fantomasa, która również zazwyczaj jest bardzo nisko oceniana... Ciekawe czemu?
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.
TomaszK pisze:Nie ma Uroczyska. Na znak protestu nie zagłosuję.
TomaszKu, bo Uroczysko jest bezkonkurencyjne. Poza tym to inna kategoria. Ono pasuje jak ulał w grupie wielkiej piątki tj.:
Pozwolenie na przywóz lwa
Laseczka i Tajemnica
Uroczysko
Skarb Atanaryka
Wyspa Złoczyńców
Te dwa zbiory mają jednak wspólny element. Jaki, Czesiu?
TomaszK pisze:Nie ma Uroczyska. Na znak protestu nie zagłosuję.
TomaszKu, tu ująłem tylko kanon a w nim nie ma Uroczyska. Ale nie martw się, zrobimy sondę z pozostałymi dziełami Nienackiego gdzie będziesz mógł oddać głos. Ale oddaj i tu, nie bądź taki.
Nietajenko pisze:Mileśka, ja Niewidzialnych stawiam na czwartym placu więc z Cześkiem na zmianę będziemy nosili egzemplarz by osładzać ci nim wieczory w schronisku.
Ja tez Niewidzialnych stawiam na 4 miejscu,ale caly czas sa blisko podium!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...