Ciekawostki z Australii

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym przygód na żywo
ODPOWIEDZ
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Uchodźców jednak zapraszamy

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 506496.jpg medium= large= group=32978][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nawet drzwa w centrum ubrane w Boznarodzeniowe sweterki. Rzeczywiscie is zimno tu jak nie wiem. Podobno ma byc 40 stopni ale to po naszym wyjezdzie oczywiscie.

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 507460.jpg medium= large= group=32979][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No i oczywiscie główna atrakcja, grupy folklorystyczne polonijne! W niedziele było otwarcie, wszystkie grupy na Feseration Squree! WOW. Aż dusza rośnie. Nie wiem kto jest autorem zdjecia ale to jedno z oficjalnych wiec mysle, ze OK, zeby je tu wstawić :-)

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 508612.jpg medium= large= group=32980][/gimg]
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

:-D :-D :-D :-D no słyszałam!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Dzisiaj mamy przedstawienie! Trzymajcie kciuki, co? Ja w roli kapelana, rzecz jasna. Ojej. Juz mnie brzuch boli....
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Dzieki:) poszło dobrze. Jeśli nie liczyć tego,mze zamiast powiedzieć: " chciała zyskać na czasie, zeby oddalić niechcianego zalotnika.." powiedziałam : ..." Niechcianego Zakonnika.." :-D :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Nikt nie zauważył, z widowni znaczy, zdaje sie....
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

I juz oo wszystkim! Tzn PolArt jeszcze trwa ale my juz w domu! Fajnie tak, taki duży zlot Polonii. Jeszcze większe "polskie " wrazenie było 6 lat temu na PolArt w Hobart, jest mniejsze wiec język polski rzeczywiscie rozbrzmiewał na ulicach! Melbourne jest wielkie a mimo wszystko, nawet na lotnisku Yula mówiła: mama duzo po polsku ludzi mowi!
PolArt to super przedsięwzięcie, zreszta z tych linków na pewno widzicie. Poszłam na spotkania literackie. Przeważa poezja, w 2 językach, bo cEsto to drugie pokolenie jest. Wszystkim im mówiłam, ze jestem pid wrażeniem ich command of Polish. Pieknie mowia. Obawiam sie, ze nasza emigracja nie przykłada aż takiej wagi do zachowania korzeni.
Byłam tez pod wrazeniem dedykacji do pracy bad polonijnymi archiwami. Taka teraz moda chyba, ze ludzie szukają korzeni. Najcześciej literackiej sporo było wlasnie takiej wspomnieniowej prozy. Najwiecej o Rej powojennej emigracji, żołnierzy i oficerów, ktorzy tu trafili. No i Polskie Muzeum i Archiwum Danych o Polonii w Australii. Pod duzym wrazeniem. Zapisałam sie do nich. To oni zorganizowali wystawę poświęcona Stanislawowi de Tarczynskiemu, skrzypkowi, kompozytorowi, ktory wraz z zona prowadził dom otwarty, gdzie przyjmowane były sławy artystyczne swiata. Ich córka byla( jeszcze żyje) znana śpiewaczka operowa.

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 521078.jpg medium= large= group=33019][/gimg]

To de Tarczynski wlasnie.

A to jego zona Jadwiga, portret malowany przez znanego malarza Maxa Meldruma. Wisi w NGA w Canberra. Jade tam wlasnie, sprawdzę czy rzeczywiscie. Ma tytuł Poland, nie jestem pewna czy podpisany jest, ze to Jadwiga de Tarczyńska.

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 525916.jpg medium= large= group=33019][/gimg]

Byli śmietanka towarzyska Melbourne!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Wyglada, ze jednak jest w NGA, czyli Narodowej Galerii Australi w Canberra.

Sprawdzę
:-)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, 15:07 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 82 razy
Otrzymał podziękowań: 615 razy

Post autor: TomaszK »

Dopiero dzisiaj, po tygodniu przerwy mam szansę wejścia na forum, więc czytam zaległości sprzed kilku dni. Te bożonarodzeniowe sweterki na drzewie, to jakiś zwyczaj, czy tylko jedno drzewo ktoś tak ładnie udekorował ? Jeżli zwyczaj, to bardzo sympatyczny.
Awatar użytkownika
misia
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: miasto Łódź
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: misia »

O tym PolArt w Trójce nawet mówili g;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Praw­da leży pośrod­ku - może dla­tego wszys­tkim za­wadza" - Arystoteles
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

misia pisze:O tym PolArt w Trójce nawet mówili g;)
No inaczej być nie moze! 😃😃. Marek żadnej okazji ńie przepusci, zeby wspomńiec o nas!

Brunhilda bawi teraz w Canberra . Chciałam zobaczyc ten obraz maxa meldruma , portret Jadwigi de Tarczynskiej, pod tytule Poland. W magazynie! Kurcze No! Napisałam wiec maile do kuratora sztuki i do kuratora galerii, ze chce zobaczyc. Bo mozna. Ciekawe czy mi pokażą. A moze wywiesza nawet? Druga rzecz to to, ze podpisany jest tylko Poland, portret damy. A powinni z nazwiskiem.
Jestem na wystawie Toma Robertsa. Bardzo australijska. Opisze w dziale sztuka.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2016, 05:47 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No i wracam dzisiaj do domu. Szkoda..... Ech zycie, zycie.... Ale za to pociągiem. Super! Nie jest to Pendolino, jedzie 4 godziny ale ciesze sie juz n ta podróż.
Wracając do PolArtu, jestem pod nieustajcym wrażeniem zaangażowania tych ludzi. Sa to najczęściej ludzie z drugiego a nawet trzeciego pokolenia. Pielęgnuja wspomnieni o rodzinach , o tych powojennych emigrantach, sa dumni ze swojego pochodzenia. Ha! A ich język polski! Pod dużym wrażeniem. Nie wiem czy dzieci emigracji mojego pokolenia tez takie bedą.... Oczywiscie to inne warunki, inna grupa wiekowa, inne czasy... Globalizcjai w ogole.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A propos drzewa to nie jest zwyczaj. Tak po prostu udekorowane.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Acha. Wiem. Szczesciara jestem, że nie brown snake. To by bylo! Ale wiesz.... Można je spotkać w bushu, na spacerze, w parku, ogrodzie... I jak widać w domu.... Moja kolezanka z Blue Mountains miała jednego w domu kiedys. W łazience.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ale heca!

Czy wiecie, ze jedynym samcem, ktory nosi i rodzi potomstwo jest konik morski? Jest jedynym, jak dotąd znanym ojcem, ktory rodzi. Ten footage jest nakręcony przez naukowcow , ktorzy studuija ta sprawe, w pobliżu Nelson Bay, niedaleko Sydney. Jest to pierwszy na świecie film nakręcony w naturalnych warunkach!

To dopiero!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No i okazuje sie, ze jeszce pipefish samiec tez ńosi ciąże i rodzi. Ale tylko dwa samce : konika morskiego i pipefish.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Brunhilda pisze:No i okazuje sie, ze jeszce pipefish samiec tez ńosi ciąże i rodzi.
Po polsku iglicznia. Z Wikipedii wynika, że występuje w Bałtyku i faktycznie to samiec nosi ciążę. Miałem ją kiedyś w ręku, wyglądała jak rysik do ołówka z oczkami i zarysem płetw.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ojej naprawde? A gdzie? Na plazy gdzies czy w laboratorium? Taka rzeczywiscie cieniutka?
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Iglicznie wprawdzie występują w Polsce, ale ja taką widziałem we Włoszech, na plaży. Któreś z moich dzieci znalazło na piasku, potem ją wysuszyliśmy. Może jeszcze gdzieś leży ? Pójdę poszukać.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Poważnie? I możesz to jeszcze mieć? Kurcze, Tomaszu! Podziw wielki. A sfotografujesz o ile namierzysz oczywiscie?
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Niestety nie znalazłem. Od czasu kiedy to przywieźliśmy z wakacji, przeprowadziliśmy się już dwukrotnie. Ale znalazłem przy okazji kryształ soli, który w tamtym okresie hodowaliśmy z dziećmi :-D
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Ciekawostka - https://pl.wikipedia.org/wiki/Krys_Pawlowski Brunhildo, wiedziałaś, że pierwowzorem Tomka Wilmowskiego mogła być Polka w Australii? (Oczywiście z przymrużeniem oka ten pierwowzór)
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

No tak. Juz kiedys o tym Wam pisałam. Tylko gdzie? Ona nie żyje ake robiłam wywiad z jej mężem. Gdzies jest moze jeszce. Poszukam w wolnej chwili.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ona , o ile pamietam, upolowała największego krokodyla. Czy nie jest ciagle w księdze Guinessa jako, ze postrzeliła największego krokodyla? tak mi sie wydaje. Nie pamietam juz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Tak, zgadza sie! Ona upolowała największego w Australii krokodyla... 8.63 metra. I tak , trafiła w zwiaku z tym do księgi Guinessa. Miałam wywiad z jej mężem, staruszkiem 4 ara temu. Znalazłam nawet w archiwach ale audycja nie włącza sie. Poszukam w móich nagraniach , w stanie surowym, moze jest gdzies....
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 303 razy

Post autor: johny »

Bruniu, w końcu odebrałem wczoraj twoją przesyłkę! Wielkie, wielkie dzięki! :564: Chłopaki byli zachwyceni! Szczególnie Michał, z marszu chciał się ubierać i iść porzucać bumerangiem! Piórniki też rozdysponowane - są przemiłe! Jeszcze raz dzięki!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ciesze sie! A wypróbowaliście? Ten nieozdobiony powinien latać . Tak powiedział pan od bumerangow.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 303 razy

Post autor: johny »

Brunhilda pisze:A wypróbowaliście?
Jeszcze nie! Czekamy na korzystniejszą aurę! :-)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne Z Przygodą na żywo”