Koncerty

Dział poświęcony muzyce
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 396 razy
Otrzymał podziękowań: 312 razy

MICHAEL SCHENKER

Post autor: johny »

Byłem wczoraj w Krk na koncercie Michaela Schenkera. Poprzednio widziałem go w Łodzi i do dzisiaj tamten koncert jest w TOP 3 koncertów mego życia. Wczoraj grał wyłącznie kawałki z jego czasów UFO ( nieprawdopodobnie niedoceniany zespół ). Klub KWADRAT nie jest zbyt duży i pomyślałem sobie, że to lipa, ze taka gwiazda (szanowana przez mega gwiazdy współczesnego szołbiznesu, vide: Kirk Hammet) wystąpi w takim grajdołku. Na szczęście klub był nabity na maxa! Nawet chyba ponad to co mógł pomieścić.
Koncert genialny, miałem człowieka dosłownie na wyciągnięcie ręki i gryfu jego gitary. Facet skończył 70. i z tak bliska to widać, ale wirtuozerii mu nie obyło. Jak zaczyna grać solo to widać, że przenosi się w inny wymiar. Czapki z głów Panie Schenker. Zapomniałbym o wokaliście, który występował razem z nim. Wspaniały głos i do tego doskonale sprawdził się jako frontmen. To zwycięzca jakieś skandynawskiej wersji Idola, Mam talent czy Voice coś tam...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Re: Koncerty

W poniedziałek miałem okazję przeżyć kolejny magiczny wieczór koncertowy.

Obrazek

Obrazek

Olbrzymie wzruszenie pojawiło się gdy podczas Giants In The Sky (piosenka poświęcona Wielkim, którzy odeszli ) na telebimie pojawiły się postacie Dio, Lemmy'ego, Freddiego i kilku innych, a Rob Halford pokłonił się im w pas i wyśpiewał frazę

Giants in the sky
You won't ever die!

Obrazek

Topka koncertów mojego życia!

POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 278 razy

Post autor: Yvonne »

Ciary!
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Ależ mam piękny koncertowy weekend!

Przed chwilą wróciłam z przepięknego, jubileuszowego koncertu mojego ukochanego wokalisty, Mietka Szcześniaka, który w tym roku obchodzi czterdziestolecie pracy artystycznej.

Koncert prowadził Artur Orzech, a bydgoską orkiestrą dyrygował Krzysztof Herdzin.

Cóż to była za uczta dla ducha!
Bardzo dawno nie przeżyłam tylu emocji i wzruszeń.
Mietek zaśpiewał chyba wszystkie swoje najpiękniejsze piosenki, a między nimi snuł tym swoim pięknym, aksamitnym głosem, opowieści.
O miłości, o życiu, o radościach, o skrzydłach, które ma każdy z nas, o wyjątkowości każdego człowieka, o poezji, o artystach, z którymi współpracował...
Wszystko z tym jego ciepłym, szczerym uśmiechem.

A już jutro, w Operze Nova, kolejny jubileusz.
Tym razem Ireny Santor.
Za ten post autor Yvonne otrzymał podziękowania (total 2):
TomaszL (06 wrz 2025, 08:41) • johny (06 wrz 2025, 13:39)
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Wczoraj byłem na koncercie VOLBEAT na warszawskim Torwarze. Koncert petarda tylko nieco krótki 1,5 h.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Marzenia się spełniają!
Całkiem niedawno mówiłam Adamowi, że mam jeszcze dwa duże marzenia sceniczne.
Zobaczenie na żywo musicalu Notre-Dame w oryginale oraz koncert A-ha.

Pierwsze z nich właśnie zaczęło się spełniać.
Dzięki Vasco, który dał mi znać, że w marcu 2027 Notre-Dame przyjeżdża do Krakowa!

Bilety kupione!
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Moje też. Ja (a właściwie my) byłem na początku marca w warszawskeij Progresji na koncercie Adriana Smitha i Richiego Kotzena. Smith to oczywiście żywa legenda IRON MAIDEN,  a Kotzen gra blues/hard rocka. Razem spiknęli się i nagrali dwie fantastyczne, właśnie blues rockowe, płyty. A że zawitali do Bulandy to nie mogłem sobie odmówić zobaczenia ich na żywo. I żeby nie było, nie pojechałem tylko po to aby zobaczyć Adriana Smitha. Oba winyle często się kręcą na moim gramofonie bo tak jak już wspomniałem to jest kawał świetnej muzyki, trochę w stylu amerykańskiego południa.W związku z tym, że to inna muzyka niż IM to wziąłem ze sobą Anię (prezent na walentynki). Sama była pod wrazeniem tego jak panowie operują swymi gitarami. Oczywiście stanęliśmy tuż pod sceną na wprost Adriana właśnie. I tu właśnie moje marzenie się spłeniło. Zobaczyłem swego idola z odległości max. 2 metrów. Nigdy na koncertach Ironów nigdy nie byłem tak blisko, bo nawet jak byłem pod sceną to sama scena byl oddalona sporo od barierek. Sam koncert był genialny, pełen melodii i ws[aniałych solówek. Na bis panowie zagrali jeden z hiciorów Ironów czyli Wasted Years, którego Adrian jest kompozytorem. Co się działo przy tym kawałku to normalnie szok...  ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek Ironi robią sobie przerwę od koncertów do 2028 roku, ale w maju lecę do kina na film o ich historii...
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Johny, zazdroszczę wrażeń i przeżyć :)
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Kolejny kapitalny koncert za mną. W Łodzi grało TURBO. Nie jestem ortodoksyjnym fanem, ale Kawaleria szatana, to doskonale, heavy metalowe dzieło, płyta kultowa. Z racji rocznicy wydania miało być grane sporo kwałków. Do tego nowa płyta Blizny, też bardzo fajna. Dostałem więcej niż chciałem bo w bonusie gościem specjalnym był Grzegorz Kupczyk, który śpiewał na pierwszych płytach TURBO. Facet ma koło 70. a głosem cały czas dysponuje fenomenalnym Od ostrych thrashowych nut po ograne do bólu Dorosłe dzieci - wypadły fantastycznie żeby nie było. "Nowy" (od 20 lat) wokalista Tomasz Struszczyk, łodzianin nota bene, też jest świetny.
Przed TURBO grały dwa supporty. Piewrszy z nich niesamowicie przypadł mi do gustu, takie połączenie MOTORHEAD, G'n'R i wczesnej METALLIKI. Zrobiłem sobie z chłopakami fotę.
Na koniec, miejsce... Niewielki browar. Mają niesamowitą moc takie koncerty, to coś zupęłnie innego niż wielkie hale, czy stadiony. nawet stojąc daleko jesteś bardzo blisko. Z drugiej strony szkoda, że jednak TURBO nie osiągnęło statusu na jaki zasługuje.

Takie to było kameralne miejsce na koncert - nabite jednak ma maxa.

Obrazek

Bezkompromisowe chłopaki w akcji

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, ze się praebiją, zasługują na to

Obrazek

Kupczyk w akcji

Obrazek

Baterie naładowane  :-D

Obrazek

Obrazek

Za ten post autor johny otrzymał podziękowanie:
irycki (04 kwie 2026, 18:56)
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
ODPOWIEDZ